Nieuws
Top 40 Classic

April 1991: Massive op 1

April 1991: Massive Attack op 1
R.E.M.  Timmy T  Ten Sharp  U2  Pet Shop Boys  Massive Attack 

Met Unfinished Sympathy schopt Massive de Belgische Raymond van het Groeneveld van de eerste plaats.

In april 1991 komt er een einde aan de productie van de Trabant en de Wartburg als de fabrieken in voormalig Oost-Duitsland de deuren sluit. In Irak wordt een wapenstilstand afgekondigd. Tientallen brandende olieboorinstallaties moeten geblust worden. Op 14 april worden twintig schilderijen gestolen uit het Van Gogh Museum. Later worden ze teruggevonden in een geparkeerde auto.

De Top 40 kent flink wat verschuivingen. Zo staat er (op nummer 19) slechts één zittenblijver in de lijst, bereiken twee hits de top 10 en zijn er zes nieuwe binnenkomers in de lijst. De volledige lijst van 6 april bekijk je hier.

1 ( 6) UNFINISHED SYMPATHY- Massive
In 1988 beginnen 3D, Daddy G en Mushroom hun samenwerking als Massive Attack. Op hun debuutalbum Blue Lines staat dan ook Unfinished Sympathy. Op de hoes prijkt als actnaam Massive en daarmee wil de groep op dat moment vermijden dat er mogelijk een verband wordt gelegd met de golfoorlog. De clip bij het nummer laatzien hoe zangeres Shara Nelson door de straten van Los Angeles wandelt. Daarbij is de clip niet onderbroken en in een keer opgenomen. Massive Attack wist later in 1991 met Safe From Harm nog een bescheiden tweede hit te scoren.

5 ( 2) DO THE BARTMAN- The Simpsons
De tv-serie rond The Simpsons bestond al sinds 1989 en een jaar later werd er een album uitgebracht rond de karakters uit de serie. Aan het album werkten onder meer DJ Jazzy Jeff, BB King en Michael Jackson mee. Die laatste schreef mee aan Do The Bartman en produceerde het ook samen met Bryan Loren. In eerste instantie werd de naam van de King Of Pop niet vermeld bij het nummer maar tekenaar Matt Groening onthulde dat Jackson wel degelijk de tekst schreef en ook meewerkte aan de productie. De naam van de zanger wordt twee keer genoemd in het nummer waarin Bart Simpson de hoofdrol speelt.

8 (20) LOSING MY RELIGION- R.E.M.
R.E.M. bracht in 1981 al een eerste single uit met Radio Free Europe maar het zou nog tien jaar duren voordat de Amerikaanse band ook in ons land zou doorbreken. De band, die de afkorting van ‘Rapid Eye Movement) gebruikte als naam, bracht op 8 maart 1991 hun zevende studioalbum Out Of Time uit. Gitarist Peter Buck kreeg de inspiratie voor het nummer toen hij tv zat te kijken en zat te pingelen op een mandoline die hij net had gekocht. Die mandoline speelt op Losing My Religion dan ook een belangrijke rol. Michael Stipe liet later weten dat ook Every Breath You Take, de hit van The Police uit 1983, een bron van inspiratie vormde.

21 (--) ONE MORE TRY- Timmy T.
In maart van 1991 kreeg de Amerikaanse hitlijst een verrassende nummer 1-hit met One More Try. Timmy Torres schreef het nummer kort nadat de relatie met zijn vriendin op de klippen was gelopen. Die emotie wist hij te vangen in het nummer dat velen wist aan te spreken. Het nummer, op 6 april 1991 de hoogste binnenkomer, wist de Top 40 niet veel later aan te voeren. Timmy T scoorde later nog een bescheiden tweede Top 40-hit met Paradise maar daarna verdween alle aandacht rond de zanger net zo snel als het was begonnen.

26 (--) YOU- Ten Sharp
Ten Sharp werd in 1984 opgericht door Marcel Kapteijn en Niels Hermes. Halverwege de jaren tachtig scoorde de groep met Japanese Lovesong een bescheiden succes waar nummers als When The Snow Falls en Last Words bleven steken in de Tipparade. You zorgde voor een internationale hit die op het album Under The Water-line kwam te staan. Van dat album kwamen ook Ain’t My Beating Heart en Rich Man in de Top 40 terecht.

31 (--) WHERE THE STREETS HAVE NO NAME- Pet Shop Boys
In 1987 werd Where The Streets Have No Name de zesde top 10-hit voor U2. De Pet Sop Boys gebruikten het nummer in een medley met Can’t Take My Eyes Off You. Neil Tennant en Chris Lowe wilden een rockklassieker verwerken in een stampende discohit. U2 reageerde na de release met de opmerking “What have we done to deserve this?” en refereerde daarmee aan de top 2-hit die de Pet Shop Boys in 1987 scoorden via een samenwerking met Dusty Springfield.

(06/04/2019)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season