Coverafbeelding Vader Abraham & Tessa - Waarom Huil Je Nou
  • Statistieken
  •   4 wkn Tipparade
  •   1988

Artiestinformatie

Geboortedatum   11-04-1935
Land   Nederland

Petrus Antonius Laurentius alias Pierre Kartner werd geboren in Elst, vlakbij Nijmegen. Hij was voornamelijk bekend als Vader Abraham en naast zanger ook componist en producer van veel Nederlandstalige amusementsliedjes. Hij was ook de man achter het succes van talloze artiesten zoals Corry (Konings) & De Rekels, Hanny, Jacques Herb, De Makkers, Mieke en vele anderen.

Zijn grote doorbraak kwam in 1970 toen de door hem ontdekte Corry en de Rekels wekenlang in de hoogste regionen van de hitlijst stonden met zijn compositie Huilen Is Voor Jou Te Laat. Daarna scoorde hij vele hits voor zichzelf en voor anderen. Hij was de man achter onder meer Ben Cramer (De Clown), Jacques Herb (Manuela) en Wilma (Zou Het Erg Zijn Lieve Opa). Ook ontdekte hij de zangeres Mieke. Pierre Kartner schreef ook de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van 1973, De Oude Muzikant, gezongen door Ben Cramer.

Met de carnavalskraker Vader Abraham Had Zeven Zonen werd intussen ook de figuur Vader Abraham geboren. Zo werd een reeks van top 10-hits als Pootje Baaien, Jij En Ik Blijven Bestaan, Vader Abraham Had 7 Zonen, Olleke Bolleke en Uche Uche gescoord.

Pierre had ook solohits als Vader Abraham met onder andere In 't Kleine Café Aan De Haven en 't Smurfenlied. Beide liederen waren internationaal succesvol, wereldwijd verkocht hij van het Smurfenlied meer dan 25 miljoen platen en ruim 250 artiesten coverden zijn hit In 't Kleine Café Aan De Haven. Dit laatste nummer geldt tegenwoordig onder de titel The Red Rose Café internationaal als een evergreen. In 1977 was 't Smurfenlied de bestverkochte single in Nederland (in totaal 400.000 singles in 1977 en 1978). Zijn internationale succes leverde hem in 1978 de Conamus Exportprijs op.

Vanaf de late jaren tachtig werd zijn succes minder vanzelfsprekend. Hoewel zijn successen uit de jaren zeventig hem tot een graag geziene gast in het Nederlandse schnabbelcircuit maakten, lukte het hem niet meer om grote hits te scoren. Pierre weet dit in de eerste plaats aan de onwil van gevestigde media om aandacht aan zijn werk te besteden (geen airplay op Nederlandse radiostations na het wegvallen van de zeezenders Veronica en Radio Noordzee).

Pierre heeft zich meer dan eens in het publieke debat gemengd. In 1974 maakte hij op de melodie van 'De uil is in de olmen' het carnavalsliedje Den Uyl Is In Den Olie (een knipoog naar de oliecrisis). Aan het nummer werd meegewerkt door het Tweede Kamerlid Hendrik Koekoek van de Boerenpartij, die het refrein meezong.Songtekst

Zeg opa, waarom huil je nou
Want huilen is toch niks voor jou
Of wil je mij dat niet vertellen
Zeg opa, waarom huil je nou

Mijn lieve kind, ik heb verdriet
Maar ik zeg het jou toch niet
Je moet het maar zelf van ze horen
Mijn lieve kind, ik heb verdriet

Ik weet wat jij niet zeggen wil
Om pa en ma ben jij zo stil
Opa

En als ze ook nog scheiden gaan
Kom jij misschien alleen te staan
Meisje

En ik hou zo veel van allebei
Maar wie blijft er dan bij mij
Ze moeten jou niet laten kiezen
Ik hou zoveel van allebei

Meisje, een kind heeft in zijn leven soms verdriet
Opa, ze mogen alles doen, maar scheiden niet
Meisje
Opa
Meisje
Opa

Opa, ben jij ook wel eens alleen en eenzaam? Ik ook. Opa, als niemand me meer wil hebben, mag ik dan bij jou komen wonen?

Bij mij is altijd plaats voor jou
En als ik dan eens met je trouw
We zouden samen heel gelukkig zijn
Omdat ik heel veel van je hou

Meisje, een kind heeft in zijn leven soms verdriet
Opa, ze mogen alles doen, maar scheiden niet
Meisje
Opa
Meisje

Nee hè, opa?

Songinformatie

ArtiestVader Abraham
 A-kant
Titel Waarom Huil Je Nou
Lengte 3:55
Componist(en) P. Kartner
Producer(s) Pierre Kartner
 B-kant
Titel Rijkdom
Lengte 2:46
Componist(en) P. Kartner
Producer(s) Pierre Kartner
 
Platenlabel Telstar
Catalogusnr TSI 4650
Hoogste positie UK -
Hoogste positie US -


Positieverloop