Nieuws
Overig

Top 40 Classic: Linkin Park ruikt de top 10 met In The End

Top 40 Classic: Linkin Park ruikt de top 10 met In The End
Marco Borsato  Sita  Gigi D'Agostino  Kate Winslet  Brooklyn Bounce  Linkin Park  P!nk  Nelly Furtado  DJ Boozywoozy  U2  Alicia Keys  Ja Rule  Lloyd ((NLD))  Kane 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 19 januari 2002.

Marco Borsato en Sita voor de tweede week op nummer 1
Lopen Op Het Water is in 2002 uitgebracht voor het huwelijk van Prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta. Sita wordt door Marco Borsato gevraagd om het duet mee in te zingen en daar zegt de zangeres geen nee tegen. Ze brak vorig jaar door via Starmaker en maakte deel uit van K-Otic. Al snel gaat ze solo. Dat blijkt een succes. Happy werd op 1 december vorig jaar een nummer 1-hit en is momenteel op de weg terug: de track zakt van 8 naar 9.

Lopen Op Het Water is een bewerking van This Mystery, dat door Troy Verges, Brett James en Hilary Lindsey was geschreven. Zij hadden er weinig succes mee, maar Marco’s vaste tekstschrijver John Ewbank wist er wel raad mee. Het leidde tot flink wat beroering onder de Nederlandse bevolking. Hadden we geen originele Nederlandse compositie die voor het koninklijk huwelijk gebruikt kon worden? En hadden niet Herman van Veen of dichter Gerrit Komrij de tekst moeten schrijven?

Toch is Lopen Op Het Water een groot succes. De track steeg vorige week van 2 naar 1 en blijft deze week op de nummer 1-positie staan. Op de avond van 2 februari aanstaande, wanneer het koninklijk huwelijk in de middag plaats heeft gevonden, zal het bruidspaar een groot feest in de Amsterdam Arena aangeboden krijgen. Marco en Sita zullen daar het nummer live ten gehore brengen.

Geen beweging in de top 3
De top 3 is op 19 januari 2002 hetzelfde als afgelopen week en dat betekent dat Gigi d’Agostino met zijn ex-nummer 1 L’Amour Toujours op de tweede stek blijft plakken en dat Kate Winslet met What If op 3 blijft steken. Het is de soundtrack van de animatiefilm Christmas Carol: The Movie, gebaseerd op het beroemde verhaal van Charles Dickens over Scrooge, de vrek die niets om Kerst geeft. Kate speelt in deze film de rol van Belle, die een relatie krijgt met Scrooge. In de film zijn er ook rollen voor onder anderen Nicolas Cage en Jane Horrocks. Kate zingt het nummer in de rol van Belle: ze betreurt het einde van de relatie met Scrooge en vraagt zich af wat er was gebeurd als ze bij elkaar waren gebleven.

Club Bizarre sprint naar 4
Vorige week stond Club Bizarre van Brooklyn Bounce nog op 10 en deze week stijgt het Duitse danceproject naar de vierde plaats. Club Bizarre is een cover van de eveneens Duitse danceformatie U96, dat met het origineel tot nummer 11 in de Nederlandse Top 40 kwam in 1995. Daarmee was het een grotere hit bij ons, dan bij onze oosterburen, waar het nummer niet verder kwam dan 19. In België was het succes ook teleurstellend met een 37e plek. Brooklyn Bounce, dat bestaat uit de producers Matthias Menck en Dennis Bohn, weet het origineel ruimschoots te overtreffen nu. Opvallend genoeg scoort hun versie alleen echt in Oostenrijk, Spanje, Australië en Nederland.

Linkin Park rammelt op de deur van de top 10
In The End van Linkin Park kan de top 10 deze week ruiken. De vierde single van het album Hybrid Theory stijgt van 14 naar 11. In Nederland lopen we wat achter wat singles betreft en is In The End de opvolger van One Step Closer, dat vorig jaar niet verder kwam dan de Tipparade. Het is nog een geluk dat we het nummer nu leren kennen, want eigenlijk had zanger Chester Bennington een bloedhekel aan de track. Sterker nog: hij wilde ‘m niet op het album hebben. Het is namelijk softer dan de andere nummers op Hybrid Theory. Uiteindelijk werd hij toch overgehaald en haalde het nummer de tracklist.

Het werd al snel een favoriet bij de fans van de band. De iconische video, waarin de band in een fantasieomgeving te zien is, werd in delen opgenomen tijdens een tour. De woestijn in Californië is echt, maar de band stond ondertussen op een podium in een studio op te treden. In The End geeft volgens de groep de strijd tussen hopeloosheid en de vluchtigheid van tijd aan.

