Coverafbeelding The Beatles - I Should Have Known Better
  • Statistieken
  •   1 week
  •   40 piekpositie
  •   1 punten
  •   1965

Artiestinformatie

Land   Verenigd Koninkrijk

Deze uit het Verenigd Koninkrijk afkomstige popgroep werd opgericht door John Lennon en Paul McCartney. Al snel voegde George Harrison zich bij de groep. Een vriend van John Lennon, Stuart Sutcliffe, kwam bij de band als basgitarist. Stuart was degene die voorstelde om de bandnaam te veranderen in The Beetles, een eerbetoon aan Buddy Holly and The Crickets. Later dat jaar werd de naam Silver Beatles en nog wat later volgde de definitieve naam The Beatles.


Op zoek naar een drummer kwam Pete Best als winnaar uit de auditie. Nadat de band een aantal perioden in Hamburg waren verdwijnt Sutcliffe weer en neemt McCartney de basgitaar over. Ze gingen in 1962 als viermansgroep verder. Brain Epstein wordt hun manager. Niet veel later krijgen ze het tragische nieuws te horen dat Sutcliffe is overleden aan een hersenbloeding.


Epstein probeert de band los te krijgen van het platencontract dat ze op dat moment hebben bij Polydor. Wanneer dat lukt brengt hij ze onder bij het Parlophone-label. Hun eerste opnames vinden plaats in Abbey Road Studios in Londen. Er is direct commentaar over het drumtalent van Best en in augustus wordt hij vervangen door Ringo Starr (Richard Starkey is zijn echte naam).


Hun eerste single in deze bezetting, genaamd Love Me Do, komt uit in 1963. De single is afkomstig van hun album Please Please Me. Op dit album staan een aantal covers en eigen werk.


Epstein sluit een contract met Capitol Records in de Verenigde Staten, die de albums voor The Beatles daar gaat distribueren. The Beatles besluiten om pas te gaan optreden in de Verenigde Staten als ze daar op nummer 1 staan. Capitol heeft ruim een jaar geen singles uitgebracht in de Verenigde Staten. Later heeft het onafhankelijke label Vee-Jay een aantal singles wel uitgebracht.


Het verschijnsel Beatlemania wordt geboren. De pers geeft dit verschijnsel de naam door de vele schreeuwende fans.


Nadat Epstein een marketingcampagne regelde in samenwerking met de disc jockey Carrol James begon hun succes in de Verenigde Staten. Het nummer I Want To Hold Your Hand uit 1964 stond binnen een week op nummer 1 in de Amerikaanse Top 100.


In de jaren 1964 en 1965 waren The Beatles zeer actief met toeren. De heren deden Europa, Australië, Azië en de Verenigde Staten aan. Tussendoor waren ze nog druk met filmopnames voor A Hard Day’s Night en Help! De soundtrack A Hard Day’s Night wordt gezien als het album waarop ze echt zichzelf zijn. Ze laten hun eigen geluid horen en zijn minder beïnvloed door andere stromingen zoals op hun eerdere albums.


Op 15 augustus 1965 geven ze in het Shea Stadium-concert hun legendarische optreden voor 56.000 fans. Later dat jaar komt er over het viertal een tekenfilmserie die wordt uitgezonden op tv in de Verenigde Staten.


In 1966 besluiten The Beatles na hun concert in Candlestick Park (in San Francisco) te stoppen met toeren. Het reizen viel hen zwaar en ook het schreeuwen van de fans door hun muziek heen maakte het niet meer zo leuk. Wat ook nog meespeelde was dat Lennon zijn uitspraak dat The Beatles populairder waren dan Jezus niet in dank werd afgenomen in de Verenigde Staten.


In 1967 verscheen het album Sgt. Pepper’s Lonely Hearts Club Band. Veel critici noemen dit de plaat waarop hun artistieke hoogtepunt te horen is. Ze hebben geen singles uitgebracht van dit album. Het album is zelfs een mijlpaal in de popgeschiedenis. Dit door de innovatieve opnametechnieken en experimenten met nieuwe invloeden uit verschillende muziekstijlen. Albums werden vanaf dat moment belangrijk in de muziek en daar werd nu ook de populariteit aan afgemeten in plaats van de singles.


