Coverafbeelding The Rolling Stones - Sad Day
  • Statistieken
  •   5 weken
  •   18 piekpositie
  •   79 punten
  •   1973

Artiestinformatie

Land   Verenigd Koninkrijk

Uit de Verenigd Koninkrijk afkomstige rock-‘n-rollband dat werd opgericht in 1962 door zanger Mick Jagger, gitarist Keith Richard, bassist Dick Taylor, slaggitarist Brain Jones, toetsenist Ian Stewart en drummer Tony Chapman. Brain Jones gaf de band de naam The Rolling Stones wat afkomstig is van het nummer Rollin’ Stone van Muddy Waters. Er vonden aan het einde van 1962 en begin 1963 een aantal wijzigingen plaats in de band, zo werd Bill Wyman de vervanger voor Dick Taylor en Charlie Watts de vervanger voor Tony Chapman. Ian Stewart bleef wel bij de band, maar werd roadie en trad af en toe nog op.


In 1963 tekenden zij hun eerste platencontract en kwamen ze met de single Come On, wat een cover is van Chuck Berry. De tweede single, I Wanna Be Your Man, werd speciaal door John Lennon en Paul McCartney voor hen geschreven.


Het eerste optreden in Nederland ging niet onopgemerkt. The Rolling Stones traden 8 augustus 1964 op in het Kurhaus in Scheveningen. De enthousiaste fans en de hard optredende politie zorgden ervoor dat de Stones al tijdens het vijfde nummer het optreden moesten staken.


Grote hits die zij scoorden in de jaren zestig waren o.a. Time Is On My Side, (I Can’t Get No) Satisfaction en Paint It, Black.

Brain Jones werd in de lente van 1969 door de andere leden ontslagen, omdat ze in dat jaar wilden gaan toeren in de Verenigde Staten maar geen visum voor hem konden krijgen. Een aantal weken later werd hij dood gevonden op de bodem van zijn zwembad. Mick Taylor werd aangetrokken als zijn vervanger.


Met het studioalbum Sticky Fingers uit 1971 kregen wij voor het eerst te maken met het bekende Rolling Stones Records-logo van de uitgestoken tong.


In de jaren zeventig waren de grote hits Brown Sugar, Angie en Sympathy For The Devil.


Halverwege de jaren 70 verliet Mick Taylor de band en nam uiteindelijk Ron Wood zijn plaats in. Na een kleine dip kwamen ze in 1978 met het album Some Girls waardoor ze weer helemaal terug waren. Tot op heden is dit het bestverkochte studioalbum van The Rolling Stones ooit.


Richards kickte, begin jaren 80, na jaren van verslaving definitief af van de drugs. Hierdoor kon hij zich weer richten op de muziek.


In de jaren 80 brengen ze o.a. het album Tattoo You uit, wat na Some Girls hun bestverkochte studioalbum is. In 1984 tekenden ze een nieuw platencontract, maar Jagger tekende, zonder overleg, ook een solocontract. Hierdoor krijgen Richards en Jagger ruzie. Richard ging vanaf dat moment ook soloprojecten naast The Rolling Stones doen. Desondanks de ruzie brachten ze wel een album uit, maar schreven ze de nummers afzonderlijk van elkaar.


In 1988 had Bill Wyman al besloten om de band te verlaten, maar hij zou in 1993 pas echt weggaan. Zijn vervanger Darryl Jones wordt niet gezien als een officieel lid van The Rolling Stones.


In de jaren negentig scoren ze naast wat bescheiden hits ook de grote hit Anybody Seen My Baby.Al jaren gaan de speculaties dat de band zal gaan stoppen. Tijdens een interview met De Volkskrant in 2010 zei Ron Wood dat hij betwijfelt of ze ooit weleens gaan stoppen.


Het album Blue & Lonesome verscheen in 2016. In 2017 staan ze met hun No Filter Tour in de Amsterdam Arena en in de GelreDome.


Songtekst

Someone woke me up this mornin' and I lit a cigarette
Found myself when I stopped yawnin', started
getting myself dressed
Then I felt I had a dream, I remembered the
things I'd seen
I could still hear the things you said with that bad
dream in my head
It was a sad day, bad day, sad day, bad day

So I called you on the phone and your friend said
"she's not home"
So I told her where I'd be at and that you should
call me back
Then I looked at the morning mail, I was not even
expecting a bill
Your letter a-started "Dear", and it left me
with these tears.
It was a sad day, bad day, sad day, bad day

Think of the times that we had rows, but we
patched them up somehow
Think of the times I tried to go, but you screamed
and told me no
There is only one thing in this world that I can't
understand, that's a girl
I keep a-readin' the things you said, like a bad
dream in my head
It was a sad day, bad day, sad day, bad day

Oh, what a sad, sad, old day - a sad, old day
It was a sad, old day
A sad, old day. It was a bad, old day,
sad old day a bad old day
If there is one awful thing in this world that I can't
understand, that's a girl
It was a sad, sad old day, sad old day
It was a sad, old day

Songinformatie

ArtiestThe Rolling Stones
 A-kant
Titel Sad Day
Lengte 03:01
Componist(en) M. Jagger, K. Richard
Producer(s) Andrew Loog Oldham
 B-kant
Titel you can't always get what you want
Componist(en) M. Jagger, K. Richard
Producer(s) Jimmy Miller
Platenlabel Decca
Catalogusnr 6103 062
Album No Stone Unturned


Positieverloop