Artiestafbeelding Elvis Presley

Elvis Presley

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 08-01-1935

Sterfdatum 16-08-1977

Officiële websitehttp://www.elvis.com

  • Statistieken
  •  4Alarmschijf
  •  162 weken in Top 40
  •  3.360 punten
  •  #111 aller tijden
  •  23 Top 40-hits

Biografie

Na vele talentenjachten verloren te hebben en vele afwijzingen lukt het Elvis toch om in 1954 bij Sun Records terecht te komen. Het was even zoeken met Elvis wat het beste bij hem paste qua stemgeluid, maar toen hij het nummer That’s All Right van Arthur Crudups zong was het duidelijk, blues. Het zwarte geluid uit een blanke man, dat was wat de platenlabel zocht. DJ Dewey Phillips draaide het nummer op de radio en daar werd zo goed op gereageerd door het publiek dat hij de plaat nog een aantal keer draaide in de laatste twee uur van zijn programma. Samen met gitarist Scotty Moore en bassist Bill Black traden ze als trio op. Tijdens het eerste optreden voor publiek, werd snel duidelijk wat Elvis Presley kon met het publiek. Door de zenuwen schudde hij met zijn benen en door de broeken uit die tijd, zorgde dat ervoor dat zijn bewegingen goed zichtbaar waren. De jongedames uit het publiek begonnen te gillen. Later kreeg hij meer zelfvertrouwen op het podium, maar wist heel goed zijn bewegingen te gebruiken.

In 1955 kwam Elvis Presley in contact met Colonel Tom Parker een succesvolle manager.
 
Lastig was het zorgen voor airplay van Elvis zijn muziek. Hij klonk als een zwarte artiest, dus in de Country muziek werd hij niet gedraaid en bij de Rhytm-and-Blues stations ook niet, omdat hij teveel als een hillbilly klonk. Een versmelting werd geboren, Rockabilly.
 
Drummer Fontana zorgde ervoor dat het trio een kwartet werd.
 
Nadat hij in november 1955 werd verkozen tot meestbelovende mannelijke artiest van het jaar hadden veel platenmaatschappijen interesse. RCA Victor werd zijn nieuwe platenmaatschappij.
 
Pianist Floyd Cramer, gitarist Chet Atkins en drie achtergrondzangers zorgden ervoor dat het allemaal wat voller ging klinken. Parker wordt Elvis zijn vaste manager. In 1956 komt zijn eerste album uit genaamd, Elvis Presley. Hier staan onder andere de niet eerder uitgebrachte Sun-opnamen op.
 
Heartbreak Hotel werd zijn eerste nummer 1-hit. Zijn volgende single werd de ballad Love Me Tender. Zijn eerste speelfilm kreeg ook de titel Love Me Tender.
 
In zijn eerste jaar bij RCA was hij verantwoordelijk voor meer dan 50% van de singleverkoop van het platenlabel. De drie singles die daarop volgden werden ook nummer 1-hits, Too Much, All Shook Up en (Let Me Be Your) Teddy Bear. Internationaal deed hij het ook goed, zelfs in landen waar zijn muziek niet officieel werd uitgebracht. Van zijn opbrengsten kocht hij een mooi groot huis voor zijn ouders en zichzelf, Graceland.
 
In 1957 komt hij met het album Elvis’ Christmas Album, daaruit komt de hit Santa Claus Is Back In Town. Ook dit album kwam op nummer 1, net als alle voorgangers. Het kerstalbum zou het bestverkochte kerstalbum aller tijden worden.
 
Ook Elvis moest zijn militaire dienstplicht vervullen. In 1958 ging Elvis in dienst, na een klein uitstel vanwege het afronden van de film King Creole. In juni, tijdens een verlof van twee weken, nam Elvis vijf nummer op in Nashville. In augustus werd zijn moeder ernstig ziek en omdat haar toestand ernstig was mocht Elvis met noodverlof. Op 12 augustus bezocht hij zijn moeder en twee dagen later overleed ze. Ze waren enorm hecht met elkaar, hij was dan ook gebroken van verdriet.
 
Om niet bij het publiek onder de aandacht weg te glippen bracht RCA, tijdens zijn dienstperiode, onuitgebrachte singles uit. Hij scoorde er tien top 40 hits mee in Amerika. Ook vier albums met o.a. ouder materiaal werden uitgebracht en niet zonder succes.
 
Na zijn dienstperiode dook hij de studio in en kwam met de single Stuck On You, wat meteen weer een nummer 1-hit werd. Een sessie later in de studio leverde een aantal ballads op, zoals It’s Now Or Never en Are You Lonesome Tonight?
 
In de jaren 60 zou hij 27 films maken en daarbij vele soundtracks. De films werden zelden positief beoordeeld door critici, maar ze brachten altijd genoeg geld op. Een aantal hits werden er gescoord, zoals Can’t Help Falling In Love, Return To Sender en Viva Las Vegas.
 
