Top 4: 2 januari 1965

- Top 4

The beatles Lucille Starr Adamo Roy Orbison
I Feel Fine | The Beatles

2 januari is een belangrijke dag voor Top 40-liefhebbers. Op die dag in 1965 werd namelijk de allereerste Top 40 uitgezonden op Radio Veronica. We nemen een duik in het verleden en bekijken hoe de top 4 van die dag, precies 54 jaar geleden, eruit zag.

1 I FEEL FINE- the beatles
De allereerste Top 40-uitzending begon op 2 januari 1965 om 3 uur 's middags op Radio Veronica. Hoewel er geen opname van deze uitzending bewaard is gebleven, mogen we aannemen als eerste de nummer 40 is gedraaid. Dat was I Should Have Known Better van The Beatles. Later in de uitzending bleek dat The Fab Four ook op de 26e plaats stonden met If I fell. En alsof dat nog niet genoeg was, aan het eind van de uitzending maakte presentator Joost den Draaijer de allereerste nummer 1-hit in de Top 40 bekend: I Feel Fine. The Beatles waren overigens niet de enige groep die met drie hits in de allereerste lijst stonden. The Rolling Stones en The Supremes stonden eveneens driemaal genoteerd. Met deze nummer 1-hit boekte de groep uit Liverpool het eerste succes in een indrukwekkende reeks. Nu, 54 jaar later, zijn The Beatles nog altijd de act die de meeste nummer 1-hits scoorde (16) en het langst op nummer 1 stond (74 weken).

2 THE FRENCH SONG (QUAND LE SOLEIL...)- lucille star
De hele maand januari bezetten The Beatles met I Feel Fine de eerste plaats. Vijf weken lang moest Lucille Starr met haar tweetalige The French Song (Quand Le Soleil..) genoegen nemen met de tweede plaats. In februari wist ze toch nog haar gram te halen door The Beatles van de eerste plaats te stoten. The French Song heeft alleen in Nederland en Vlaanderen groot succes gehad. In haar eigen land stond de Canadese zangeres nooit in de top 10. Lucilles succes in de lage landen was vooral de verdienste van de Maastrichtse platenhandelaar Henk Severs. Toen hij het nummer voor het eerst hoorde, wist hij meteen dat het een hit zou worden en zorgde hij ervoor dat de single in zijn winkel De Harp kwam te liggen. Alleen al in zijn eigen winkel werden 5.000 exemplaren van The French Song. In februari waren in ons land al meer dan 100.000 exemplaren van de single verkocht. Uit dankbaarheid voor de inspanningen van Henk Severs, gaf platenmaatschappij Phonogram die maand niet alleen een gouden plaat aan Lucille Starr, maar ook aan hem.

3 PRETTY WOMAN- roy orbison
Dat Roy Orbison nooit een nummer 1-hit heeft gehad in ons land, ligt gewoon aan het feit dat de Top 40 pas op 2 januari begonnen is. Sorry, Roy! Als de lijst in de herfst van 1964 al bestaan zou hebben, had zijn Pretty Woman ongetwijfeld op nummer 1 gestaan. In januari 1965 was de weg naar beneden al ingezet, al heeft de single het drie weken lang kranig op de derde plaats volgehouden. Pretty Woman gaat over Claudette Frady, met wie Roy Orbison sinds 1957 getrouwd was. Zij kwam op 6-6-1966 om het leven bij een tragisch motorongeluk. Ook het verdere leven van Roy werd gekenmerkt door tragiek. Twee jaar later verloor hij zijn oudste twee zoons bij een brand en toen hij in 1988, na zijn succes met de supergroep Traveling Wilburys, op het punt stond een solocomeback te maken, overleed hij plotseling zelf op 52-jarige leeftijd aan een hartaanval. Postuum bereikte zijn geplande comebackhit You Got It de derde plaats in de Top 40, dezelfde positie als Pretty Woman destijds.

4 DOLCE PAOLA- adamo
De 21-jarige Adamo zong Dolce Paola niet over zijn eigen echtgenote, maar over die van iemand anders. En niet de eerste de beste! Dolce Paola gaat namelijk over Paola Ruffo di Calabria, beter bekend als prinses Paola. Zij was in 1959 getrouwd met prins Albert, de broer van de toenmalige koning Boudewijn. Paola was net als Adamo geboren in Italiƫ. De populaire zanger en de knappe prinses hadden veel bewondering voor elkaar en hebben elkaar ook weleens ontmoet. De Italiaanse pers verspreidde het gerucht dat de prinses een buitenechtelijke relatie met Adamo zou hebben. Waarschijnlijk zijn het slechts roddels. Volgens Adamo is hij nooit verder gegaan dan een handkus. Na het plotselinge overlijden van koning Boudewijn in 1993 bereikte Dolce Paola opnieuw de top 10 in Belgiƫ. Boudewijns broer Albert was de nieuwe koning der Belgen geworden en Paola dus koningin. Tot Adamo's verveling werden de oude geruchten ook weer opgerakeld, maar hij had dankzij de nieuwe koningin wel een nieuwe hit te pakken. In 2001 werd de Waalse zanger door koning Albert II tot ridder geslagen. En zo besluiten wij het sprookje van de ridder en de prinses.