Coverafbeelding Vader Abraham - In Het Zuiden
  • Statistieken
  •   3 weken
  •   32 piekpositie
  •   20 punten
  •   1981

Artiestinformatie

Geboortedatum   11-04-1935
Land   Nederland

Petrus Antonius Laurentius alias Pierre Kartner werd geboren in Elst, vlakbij Nijmegen. Hij was voornamelijk bekend als Vader Abraham en naast zanger ook componist en producer van veel Nederlandstalige amusementsliedjes. Hij was ook de man achter het succes van talloze artiesten zoals Corry (Konings) & De Rekels, Hanny, Jacques Herb, De Makkers, Mieke en vele anderen.

Zijn grote doorbraak kwam in 1970 toen de door hem ontdekte Corry en de Rekels wekenlang in de hoogste regionen van de hitlijst stonden met zijn compositie Huilen Is Voor Jou Te Laat. Daarna scoorde hij vele hits voor zichzelf en voor anderen. Hij was de man achter onder meer Ben Cramer (De Clown), Jacques Herb (Manuela) en Wilma (Zou Het Erg Zijn Lieve Opa). Ook ontdekte hij de zangeres Mieke. Pierre Kartner schreef ook de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van 1973, De Oude Muzikant, gezongen door Ben Cramer.

Met de carnavalskraker Vader Abraham Had Zeven Zonen werd intussen ook de figuur Vader Abraham geboren. Zo werd een reeks van top 10-hits als Pootje Baaien, Jij En Ik Blijven Bestaan, Vader Abraham Had 7 Zonen, Olleke Bolleke en Uche Uche gescoord.

Pierre had ook solohits als Vader Abraham met onder andere In 't Kleine Café Aan De Haven en 't Smurfenlied. Beide liederen waren internationaal succesvol, wereldwijd verkocht hij van het Smurfenlied meer dan 25 miljoen platen en ruim 250 artiesten coverden zijn hit In 't Kleine Café Aan De Haven. Dit laatste nummer geldt tegenwoordig onder de titel The Red Rose Café internationaal als een evergreen. In 1977 was 't Smurfenlied de bestverkochte single in Nederland (in totaal 400.000 singles in 1977 en 1978). Zijn internationale succes leverde hem in 1978 de Conamus Exportprijs op.

Vanaf de late jaren tachtig werd zijn succes minder vanzelfsprekend. Hoewel zijn successen uit de jaren zeventig hem tot een graag geziene gast in het Nederlandse schnabbelcircuit maakten, lukte het hem niet meer om grote hits te scoren. Pierre weet dit in de eerste plaats aan de onwil van gevestigde media om aandacht aan zijn werk te besteden (geen airplay op Nederlandse radiostations na het wegvallen van de zeezenders Veronica en Radio Noordzee).

Pierre heeft zich meer dan eens in het publieke debat gemengd. In 1974 maakte hij op de melodie van 'De uil is in de olmen' het carnavalsliedje Den Uyl Is In Den Olie (een knipoog naar de oliecrisis). Aan het nummer werd meegewerkt door het Tweede Kamerlid Hendrik Koekoek van de Boerenpartij, die het refrein meezong.Songtekst

Waar staat de kerk nog naast de kroeg
Waar zegent en zingt men nooit genoeg
(In het zuiden, in het zuiden)
Waar is het werken zeer gewild
Zolang men zich maar niet vertilt
(In het zuiden, in het zuiden)
Waar wordt de hele straat versierd
Als er een bruiloft wordt gevierd
(In het zuiden, in het zuiden)
Waar is een prins regerend vorst
En hebben zijn onderdanen dorst
(In het zuiden)

refr.:
Drink, lach, zing, leef je leven helemaal
Drink, lach, zing, want je leeft maar ene maal
Drink, lach zing, en onthoudt dat ene ding
Ieder mens is wel eens even zuiderling

Waar speelt de dorpskapel een wals
De kapelaan met kaarten vals
(In het zuiden, in het zuiden)
Waar zingt het mannenkoor vol vuur
En spettert het vet in de frituur
(In het zuiden, in het zuiden)
Waar heeft het koper een bronzen klank
En brouwen de brouwers een gouden drank
(In het zuiden, in het zuiden)
Waar klopt het hart van carnaval
zoals het nergens kloppen zal
(In het zuiden)

refr.(2x)

Ieder mens is wel eens even zuiderling...

Songinformatie

ArtiestVader Abraham
 A-kant
Titel In Het Zuiden
Lengte 4:05
Componist(en) P. Kartner-W. Kartner, H. P. de Boer
Producer(s) Pierre Kartner
Engineer(s) Dick van der Meer
 B-kant
Titel Breda
Lengte 2:57
Componist(en) W. Kartner, P. Kartner
Producer(s) Pierre Kartner
Engineer(s) Dick van der Meer
 
Platenlabel Philips
Catalogusnr 6017 265


Positieverloop