Zijn carrière ging langzaam bergafwaarts. Dit omdat hij niet meer serieus werd genomen met zijn muziek. Het draaide allemaal teveel om de films.
 
In 1968 werd zijn dochter Lisa Marie geboren. Een lichtpunt in zijn leven, want hij was diep ongelukkig met zijn carrière. Een kerstspecial op tv zou zijn carrière weer een boost geven. De show kreeg de naam Elvis, maar werd later beter bekend als 68’ Comeback Special. 42% van het totale kijkerspubliek keek naar deze show. In 1969 verscheen het album From Elvis In Memphis en soul werd een duidelijk element in zijn fusie van stijlen.
 
Las Vegas diende zich aan en het International Hotel kondigde 57 shows aan met Elvis. Zijn oude bandleden wilden niet mee en Elvis stelde een nieuwe begeleiding aan met gitarist James Burton en de gospelgroepen The Imperials en Sweet Inspirations. Hij zou hier ook zijn dierbare vriend Tom Jones leren kennen.
 
In 1971 ontvangt Elvis als eerste Rock ’n Rollzanger de Lifetime Achievement Award (toen nog bekend als de Bing Crosby Award).
 
In juli 1972 trad hij op, met een niet eerder vertoonde reeks van vier aaneengesloten uitverkochte shows in New York Madison Square Garden. Het concert van 10 juli werd opgenomen en een week later uitgebracht en het werd één van Elvis zijn bestverkochte platen. In datzelfde jaar strandt zijn huwelijk met Priscilla.
 
In 1973 gaf hij twee benefietconcerten voor het Kui Lee Kanker Fonds. Een geweldige televisiespecial zou het worden. Aloha From Hawaii werd per satelliet wereldwijd uitgezonden en bereikte miljoenen kijkers live. Het dubbelalbum wat daaruit volgde Aloha From Hawaii Via Satellite zou Elvis zijn laatste Amerikaanse nummer één popalbum tijdens zijn leven zijn.
 
Tijdens een show rennen vier mannen in een kennelijke aanval naar het podium. Elvis zelf verdedigde zichzelf met zijn karatereflex. Later bleek dat deze mensen alleen maar uitbundige fans waren, maar het kwaad was al geschied. Elvis raakte geobsedeerd door de gedachten dat de mannen in opdracht handelden om hem te vermoorden. Zijn uitbarstingen waren zo groot dat een dokter besloot om hem een grote dosis kalmeringsmiddelen toe te dienen.
 
Het zou echter helaas alleen maar slechter met hem gaan. De echtscheiding werd uitgesproken en hij werd steeds vaker onwel. Door een overdosis barbituraten lag hij drie dagen in een coma. Hij zou later dat jaar nog een keer een overdosis nemen. Eind 1973 werd hij semi-comateus door effecten van verslaving aan Demerol opgenomen. Toch ging hij, ondanks zijn gezondheidsproblemen, in 1974 weer op tournee.
 
Op het livealbum Elvis: As Recorded Live On Stage In Memphis staat de single How Great Thou Art wat hem zijn derde en laatste Grammy Award zou opleveren.
 
Elvis’ productiviteit nam enorm af, zelfs een mobiele studio die door RCA naar Graceland werd gezonden hielp niet veel. Er werd wel een aantal albums gemaakt, Promised Land (1975) en From Elvis Presley Boulevard, Memphis Tennessee (1976).
 
In 1977 was er weinig over van de Elvis Presley zoals mensen hem graag herinneren. Hij had een enorm overgewicht en door de pillen die hij slikte kon hij nauwelijks of niet optreden. De teleurstellingen van de fans gingen totaal langs hem heen. Zijn wereld bestond uit zijn slaapkamer vol met boeken over spiritualiteit.
 
Op 6 juni verscheen de single Way Down, de laatste single van Elvis die tijdens zijn leven verscheen. Op 26 juni was zijn laatste concert in Indianapolis.
 
Op 16 augustus 1977 vond Ginger Alden, zijn vriendin, hem zonder teken van leven op de vloer van zijn badkamer. Reanimatie mocht niet meer baten.
 
Elvis zijn uitvaart werd gehouden op Graceland. De auto moest zich wringen door een hele groep fans, waarbij twee vrouwen om het leven kwamen en een derde levensgevaarlijk gewond. Elvis ligt begraven naast zijn moeder.
 
Na een poging om zijn lichaam te stelen werden de stoffelijke resten van Elvis en zijn moeder op 2 oktober opnieuw begraven in de Meditation Garden van Graceland. In 1982 werd Graceland opgesteld voor het publiek. Elk jaar komen er meer dan een half miljoen bezoekers en het is na het Witte Huis het meest bezochte huis in de Verenigde Staten.
 
In 2002 bracht Junkie XL een remix uit van het nummer A Little Less Conversation. Het nummer werd gebruikt in een campagne van Nike tijdens de FIFA World Cup in 2002. In meer dan 20 landen kwam het nummer bovenaan de hitlijsten.
 
