Coverafbeelding Stray Cats - Runaway Boys
  • Statistieken
  •   10 weken
  •   3 piekpositie
  •   299 punten
  •   1980

Artiestinformatie

Land   Verenigde Staten

Stray Cats is een in 1979 door gitarist en zanger Brian Setzer opgerichte rockabillyband. De band bestaat uit de schoolvrienden Brian Setzer, Lee Rocker (echte naam Leon Drucker) en Slim Jim Phantom (echte naam James McDonnell).

De groep werd sterk beïnvloed door artiesten uit de jaren vijftig, zoals Gene Vincent, Eddie Cochran en Bill Haley. Aanvankelijk had het trio nauwelijks succes in eigen land. In Groot-Brittannië en Europa was echter een ware rockabilly-revival aan de gang, en de singles van Stray Cats scoorden daar wel.



Na een optreden in Londen ontmoette Stray Cats producent Dave Edmunds. Hij bood aan met de band te gaan samenwerken, en ging met hen de studio in om het album Stray Cats op te nemen. Dit album werd in 1981 in Groot-Brittannië en Europa uitgebracht op het Arista-platenlabel. De band werd onmiddellijk zeer populair en scoorde grote hits met nummers als Runaway Boys, Stray Cat Strut en Rock This Town.

Hun tweede album, Gonna Ball, werd minder goed ontvangen en kreeg veel negatieve recensies. De band keerde terug naar de Verenigde Staten en tekende een contract met EMI.

Hun daaropvolgende album, Rant N' Rave With The Stray Cats, was ook een succes, mede dankzij de start van het nieuwe televisiestation MTV waar hun muziek en videoclips veel gedraaid werden. De van het album afkomstige single (She's) Sexy + 17 werd dan ook een hit.

Persoonlijke conflicten zorgden ervoor dat de band in 1984 uiteenviel. Brian Setzer besteedde veel tijd aan samenwerkingsverbanden met andere musici als Stevie Nicks, Bob Dylan en Robert Plant.

De groep kwam echter nog diverse keren samen. Dat was al in 1986 het geval, toen de band een cd met covers opnam (Rock Therapy). Deze cd kende slechte verkoopcijfers. In 1989 kwamen ze opnieuw bijeen en namen het album Blast Off op, waarna ze met Stevie Ray Vaughan op tournee gingen. Het contract met EMI was inmiddels beëindigd, en ze gingen met Nile Rodgers de studio in voor hun volgende album Let's Go Faster. Na nog twee albums (Choo Choo Hot Fish en Original Cool) hield de band het weer voor gezien en gingen ze opnieuw uiteen.



Na twaalf jaar stilte rondom de band kwamen ze in 2004 echter opnieuw samen voor een tour van een maand door Europa. Van deze tour werd een live-cd uitgebracht: Rumble in Brixton. In de zomer van 2007 ging de band op tournee in de Verenigde Staten. In maart 2008 kondigde de band aan definitief uit elkaar te gaan. Ter afscheid ging de band nog eenmaal op tournee. In oktober 2018 kondigde de band hun 40-jarig bestaan aan te vieren met een nieuw album en tour.

Songtekst

Get kicked out for coming home at dawn,
Mom and Dad cursed the day you were born,
Throw your clothes into a duffle bag
shoutin' as ya slam the door home is a drag

Who can I turn to and where can I stay ?
I heard a place is open all night and all day
There's a place you can go where the cops don't know
You can act real wild they don't treat you like a child

Runaway boys

Your hair's all greasy and you feel like a slob,
You're only fifteen and you can't get a job,
Go into the luncheonette and shoot a few games
Losing all your quarters, man it's always the same

Steal a couple of bucks to buy a new toy,
Slip into the alley with the

Runaway boys

Runnin' faster, faster all the time
You're under age and God knows, that's a crime !

Runaway boys

Songinformatie

ArtiestStray Cats
 A-kant
Titel Runaway Boys
Lengte 2:57
Componist(en) Setzer, McDonnell
Producer(s) Dave Edmunds
 B-kant
Titel My One Desire
Lengte 2:54
Componist(en) D. Burnette
Producer(s) Dave Edmunds
 
Platenlabel Ariola// Arista
Catalogusnr 102 621
Hoogste positie UK 9
Hoogste positie US -
Album Stray Cats


Positieverloop