Coverafbeelding Vader Abraham met Z'n Zeven Zonen - Vader Abraham Had Zeven Zonen

Vader Abraham met Z'n Zeven Zonen

Vader Abraham Had Zeven Zonen

  • Statistieken
  •   4 weken
  •   11 piekpositie
  •   94 punten
  •   1971

Artiestinformatie

Geboortedatum   11-04-1935
Land   Nederland

Petrus Antonius Laurentius alias Pierre Kartner werd geboren in Elst, vlakbij Nijmegen. Hij is voornamelijk bekend als Vader Abraham en naast zanger ook componist, producer van veel Nederlandstalige amusementsliedjes. Hij is ook de man achter het succes van talloze artiesten zoals Corry (Konings) & De Rekels., Hanny, Jacques Herb, De Makkers, Mieke en vele anderen.

Zijn grote doorbrak kwam in 1970 toen de door hem ontdekte Corry en de Rekels wekenlang in de hoogste regionen van de hitlijst stonden met zijn compositie Huilen is voor jou te laat. Daarna scoorde hij vele hits voor zichzelf en voor anderen. Hij was de man achter onder meer Ben Cramer (De clown), Jacques Herb (Manuela) en Wilma (Zou het erg zijn lieve opa). Ook ontdekte hij de zangeres Mieke. Pierre Kartner schreef ook de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van 1973, De oude muzikant, gezongen door Ben Cramer

Met de carnavalskraker Vader Abraham had zeven zonen werd intussen ook de figuur Vader Abraham geboren. Ze scoren een reeks van top 10-hits als Pootje Baaien, Jij en ik blijven bestaan, Vader Abraham had 7 zonen, Olleke Bolleke en Uche Uche Uche.

Pierre had ook solo-hits als Vader Abraham met onder andere In 't kleine café aan de haven en 't Smurfenlied. Beide liederen waren internationaal succesvol, wereldwijd verkocht hij van het Smurfenlied meer dan 25 miljoen platen en ruim 250 artiesten coverden zijn hit In 't kleine café aan de haven. Dit laatste nummer geldt tegenwoordig onder de titel The Red Rose Café internationaal als een evergreen. In 1977 was 't Smurfenlied de bestverkochte single in Nederland (in totaal 400.000 singles in 1977 en 1978). Zijn internationale succes leverde hem in 1978 de Conamus Exportprijs op.

Vanaf de late jaren tachtig werd zijn succes minder vanzelfsprekend. Hoewel zijn successen uit de jaren zeventig hem tot een graag geziene gast in het Nederlandse schnabbelcircuit maken, lukte het hem niet meer om grote hits te scoren. Pierre wijt dit in de eerste plaats aan de onwil van gevestigde media om aandacht aan zijn werk te besteden (geen Airplay on Nederlandse radiostations na het wegvallen van de piraten Veronica en Radio Noordzee)..

Pierre heeft zich meer dan eens in het publieke debat gemengd. In 1974 maakte hij op de melodie van 'De uil is in de olmen' het carnavalsliedje Den Uyl is in den olie (een knipoog naar de oliecrisis. Aan het nummer werd meegewerkt door het Tweede Kamerlid Hendrik Koekoek van de Boerenpartij, die het refrein meezong.Songtekst

{transcribed by Adri Verhoef, 1-11-1997}

[chorus]: [2x]
Vader Abraham had zeven zonen,
Zeven zonen had Vader Abraham,
En ze zongen maar, en ze dronken maar,
En ze hadden zo'n plezier.

En de eerste had blauwe ogen
Hij had z'n moeder nog nooit bedrogen
En de tweede had grote voeten
Die liepen altijd naar de kroeg

[chorus] [2x]

En de derde dacht nooit aan trouwen
Hij wou alleen maar een feestje bouwen
Als de vierde de boel versierde
Dan liep 't altijd uit de hand

[chorus] [2x]

En de zesde en nummer zeven
Die hadden ook een geregeld leven
Altijd zag je de twee tezamen
Zo met een pilsje in d'r hand
Ja!

[chorus] [6x] [fade]

Songinformatie

ArtiestVader Abraham
 A-kant
Titel Vader Abraham Had 7 Zonen
Componist(en) Trad., P. Kartner, Krispijn
Producer(s) P. Kartner
 B-kant
Titel Haal Je Toeters En Je Piepers
Componist(en) Kartner, Krispijn, Kaa
Producer(s) P. Kartner
 
Platenlabel Elf Provincien
Catalogusnr 66.19-G


Positieverloop