Coverafbeelding Stray Cats - Stray Cat Strut
  • Statistieken
  •   7 weken
  •   13 piekpositie
  •   148 punten
  •   1981

Artiestinformatie

Land   Verenigde Staten

Stray Cats is een in 1979 door gitarist en zanger Brian Setzer opgerichte rockabillyband. De band bestaat uit de schoolvrienden Brian Setzer, Lee Rocker (echte naam Leon Drucker) en Slim Jim Phantom (echte naam James McDonnell).

De groep werd sterk beïnvloed door artiesten uit de jaren vijftig, zoals Gene Vincent, Eddie Cochran en Bill Haley. Aanvankelijk had het trio nauwelijks succes in eigen land. In Groot-Brittannië en Europa was echter een ware rockabilly-revival aan de gang, en de singles van Stray Cats scoorden daar wel.Na een optreden in Londen ontmoette Stray Cats producent Dave Edmunds. Hij bood aan met de band te gaan samenwerken, en ging met hen de studio in om het album Stray Cats op te nemen. Dit album werd in 1981 in Groot-Brittannië en Europa uitgebracht op het Arista-platenlabel. De band werd onmiddellijk zeer populair en scoorde grote hits met nummers als Runaway Boys, Stray Cat Strut en Rock This Town.

Hun tweede album, Gonna Ball, werd minder goed ontvangen en kreeg veel negatieve recensies. De band keerde terug naar de Verenigde Staten en tekende een contract met EMI.

Hun daaropvolgende album, Rant N' Rave With The Stray Cats, was ook een succes, mede dankzij de start van het nieuwe televisiestation MTV waar hun muziek en videoclips veel gedraaid werden. De van het album afkomstige single (She's) Sexy + 17 werd dan ook een hit.

Persoonlijke conflicten zorgden ervoor dat de band in 1984 uiteenviel. Brian Setzer besteedde veel tijd aan samenwerkingsverbanden met andere musici als Stevie Nicks, Bob Dylan en Robert Plant.

De groep kwam echter nog diverse keren samen. Dat was al in 1986 het geval, toen de band een cd met covers opnam (Rock Therapy). Deze cd kende slechte verkoopcijfers. In 1989 kwamen ze opnieuw bijeen en namen het album Blast Off op, waarna ze met Stevie Ray Vaughan op tournee gingen. Het contract met EMI was inmiddels beëindigd, en ze gingen met Nile Rodgers de studio in voor hun volgende album Let's Go Faster. Na nog twee albums (Choo Choo Hot Fish en Original Cool) hield de band het weer voor gezien en gingen ze opnieuw uiteen.Na twaalf jaar stilte rondom de band kwamen ze in 2004 echter opnieuw samen voor een tour van een maand door Europa. Van deze tour werd een live-cd uitgebracht: Rumble in Brixton. In de zomer van 2007 ging de band op tournee in de Verenigde Staten. In maart 2008 kondigde de band aan definitief uit elkaar te gaan. Ter afscheid ging de band nog eenmaal op tournee. In oktober 2018 kondigde de band hun 40-jarig bestaan aan te vieren met een nieuw album en tour.

Songtekst

Oooh, Oooh, Oooh, Oooh,
Black and orange stray cat sittin' on a fence
Ain't got enough dough to pay the rent
I'm flat broke but I don't care
I strut right by with my tail in the air

Stray cat strut, I'm a ladies' cat,
A feline Casanova, hey man, thats where its at
Get a shoe thrown at me from a mean old man
Get my dinner from a garbage can

Yeah don't cross my path

I don't bother chasing mice around
I slink down the alley looking for a fight
Howling to the moonlight on a hot summer night
Singin' the blues while the lady cats cry,
"Wild stray cat, you're a real gone guy."

I wish I could be as carefree and wild,
but I got cat class and I got cat style.

I don't bother chasing mice around
I slink down the alley looking for a fight
Howling to the moonlight on a hot summer night
Singin' the blues while the lady cats cry,
Wild stray cat, you're a real gone guy.

I wish I could be as carefree and wild,
but I got cat class and I got cat style.

Songinformatie

ArtiestStray Cats
 A-kant
Titel Stray Cat Strut
Lengte 3:10
Componist(en) Setzer
Producer(s) Dave Edmunds
 B-kant
Titel Drink That Bottle Down
Lengte 5:00
Componist(en) The Stray Cats
Producer(s) Brian Setzer, The Stray Cats
 
Platenlabel Arista
Catalogusnr 103.183
Hoogste positie UK 11
Hoogste positie US 3
Album Stray Cats


Positieverloop