Nieuws
Toen op 1

Toen Op 1: Sailing

Toen Op 1: Sailing
Rod Stewart 

Rod Stewart was in de jaren zestig werkzaam als krantenjongen en op een begraafplaats voordat hij auditie deed voor The Raiders. De band had een vacature na het vertrek van zanger Robert Farrant, waardoor er ruimte was voor de 16-jarige Stewart om zanger te worden. Na een aantal singles en met Moondust zelfs een top 10-hit in Zweden strandde het succes van de groep al snel.

Als Rod zit te wachten op het Londense Twickenham speelt hij op zijn harmonica het nummer Smoke Stack Lightning, een single van Howlin’ Wolf uit 1956. Het toeval treft dat juist op dat moment ook Long John Baldry op het station is en hij nodigt hem uit om eens langs te komen. Het moment zorgt ervoor dat hij met hem aan de slag kan gaan en dat hij in die tijd al als ‘Rod The Mod’ op concertposters komt te staan. In de zomer van 1964 tekent hij een solocontract bij Decca. Ondertussen trad hij toe tot de groep Steampacket waarin hij, samen met onder meer Baldry, Brian Auger, Julie Driscoll en Vic Bridge de kans kreeg om in het voorprogramma van The Rolling Stones te verschijnen. In het voorjaar van 1966 verlaat hij Steampacket waar hij een jaar later weer opduikt als de zanger van de Jeff Beck Groep. Die groep brengt hem zijn bekendheid bij het grote publiek. In 1968 is zijn typische geluid te horen op het debuutalbum van Beck, Truth, waarop hij en ook Ronnie Wood te horen is. Een jaar later verschijnt het debuutalbum van Stewart zelf, An Old Raincoat Won’t Ever Let You Down. Ondertussen maakte hij ook deel uit van de Faces, de opvolger van The Small Faces dat na het vertrek van Steve Marriott uit elkaar was gevallen. Bij de Faces speelde hij samen met onder meer Keith Emerson en Kenny Jones. Voor het album Atlantic Crossing, het eerste album dat hij in de Verenigde Staten opnam, werd Sailing geselecteerd. De Britse zanger had inmiddels al vijf albums afgeleverd en met Reason To Believe / Maggie May en (I Know) I’m Losing You al twee Top 40-hits op zijn naam geschreven. Gavin Sutherland schreef het nummer aan het strand waarna hij het in 1972 met de Sutherland Brothers op plaat zette. Het nummer gaat helemaal niet over romantiek: “De meeste mensen denken dat het nummer over een jongeman gaat die tegen zijn vriendin zegt dat hij de Atlantische Oceaan is overgestoken om bij haar te zijn. Het nummer heeft niets van doen met schepen of romantiek. Het is een geestelijke reis van de mensheid onderweg naar vrijheid en vervuld zijn met de Almachtige”, zo liet Sutherland weten. Het nummer moest een Keltisch gevoel krijgen.

Opvallend genoeg bleef Sailing de enige nummer 1-hit die Rod Stewart in ons land wist te scoren. De Brit wist namelijk wel liefst 25 keer een nummer in de Nederlandse hitlijst te krijgen en naast Sailing zaten daar ook vijf andere top 3-hits bij.

(16/07/2022)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Loreen - Is It Love
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Son Mieux - Tonight
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Teddy Swims - The Door
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Tate McRae - Greedy
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Antoon - Blindelings
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Di-Rect - My Blood
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Cyril - Stumblin' In
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Davina Michelle - 17
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Nathan Dawe x Bebe Rexha - Heart Still Beating