Coverafbeelding Pierre en Zijn Pietjes - Tover Heks
  • Statistieken
  •   3 wkn Tipparade
  •   1969

Artiestinformatie

Geboortedatum   11-04-1935
Land   Nederland

Petrus Antonius Laurentius alias Pierre Kartner werd geboren in Elst, vlakbij Nijmegen. Hij was voornamelijk bekend als Vader Abraham en naast zanger ook componist en producer van veel Nederlandstalige amusementsliedjes. Hij was ook de man achter het succes van talloze artiesten zoals Corry (Konings) & De Rekels, Hanny, Jacques Herb, De Makkers, Mieke en vele anderen.

Zijn grote doorbraak kwam in 1970 toen de door hem ontdekte Corry en de Rekels wekenlang in de hoogste regionen van de hitlijst stonden met zijn compositie Huilen Is Voor Jou Te Laat. Daarna scoorde hij vele hits voor zichzelf en voor anderen. Hij was de man achter onder meer Ben Cramer (De Clown), Jacques Herb (Manuela) en Wilma (Zou Het Erg Zijn Lieve Opa). Ook ontdekte hij de zangeres Mieke. Pierre Kartner schreef ook de Nederlandse inzending voor het Eurovisiesongfestival van 1973, De Oude Muzikant, gezongen door Ben Cramer.

Met de carnavalskraker Vader Abraham Had Zeven Zonen werd intussen ook de figuur Vader Abraham geboren. Zo werd een reeks van top 10-hits als Pootje Baaien, Jij En Ik Blijven Bestaan, Vader Abraham Had 7 Zonen, Olleke Bolleke en Uche Uche gescoord.

Pierre had ook solohits als Vader Abraham met onder andere In 't Kleine Café Aan De Haven en 't Smurfenlied. Beide liederen waren internationaal succesvol, wereldwijd verkocht hij van het Smurfenlied meer dan 25 miljoen platen en ruim 250 artiesten coverden zijn hit In 't Kleine Café Aan De Haven. Dit laatste nummer geldt tegenwoordig onder de titel The Red Rose Café internationaal als een evergreen. In 1977 was 't Smurfenlied de bestverkochte single in Nederland (in totaal 400.000 singles in 1977 en 1978). Zijn internationale succes leverde hem in 1978 de Conamus Exportprijs op.

Vanaf de late jaren tachtig werd zijn succes minder vanzelfsprekend. Hoewel zijn successen uit de jaren zeventig hem tot een graag geziene gast in het Nederlandse schnabbelcircuit maakten, lukte het hem niet meer om grote hits te scoren. Pierre weet dit in de eerste plaats aan de onwil van gevestigde media om aandacht aan zijn werk te besteden (geen airplay op Nederlandse radiostations na het wegvallen van de zeezenders Veronica en Radio Noordzee).

Pierre heeft zich meer dan eens in het publieke debat gemengd. In 1974 maakte hij op de melodie van 'De uil is in de olmen' het carnavalsliedje Den Uyl Is In Den Olie (een knipoog naar de oliecrisis). Aan het nummer werd meegewerkt door het Tweede Kamerlid Hendrik Koekoek van de Boerenpartij, die het refrein meezong.Songtekst

In een eeuwenoud kasteeltje
Woonde eens een toverheks
Zij vloog op een bezemsteeltje
En zat boordevol met seks
In haar korte minirokje
Zweefde zij gehuld in rook
Maar om klokslag twaalf uren
Ging ze vrijen met een spook

La la la la lalala la
La la la la lalala la
La la la la lalala la
La la la

La la la la lalala la
La la la la lalala la
La la la la lalala la
La la la

Ze hield van lange wilde feesten
Elke nacht na twaalf uur
Alleen met spoken en met geesten
Danste zij dwars door de muur
Een grote vleermuis speelde orgel
't Was een vreselijk geluid
En alle beenderen die kraakten
En de heks blies op een fluit

La la la
La la lalala la la
La la la
La la lalala la la

Die toverheks is nu gaan spoken
En ze dwaalt hier ergens rond
Hoor je op een fluitje spelen
Dan komt ze rokend uit de grond
Dan zet ze in haar minirokje
De bloempjes buiten op een feest
Ze is heel mooi, ik kan het weten
Ik ben zelf een spook geweest

Songinformatie

ArtiestVader Abraham
 A-kant
Titel Toverheks
Componist(en) C. Imperial, P. Kartner
 B-kant
Titel Buffalo Bill
Componist(en) P. Kartner, Krispijn
 
Platenlabel Elf Provincien
Catalogusnr 6526


Positieverloop