#WDZT: Nieuwe zanger voor DI-RECT

- Overig

 Di-Rect
#WDZT: Nieuwe zanger voor DI-RECT

In #WDZT blikken we iedere week terug op een bijzonder jaar of een bijzondere gebeurtenis voor een Top 40-act. Deze week gaan we met DI-RECT terug naar 2009.

Het was toch wel een momentje. In 2009 besloot Tim Akkerman dat het genoeg was. Op 12 maart 2009 stapte hij uit DI-RECT en ging aan de slag met solowerk. De andere bandleden, Bas van Wageningen, Jamie Westland en Spike bleven achter en besloten dat ze toch echt wel verder wilden met de band. Die had tot dan toe al 14 Top 40-hits op zijn naam staan, waarvan Hungry For Love in 2005 de grootste werd. De track kwam tot de vierde plek, stond 15 weken in de Lijst der Lijsten en kwam tot een score van 412 Top 40-punten. Inside My Head was in 2002 de eerste top 10-hit.

Wie is DI-RECT?
Om door te gaan, moest er een nieuwe zanger worden gevonden. Daarvoor sloeg DI-RECT de handen ineen met BNN. Via het televisieprogramma Wie is DI-RECT? kon heel Nederland de zoektocht naar een nieuwe frontman volgen. In drie liveshows van uit het Paard van Troje in Den Haag streden vier zangers tegen elkaar. Na ieder optreden werden zij beoordeeld door Bas, Jamie en Spike. Deelnemers Victor en Guido vielen af en Marcel en Sven verdienden een plekje in de finale. Inmiddels is Marcel al dik toen jaar het boegbeeld van de Haagse rockband.

Vliegende start
Het nieuwe DI-RECT startte meteen met een dikke Top 40-hit voor de eerste track in de nieuwe samenstelling. Het toepasselijke Times Are Changing kwam in 14 weken Top 40 tot de elfde positie. Daarmee stond de groep in 2009 voor het eerst sinds 2007 weer in de top 20 van de Top 40. Daarna gaat het hard, want ook This Is Who We Are en Hold On, die ook nog eens Alarmschijf werden, bereikten in 2010 achter elkaar de lijst. Als toetje kwam Natural High later dat jaar nog tot de 28e plaats.

Grootste hit
Er zouden meer Top 40-hits volgen, maar na Where We Belong (met Fedde Le Grand, in 2013) werd tot eerder dit jaar geen hit meer gescoord. Soldier On bracht daar verandering en werd – mede door de coronacrisis – de grootste Top 40-hit ooit van de Hagenezen. Met hun huidige Top 40-hit Color én het net verschenen album Wild Hearts bewijst de groep nog lang niet klaar te zijn.

Foto: YouTube