Coverafbeelding Vader Abraham en Zijn Goede Zonen - Uche Uche

Vader Abraham en Zijn Goede Zonen

Uche Uche

  • Statistieken
  •   7 weken
  •   6 piekpositie
  •   152 punten
  •   1973

Artiestinformatie

Geboortedatum   11-04-1935
Land   Nederland

Petrus Antonius Laurentius alias Pierre Kartner werd geboren in Elst, vlakbij Nijmegen. Hij is voornamelijk bekend als Vader Abraham en naast zanger ook componist, producer van veel Nederlandstalige amusementsliedjes. Hij is ook de man achter het succes van talloze artiesten zoals Corry (Konings) & De Rekels., Hanny, Jacques Herb, De Makkers, Mieke en vele anderen.

Zijn grote doorbrak kwam in 1970 toen de door hem ontdekte Corry en de Rekels wekenlang in de hoogste regionen van de hitlijst stonden met zijn compositie Huilen is voor jou te laat. Daarna scoorde hij vele hits voor zichzelf en voor anderen. Hij was de man achter onder meer Ben Cramer (De clown), Jacques Herb (Manuela) en Wilma (Zou het erg zijn lieve opa). Ook ontdekte hij de zangeres Mieke. Pierre Kartner schreef ook de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van 1973, De oude muzikant, gezongen door Ben Cramer

Met de carnavalskraker Vader Abraham had zeven zonen werd intussen ook de figuur Vader Abraham geboren. Ze scoren een reeks van top 10-hits als Pootje Baaien, Jij en ik blijven bestaan, Vader Abraham had 7 zonen, Olleke Bolleke en Uche Uche Uche.

Pierre had ook solo-hits als Vader Abraham met onder andere In 't kleine café aan de haven en 't Smurfenlied. Beide liederen waren internationaal succesvol, wereldwijd verkocht hij van het Smurfenlied meer dan 25 miljoen platen en ruim 250 artiesten coverden zijn hit In 't kleine café aan de haven. Dit laatste nummer geldt tegenwoordig onder de titel The Red Rose Café internationaal als een evergreen. In 1977 was 't Smurfenlied de bestverkochte single in Nederland (in totaal 400.000 singles in 1977 en 1978). Zijn internationale succes leverde hem in 1978 de Conamus Exportprijs op.

Vanaf de late jaren tachtig werd zijn succes minder vanzelfsprekend. Hoewel zijn successen uit de jaren zeventig hem tot een graag geziene gast in het Nederlandse schnabbelcircuit maken, lukte het hem niet meer om grote hits te scoren. Pierre wijt dit in de eerste plaats aan de onwil van gevestigde media om aandacht aan zijn werk te besteden (geen Airplay on Nederlandse radiostations na het wegvallen van de piraten Veronica en Radio Noordzee)..

Pierre heeft zich meer dan eens in het publieke debat gemengd. In 1974 maakte hij op de melodie van 'De uil is in de olmen' het carnavalsliedje Den Uyl is in den olie (een knipoog naar de oliecrisis. Aan het nummer werd meegewerkt door het Tweede Kamerlid Hendrik Koekoek van de Boerenpartij, die het refrein meezong.Songtekst

{transcribed by Adri Verhoef, 8-3-1997}

Uche uche uche uche uche, 't stikt hier van de muggen
Iege iege iege iege iege, 't stikt hier van de vliegen
Eie eie eie eie eie, 't stikt hier van de bijen
Maar 't geeft niet, want ik ben bij jou
Ook al sta ik hier dan in de kou
[2x]

In m'n haren, in m'n kleren
En ze blijven maar proberen
En ze zitten ook al in m'n lingerie
In m'n ogen, in m'n oren
Ja, je kunt ze duid'lijk horen
En daar zit er ook al eentje op m'n knie

[chorus]

's Nachts moet ik er steeds van dromen
En dan zie ik ze weer komen
En dan zitten ze te lachen op de sprei
Want die akelige dieren
Zitten altijd maar te klieren
Nee, zo'n grote bromvlieg is toch niks voor mij

[chorus]
[chorus] [fade]

Songinformatie

ArtiestVader Abraham
 A-kant
Titel Uche Uche
Lengte 4:20
Componist(en) P. Kartner
Producer(s) Pierre Kartner
 B-kant
Titel In De Hemel Kan Het Niet Mooier Zijn
Lengte 3:39
Componist(en) P. Kartner
Producer(s) Pierre Kartner
 
Platenlabel Elf Provincien
Catalogusnr 67.73-G
Album Vader Abraham En Zijn Goede Zonen


Positieverloop