3 hits gaan bijzonder hard tussen 20 en 10
Vlak achter Linkin Park is het P!nk die feest viert. De zangeres schiet met Get The Party Started 10 plaatsen omhoog en valt stil op 12. Het is na There You Go (#8 in 2000) en Lady Marmalade (met Christina Aguilera, Lil’ Kim en Mya, #2 in 2001) haar derde hit die hoger dan de vijftiende plek weet te komen. Most Girls bleef in 2000 net buiten de top 20. Get The Party Started is de eerste single van haar tweede album Missundaztood, dat eind vorig jaar verscheen. Linda Perry schreef het nummer. Eigenlijk was het dansbare nummer niet bedoeld voor P!nk, maar voor Madonna. Die laatste wees het af. Madge zou daar ongetwijfeld spijt van hebben gekregen, want Get The Party Started is wereldwijd een enorme hit.

P!nk is niet de enige die de wind in de zeilen heeft. Ook DJ Boozywoozy gaat hard omhoog. Achter dit project zit de Nederlandse producer Koen Groeneveld. Hij zat ook in The Klubbheads en was mede verantwoordelijk voor de radio edit van Life Is Like A Dance van DJ Paul Elstak. Op Party Affair doet hij het alleen, maar dus wel onder een andere naam. De track schiet van 32 naar 15 en is daarmee de snelste stijger van deze week. Daarmee blijft de Nederlander ook Shit On The Radio van Nelly Furtado voor. De derde single van het album Whoa, Nelly! wint 9 plaatsen en staat nu op 16.

U2 gaat onderuit
U2 beleeft een minder goede week. Walk On daalt van 18 naar 21. Het nummer gaat over de Birmese Aung San Suu Kyi , die voorzitter was van de National League for Democracy en van 1989 tot 2010 onder huisarrest stond vanwege haar strijd voor democratie in haar land en dus gescheiden was van haar man en zoon. Bono schreef de track eerst vanuit het perspectief van die laatste twee, maar was niet tevreden over het resultaat. Hij vond het te pretentieus. En dus werd Walk On een universeel, strijdbaar liefdeslied, dat gaat over twee geliefden die om wat voor reden dan ook van elkaar gescheiden. Volgens de U2-zanger gaat de single over doen wat goed is, zelfs als je gevoel, je hart, je zegt dat je dit eigenlijk niet moet doen.

Alicia Keys is de hoogste binnenkomer
De hoogste nieuwe binnenkomer, de Klapper van de Week, vinden we op nummer 24: A Woman’s Worth. Het is de opvolger van Alicia’s wereldhit Fallin’, die vorig jaar ook in ons land op de eerste plaats wist te komen. De video is een vervolg op die van haar grote hit. We zien dat Alicia’s lover uit de gevangenis is gekomen en probeert te wennen aan het leven buiten de tralies. De Amerikaanse zangeres zingt dat ze niet anders wil dan dat haar vriend haar goed en respectvol behandelt. Zij moet op de eerste plaats staan bij haar geliefde en niemand anders. Is dit niet het geval, dan verlaat ze haar vent. A Woman’s Worth staat net als Fallin’ op het album Songs in A Minor.

R&b en hiphop zijn hot
R&b en hiphop zijn hot in het tweede gedeelte van de lijst en enkele nummers weten dat in winst om te zetten. Niet alleen Alicia Keys weet te scoren met een r&b-hit, ook onze eigen Lloyd De Meza is goed op weg en gaat van 39 naar 30. Elke Stap is een bewerking van Every Breathe You Take van The Police. Het nummer gaat over een geliefde die is overleden, maar die niet wordt vergeten. Ja Rule pakt het op Livin’ It Up heel anders aan. Hij gebruikt een sample uit Do I Do van Stevie Wonder uit 1982. De single waarop ook de Amerikaanse zanger Case te horen is, gaat onder andere over een stomende one night stand en meer seksuele escapades.

Kane vindt spanningsboog
Met So Glad You Made It had Kane een flinke hit te pakken en daarmee had de band meteen het gelijknamige album op de kaart gezet. De tweede single moest volgens zanger Dinand Woesthoff een statement worden. Volgens de groep was het nummer er al snel, maar was de zoektocht naar de juiste spanningsopbouw van het nummer een grote. “Noem het maar de opbouw van het liedje: tussen het bezwerende geluid van het intro (dat uit de single werd geknipt, maar wel op de albumversie is te horen), tot het weer kleine outro, zitten allemaal lagen, die steeds groter worden. De climax en dan weer rustig,” zo vertelt de band in hun boek Singles Only. Er wordt flink aan de track geschaafd, maar uiteindelijk verschijnt er in de studio een versie waar de groep trots op is. Die is deze week nieuw op 32.

De complete Top 40 van 19 januari 2002 bekijk je hier. Je beluistert 'm een week lang op Spotify.

Foto: YouTube

(15/01/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)