Brian Epstein overlijdt in de zomer van 1967 en dat zou het begin van het einde zijn voor The Beatles. Ze gingen vanaf dat moment alle zaken zelf regelen. Onder andere een kledinglijn, filmafdeling en muzieklabel onder de naam Apple Corps. Hey Jude was hun eerste single die ze op de Apple- label uitbrachten. Artiesten als James Taylor, Mary Hopkin, Jacky Lomax en Badfinger tekenden een contract bij Apple Corps. De filmafdeling leverde nog wel wat op. Met Yellow Submarine uit 1968 (wat gebaseerd is op de gelijknamige hit) boekten ze nog wel wat winst.


In 1968 brachten ze het dubbelalbum The Beatles uit, ook wel bekend als The White Album vanwege de minimalistische hoes. Bekende singles als Ob-La-Di, Ob-La-Da en Blackbird staan op dit album, maar de bekendste is het door Harrison geschreven While My Guitar Gently Weeps met Eric Clapton op gitaar. Dit is voor het eerst dat er een artiest die geen lid is van The Beatles meespeelt.


Onderlingen ruzies werden steeds groter. McCartney wierp zich op als leider en daar was Lennon niet zo blij mee, omdat hij de groep had opgericht. Lennon nam op zijn beurt zijn nieuwe liefje Yoko Ono mee de studio in en daar werden de andere Beatles weer niet zo blij van.


Er werd gestart met het Get Back-project, oftewel gaan toeren, een film, een single en een album. Maar het project lukte niet. Wel gaven ze op 30 januari 1969 een onaangekondigd optreden op het dak van het Apple-kantoor in Londen. Na een aantal nummers maakte de politie een einde aan het optreden. Een album kwam er niet, maar ze brachten nog wel de single Get Back uit. De film laat zien hoe de band uit elkaar valt.


Hun laatste succesvolle plaat brachten ze in 1969 uit, Abbey Road. Het laatste liedje op de plaat is heel toepasselijk, The End.


Lennon geeft aan de groep te verlaten, maar het nieuws werd niet naar buiten gebracht. De laatste keer dat The Beatles officieel samen waren was tijdens een fotosessie in 1969.


In 1970 verscheen het album Let It Be. Producer Phil Spector bracht dit album uit met opnames van de Get Back-sessies, waar The Beatles geen interesse meer in hadden. I Me Mine was de laatste opname-sessie van The Beatles zonder Lennon. McCartney brengt op datzelfde moment zijn eerste soloplaat uit met daarop een zelf opgenomen interview waarin hij zegt dat The Beatles niet meer zijn. “I didn’t leave The Beatles. The Beatles have left The Beatles, but no one wants to be the one to say the party is over”.


Meerdere malen is er geprobeerd de band weer bij elkaar te krijgen, totdat op 8 december 1980 John Lennon werd vermoord en het tijdperk van The Beatles definitief voorbij was.


Halverwege de jaren 90 werden er nog wel drie albums uitgebracht met speciale versies en outtakes van Beatles-nummers. De albums werden samengesteld door de overige leden en Yoko Ono.


George Harrison overleed op 29 november 2001 aan de gevolgen van kanker. Er werd een benefietconcert georganiseerd ter nagedachtenis aan Harrison door McCartney en Starr.


Het oeuvre van The Beatles is enorm. Zo staan ze op nummer 1 op de lijst van 100 invloedrijkste artiesten door het muziekblad Rolling Stone. Ze staan, als groep en individueel, in de Rock And Roll Hall Of Fame. Ze staan met 16 nummer 1-hits in de Nederlandse Top 40 op nummer 1! Ook in de Top 2000 zijn ze recordhouder. Ze hebben met maar liefst 58 nummers in die lijst gestaan. Ze hebben tien Grammy Awards, Academy Award For Best Original Song Score en vijftien Ivor Novello Awards gewonnen. Wereldwijd hebben ze meer dan 600 miljoen platen verkocht. The Beatles kregen in juni 1965, uit handen van Queen Elizabeth II, de onderscheiding Members Of The Order Of The Britisch Empire (MBE).

