Top 4: Italiaanse acts in top 10

- Top 4

 Gigi D'Agostino Eros Ramazzotti Cappella Fun Fun
Eros Ramazzotti

Gigi D'Agostino scoorde vorige week zijn derde top 10-hit met In My Mind. Daarmee is hij de vierde Italiaan die minstens drie top 10-hits op zijn naam heeft staan. We geven je het hele overzicht.

Als we de Italo-Belg Adamo even niet meetellen, was op 3 juli 1965 trompettist Nini Rosso de eerste Italiaan die de top 10 bereikte. Hij deed dat met het nagenoeg instrumentale Il Silenzio. In de jaren daarna belandden er nog verschillende Italiaanse acts in de top 10, maar het duurde tot 1982 voordat een Italiaanse act zijn top 10-succes kon vervolgen met nog een tweede top 10-hit. In dat jaar haalde het Italiaanse echtpaar Al Bano & Romino Power kort achter elkaar tweemaal de top 10 met Felicita en Sharazan. Deze prestatie werd in de jaren 80 herhaald door Righeira, Fun Fun en Sabrina. Het meidenduo Fun Fun zette ten slotte de kers op de taart door met hun Mega Hit Mix in 1988 hun derde top 10-hit te pakken. In deze hitmix waren uiteraard hun vorige twee top 10-hits, Happy Station en Colour My Love, verwerkt.

In 1994 werd deze prestatie geëvenaard door Cappella. Deze eurodanceformatie schudde dat jaar de hitlijst op met maar liefst drie top 10-hits: de nummer 1-hit Move On Baby, U & Me en Move It Up. Een dikke drie jaar kwam landgenoot Eros Ramazzotti ook op gelijke hoogte. Na zijn top 10-hits Ma Che Bello Questo Amore uit 1988 en Se Bastasse Una Canzone uit 1990, scoorde hij begin 1998 een hit met een tweetalige bewerking van zijn eerdere hit Cose Della Vita. Dit duet met Tina Turner bereikte de vierde plaats. In 2006 bracht hij samen met Anastacia nogmaals een tweetalig duet uit. I Belong To You - Il Ritmo Della Passione kwam tot nummer 7 in de lijst. Daarmee was hij de eerste, en tot nu toe enige Italiaan met vier top 10-hits achter zijn naam.

Eros Ramazzotti's record wordt voorlopig niet bedreigd. Gigi D'Agostino scoort momenteel weliswaar zijn derde top 10-hit, maar daar heeft de Italiaanse dj zelf weinig voor hoeven doen. Hij krijgt vooral een naamsvermelding op de single, omdat Dynoro zijn oude nummer 1-hit L'amour Toujours heeft gebruikt in zijn huidige top 10-hit In My Mind. Maar eerlijk is eerlijk, hij telt als een top 10-hit voor Gigi. Zijn vorige top 10-hit dateert overigens van 16½ jaar geleden. The Riddle bereikte in 2002 de vierde plaats in de Top 40.

1 EROS RAMAZZOTTI, 4 top 10-hits

2 FUN FUN, 3 top 10-hits

3 CAPPELLA- 3 top 10-hits

4 GIGI D'AGOSTINO, 3 top 10-hits

(Foto: BSR Agency)