Coverafbeelding Neil Diamond - Desirée
  • Statistieken
  •   6 weken
  •   18 piekpositie
  •   93 punten
  •   1977

Artiestinformatie

Geboortedatum   24-01-1941
Land   Verenigde Staten

Op zijn 16e gaat hij voor een aantal weken naar Suprise Lake Camp. Daar geeft Pete Seeger een klein optreden en kinderen komen met hun zelf geschreven stukken die zij ten gehore brengen. Op dat moment weet Neil Diamond wat hem te doen staat. Hij komt thuis, koopt een gitaar en gaat op les. Vrijwel meteen begint hij ook met het schrijven van liedjes.


Zijn eerste platencontract haalt hij samen met zijn schoolvriend Jack Parker binnen, als het duo Neil and Jack. Ze nemen 2 singles op die in 1962 uitkomen, maar het succes blijft uit. Later in 1962 tekent Neil Diamond een platencontract bij Colombia Records als solo artiest. In 1963 brengt hij At Night uit. Hij ontvangt goede kritieken, maar ook hier blijft het succes uit en Colombia Records laat hem gaan. Hij gaat verder met alleen het schrijven van liedjes.


In 1965 komt zijn eerste succes als songwriter, Sunday And Me. Het echte grote succes komt met de nummers die The Monkees ten gehore brengen , I’m A Believer, A Little Bit of Me, A Little Bit You, Lookt Out (Here Comes Tomorrow), en Love To Love. Deze liedjes heeft Neil Diamond voor zichzelf geschreven en ook opgenomen, alleen brachten The Monkees deze eerder uit. I’m A Believer werd zelfs het liedje van het jaar in 1966.


In 1966 tekent hij bij Bert Berns’s Bang Records en met Solitary Man scoort hij zijn eerste echte hit als solo artiest. Na wat juridisch getouwtrek komt hij los van Bang Records, tekent hij bij Uni Records en verhuist hij naar Los Angeles.


In 1969 brengt hij de single Sweet Caroline uit. Dit is tot nu toe zijn bekendste hit, wereldwijd gezien.


In 1972 brengt hij het dubbele live album Hot August Night uit. Hij speelde 10 uitverkochte concerten in de Greek Theatre in Los Angeles, waarvan het optreden van 24 augustus op het album terecht is gekomen. Vele critici noemen dit zijn beste werk. Dit is Neil Diamond op z’n best!


In 1977 brengt hij het album I’m Glad You’re Here With Me Tonight met daarop de single You Don’t Bring Me Flowers. Barbra Streisand coverde het nummer op haar album Songbird. Later namen ze het nummer samen op en het werd het een grote hit. Als verrassing naar het publiek toe, traden ze later in 1980 samen op bij de Grammy Awards uitreiking.


In 1979 zakt Neil Diamond in elkaar op het podium in San Francisco. Het blijkt dat hij een tumor heeft in zijn rug. Hij had al jaren klachten van gevoelloosheid in zijn benen, maar negeerde dat. Hij onderging een lang revalidatieproces en dat net voor het begin van de belangrijkste fotografie voor zijn film The Jazz Singer. Hij was er trouwens van overtuigd dat hij zou komen te overlijden en schreef daarom al afscheidsbrieven aan zijn vrienden.


De film The Jazz Singer werd slecht ontvangen door critici. De soundtrack deed het veel beter. Het nummer America, dat van dit album afkomstig is, heeft voor Neil Diamond een speciale betekenis. Het verhaal gaat over zijn grootouders die naar Amerika gingen.


In de jaren 80 dalen de verkoopcijfers wat en zijn laatste hit in Nederland komt uit 1981, Hello Again uit de bovengenoemde film. In 1988 scoort UB40 een hit met Neil Diamond’s nummer Red Red Wine. Net als I’m A Believer hebben deze nummers meer bekendheid gekregen door de covers dan het origineel.


In de jaren 90 brengt hij diverse albums uit. In 1992 treedt hij op voor President George H.W. Bush in de NBC-special Christmas in Washington.


In 2000 wint Johnny Cash een Grammy voor zijn cover van het nummer Solitary Man. In 2007 komt Neil Diamond in de Long Island Music Hall of Fame.


In 2011 komt hij in de Rock and Roll Hall of Fame terecht. In datzelfde jaar ontvangt hij een lifetime achievement award van de Kennedy Center Honors. Hij ontvangt nog meer prijzen, want in 2012 krijgt hij een ster op de Hollywood Walk of Fame.


Een aantal nummers uit zijn begintijd zijn ook gebruikt in films zoals Pulp Fiction en Shrek. Hij heeft meer dan 130 miljoen albums als singer-songwriter verkocht. Daarnaast ook nog eens miljoenen als songwriter.

Op 23 januari 2018 maakte de zanger bekend dat hij met optreden stopt omdat bij hem de ziekte van Parkinson is geconstateerd.

Songtekst

It was the third of June,
On that summer's day
When I became a man
At the hands of a girl almost twice my age

And she came to me
Just like a morning sun
And it wasn't so much her words as such
As the way they were sung
It was the way they were sung

Desiree
Oh, Desiree
There I was found
By the sweet passion sound
Of your loving song
Time was right, the night was long

Remember, Desiree
Oh, Desiree
Somehow I knew
I could only have you 'til the morning light
If only for that single night
Sweet Desiree, you made it right

Then came the fourth of June,
On that sleepless night
Well I tossed and I turned
While the thought of her burned
Up and down my mind

For she was there and gone
Without one regret
But she continues on
Like the words of a song
I could not forget, I could not forget

Desiree
Oh, Desiree
There I was found
By the sweet passion sound
Of your loving song
Time was right, the night was long

Remember Desiree
Oh, Desiree
And though somehow I knew
I could only have you 'til the morning light
The night was long, the time was right

Do you remember, Desiree
Oh, Desiree

Do you remember,
Desiree

Songinformatie

ArtiestNeil Diamond
 A-kant
Titel Desiree
Lengte 3:19
Componist(en) N. Diamond
 B-kant
Titel Once In A While
Lengte 3:34
Componist(en) N. Diamond
 
Platenlabel CBS
Catalogusnr 5869
Album I'm Glad You're Here With Me Tonight


Positieverloop