Top 4: Opgevallen! week 1

- Top 4

 Queen ABBA Rob De Nijs Freddie Mercury
Rami Malek met Golden Globe 2018

Op dinsdag blikken we in deze rubriek terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (2) Freddie Mercury

We kunnen gerust stellen: 2018 was het jaar van Freddie Mercury en Queen. En naar verwachting zal de belangstelling voor de legendarische Britse band en zijn zanger ook in de eerste weken van 2019 gewoon aanblijven. Dit weekeinde verzilverde de film Bohemian Rhapsody zijn beide Golden Globe-nominaties: die van beste film en die van beste acteur. Die laatste ging natuurlijk naar de weergaloze vertolking van Freddie Mercury door Rami Malek. De Golden Globes worden gezien als graadmeter voor de Oscars, waarvan de nominaties over precies twee weken worden bekendgemaakt. Op 24 februari weten we of Bohemian Rhapsody dan opnieuw in de prijzen valt.

2 (--) Rob De Nijs

Liefhebbers van Nederlandstalige muziek konden tijdens oud en nieuw terecht op NPO 3. Daar zond de AVROTROS het bijna drie uur durende Muziekfeest Van Het Jaar uit. Tal van Nederlandse artiesten brachten die avond één of twee nummers ten gehore. De oudste artiest die optrad, was Rob de Nijs, die op tweede kerstdag zijn 76e verjaardag vierde. Hij zong een medley van zijn hits Zondag, Malle Babbe, Dag Zuster Ursula en Jan Klaasen De Trompetter, gevolgd door zijn top 10-hit uit 1977 Het Werd Zomer. Veel kijkers viel het op dat zijn rechterhand zo trilde. De zanger heeft echter niet de ziekte van Parkinson, maar een tremor. "Dus dat je niet denkt dat ik vandaag of morgen dus ineenzijg, want ik heb het al een hele tijd," aldus Rob de Nijs tijdens een eerder optreden in 2018. "Daar moet je gewoon omheen kijken."

3 (--) ABBA

Dankzij de Top 2000 van Radio 2 is Bohemian Rhapsody de laatste jaren uitgegroeid tot het nummer bij uitstek om het oudejaar mee af te sluiten. Maar sinds 1980 bestaat er ook een nummer om het nieuwe jaar mee in te luiden. Grote kans dat je na het aftellen met oud en nieuw luidkeels hebt staan meezingen met refrein van Happy New Year van ABBA. Niet zo raar dus dat er op oudjaarsdag veel aandacht op televisie was voor ABBA. Voorafgaand aan het Muziekfeest Van Het Jaar werd op NPO 3 Het Beste Van... ABBA uitgezonden, waarin BN'ers reageren op videoclips van de Zweedse popgroep. Daarna kwam de tv-special ABBA In Concert. In deze concertfilm zagen we beelden van hun tournee uit 1979 en met name hun optredens in de Wembley Arena in Londen.

4 (4) Queen

Wie liever iets stevigers wilde op oudjaarsavond, kon terecht op RTL 7. Daar werd de concertfilm Hungarian Rhapsody: Queen Live In Budapest uitgezonden. Dit concert werd opgenomen op 27 juli 1986 in het Népstadion in de Hongaarse hoofdstad Boedapest. Het is het enige concert dat Queen ooit heeft gegeven in dit land. Dat is niet zo vreemd, want ten tijde van de Koude Oorlog in de jaren 80 stond het communistische Hongarije nog onder controle van de Sovjet-Unie. Westerse bands traden tot de val van de Berlijnse Muur zelden op in Oost-Europa. Het concert in Hongarije maakte deel uit van de Magic Tour. Dit was de laatste tournee van Queen met Freddie Mercury. In het jaar na deze tournee kreeg de zanger te horen dat hij besmet was met aids en besloot de groep om te stoppen met toeren.

(Foto: BSR Agency)