Elvis heeft vele records op zijn naam staan. Bijvoorbeeld 165 liedjes in de Amerikaanse hitlijsten terwijl de nr 2, James Brown, er maar 107 heeft. Als het om albums gaat scoort hij er met Elvis 30#1 Hits in 2002 weer een record bij, dat van de langste periode tussen zijn eerste en zijn laatste album topranking, namelijk 46 jaar. Volgens Billboard’s classificatiesysteem heeft Elvis de meeste nummer 1-hits en de meest succesvolle albums gemaakt en daarmee is hij de succesvolste artiest aller tijden. Hij scoort met 1 tot 1,5 miljard mensen voor zijn show Aloha From Hawaii het grootst aantal kijkers in de concerttelevisiegeschiedenis. Hij verdiende meer gouden en platina platen dan welke andere artiest dan ook. Elvis heeft tijdens zijn leven bijna alle prijzen gewonnen die er toen te winnen waren.

Gerelateerde nieuwsartikelen


Top 4: Opgevallen! week 43
Top 4: Opgevallen! week 43

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en b...

Vandaag: Elvis in Europa
Vandaag: Elvis in Europa

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In ...

Vandaag: het podiumdebuut van INXS
Vandaag: het podiumdebuut van INXS

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In ...

Vandaag: de compact disc
Vandaag: de compact disc

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In ...

Vandaag: de slappe lach van Elvis
Vandaag: de slappe lach van Elvis

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In ...

Vandaag: het overlijden van Elvis Presley
Vandaag: het overlijden van Elvis Presley

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In ...

Top 4: Postuum succes
Top 4: Postuum succes

Vandaag mogen we Michael Jackson weer eens in de Top 40 verwelkomen. Negen jaar na zijn overlijden s...

Vandaag: Elvis-hit voor Junkie XL
Vandaag: Elvis-hit voor Junkie XL

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In ...

Vandaag: Danny de Munk op 1
Vandaag: Danny de Munk op 1

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In ...

Vandaag: het ijsklontjesincident
Vandaag: het ijsklontjesincident

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In ...

Vandaag: Nederlander managet Elvis
Vandaag: Nederlander managet Elvis

De Top 40 is inmiddels ruim vijftig jaar oud en popmuziek bestaat al voor een veel langere tijd. In ...

Lisa Marie dik in de schulden
Lisa Marie dik in de schulden

Lisa Marie Presley zit dik in de financiële problemen. De dochter van Elvis zou inmiddels een schuld...

Top 4: Elvis Presley
Top 4: Elvis Presley

Inmiddels is hij alweer 40 (!) jaar niet meer onder ons, maar deze maand is er weer behoorlijke aand...

Privé-vliegtuig Elvis geveild
Privé-vliegtuig Elvis geveild

Een privé-vliegtuig, dat ooit eigendom was van Elvis Presley, is afgelopen zaterdag geveild.

Top 4: Dubbel binnen
Top 4: Dubbel binnen

Boef presteert het om deze week met twee tracks van zijn debuutalbum de Top 40 binnen te komen. Met ...

Priscilla had geen jeugd door Elvis
Priscilla had geen jeugd door Elvis

Priscilla Presley heeft onthuld dat ze geen jeugd heeft gehad vanwege haar relatie met Elvis.

Nieuwe documentaire over Elvis
Nieuwe documentaire over Elvis

HBO is een nieuwe documentaire aan het maken over het leven van Elvis Presley.

Top 40 Classic - ultieme oeuvreplaat RHCP
Top 40 Classic - ultieme oeuvreplaat RHCP

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 3 augustus 2...

Justin Bieber evenaart Elvis in Engeland
Justin Bieber evenaart Elvis in Engeland

Doordat Cold Water naar nummer 1 steeg in de Engelse Official Chart, evenaart Justin Bieber een reco...

192TV: De Top 40 van 19 juni 1965
192TV: De Top 40 van 19 juni 1965

Ieder weekeinde neemt 192 je op zaterdag en zondag mee terug in de historie van de Top 40. Op zaterd...

Top 40 Classic - succes voor de Faces
Top 40 Classic - succes voor de Faces

Wekelijks gaan we terug naar de top 10 van de Lijst der Lijsten in een bepaald jaar. Op 5 februari 1...

Bowie blijft domineren in Engeland
Bowie blijft domineren in Engeland

David Bowie evenaart in de Britse Album Top 40 deze week een record dat Elvis Presley in 1977 wist n...

Top 10 van postume hits
Top 10 van postume hits

Lazarus van David Bowie, dat deze week op #32 binnenkomt, is geen oud nummer. Het is afkomstig van z...

25 snelst verkopende Britse album
25 snelst verkopende Britse album

In de geschiedenis van de Britse albumlijst is 25 nu officieel het snelst verkopende album.

Top 40-acts in Top 40-titels
Top 40-acts in Top 40-titels

Deze week komt Marvin Gaye binnen in de Media Markt Top 40. Niet zelf, maar als titel van de hit van...

Social media


Twitter