Songtekst

I should have known better with a girl like you
That I would love everything that you do
And I do, hey hey hey, and I do

Whoa, whoa, I never realized what a kiss could be
This could only happen to me
Can't you see, can't you see?

That when I tell you that I love you, oh
You're gonna say you love me too, oh
And when I ask you to be mine
You're gonna say you love me too

So, I should have realized a lot of things before
If this is love, you've got to give me more
Give me more, hey, hey, hey, give me more

Whoa whoa I never realized what a kiss could be
This could only happen to me
Can't you see, can't you see?
That when I tell you that I love you, oh
You're gonna say you love me too. oh
And when I ask you to be mine
You're gonna say you love me too
You love me too
You love me too
You love me too

Songinformatie

Trivia

Uit de film A Hard Day’s Night, met in de hoofdrollen The Beatles (Paul McCartney, John Lennon, George Harrison & Ringo Starr), ging op 6 juli 1964 in wereldpremière in de  London Pavilion in Londen, Engeland, ging op 30 juli 1964 in de Nederlandse bioscopen in roulatie en op 11 augustus 1964 ging deze rolprent in New York City, NY in première.


cover-versies:

1964: Richard Anthony (Orchestre dir. Ivor Raymonde) getiteld La corde au cou op de EP: La corde au cou
[Columbia/EMI ESRF 1586 M]

1964 Gary Chester and the Beatle Beat op de LP: Yeah, Yeah, Yeah!
[DCP International DCL 6803]

1964: Dino e “I Kings” getiteld Cerca di capire; B-kant van Te lo leggo negli occhi {Italiaanse versie}
[ARC AN 4023]

1964: George Martin And His Orchestra op de LP: A Hard Day’s Night
[United Artists Records UAS 3383]

1964: George Martin & His Orch.; B-kant van A Hard Day’s Night
[United Artists Records UA 750]

1964: The Naturals
[Parlophone R 5165]

1965: The Beach Boys op de LP: Beach Boys’ Party!
[Capitol Records SMAS 2398]
[n°6 US album-hit]

1965: Jan & Dean op de LP: Command Performance/Live in Person
[Liberty LST-7403]
[n°33 US album-hit]

1965: The Rattles op de LP: Star-Club Show 1
[Star-Club Records 158 000 STY]

1965: Renato e Seus Blue getiteld Menina Linda; B-kant van Canto p’ra fingir {Portugese versie}
[CBS 33368] (33⅓ rpm)

1965: Johnny Rivers op de LP: Johnny Rivers in Action!
[Imperial LP 12280]
[n°42 US album-hit]

1965: Mary Wells (Arranged and Conducted by Jole Mazzu) op de LP: Love Songs to the Beatles
[20th Century Fox Records TFS 4178]

1966: The Supersonics getiteld Menina Linda op de LP: Mandando Brasa!
[Imperial IMP 30 081]

1975: Limelight (Strings arr. by Wayne Warlow)
[United Artists UP 35779]   1980: Teri DeSario op de LP: Caught
[Casablanca NBLP 7231]

2007: Chiclete Com Banana getiteld Menina Linda op de CD: Tabuleiro Musical
[Sony BMG 82876838662]

2008: She & Him op de CD: Volume One
[Merge Records MRG 324]
[n°71 US album-hit]

2012: Roberta Flack op de CD: Let It Be Roberta: Roberta Flack Sings the Beatles
[429 Records FTN17852]
[n°181 US album-hit]
ArtiestThe Beatles
 A-kant
Titel I Should Have Known Better
Componist(en) Lennon, McCartney
 B-kant
Titel Tell Me Why
Componist(en) Lennon, McCartney
 
Platenlabel Parlophone
Catalogusnr HHR 128
Hoogste positie UK --
Hoogste positie US 53
Album A Hard Day's Night


Positieverloop