Nieuws
Top 40-record voor Post Malone

Top 5: hits met langste aanloop naar top 3

Top 5: hits met langste aanloop naar top 3
Post Malone  Mighty Sparrow  Byron Lee and The Dragonaires  Jon Secada  Nielson  The Scorpions ((GBR))  Louis Armstrong 

De hit Chemical van Post Malone heeft een Top 40-record te pakken. Het nummer stijgt in de 21e week naar nummer 3 en staat daarmee voor het eerst in de top 3. In de hele Top 40-historie was er nog nooit een hit die zoveel weken in de lijst heeft gestaan voordat die de top 3 bereikte.

Sommige hits komen binnen in de top 3. De laatste keer dat dat gebeurde was in april 2022 met As It Was van Harry Styles. Andere hits, zogenaamde 'sleepers', hebben er juist heel lang voor nodig om te groeien bij het publiek. De huidige hit Chemical van Post Malone is daar een uitstekend voorbeeld van. Het nummer kwam afgelopen april binnen in de Top 40 en staat nu - 4½ maand later - pas in de top 3. Nooit eerder stond een hit langer dan 4 maanden onafgebroken in de Top 40, voordat hij voor het eerst het erepodium bereikte.

Het record stond tot deze week op naam van drie hits die allemaal in hun 18e week voor het eerst naar de top 3 stegen. In onderstaande top 5 ontdek je welke nummers dat waren. Als we niet kijken naar hits, maar naar acts die het langst hebben moeten wachten voordat ze in de top 3 kwamen, dan komt Post Malone niet in de buurt van een record. Hij haalde in 2018 en 2019 immers ook al eens de top 3 met eerdere hits.

Jason Derulo is de act de act die de meeste weken heeft moeten wachten op zijn eerste top 3-notering. In de zomer van 2020, 10½ jaar na zijn Top 40-debuut, steeg hij met Savage Love naar nummer 2. Dat was in Jasons 221e Top 40-week. Als je niet kijkt naar aantal weken in de lijst, maar simpelweg naar de langste periode tussen de eerste Top 40-hit en de eerste top 3-notering dan is het record in handen van The Isley Brothers. Die scoorden in maart 2002 - 32½ jaar na hun eerste week in de Top 40 - hun eerste top 3-hit met Contagious.

1. Post Malone - Chemical
in de 21e week voor het eerst in de top 3

In de zomer van 2018 scoorde Post Malone zijn eerste top 3-hit dankzij zijn medewerking aan de Tiësto-track Jackie Chan. Een jaar later haalde hij ook nog eens de top 3 met zijn solotrack Circles. Daarmee wijkt de inmiddels 28-jarige zanger/rapper af van alle andere acts in deze top 5. Die hadden namelijk allemaal nog nooit in de top 3 gestaan voordat ze met hun sleeperhit het erepodium bereikten. Op dit moment is Circles nog de grootste hit van Post Malone, maar het kan haast niet anders dat Chemical over een maand is uitgegroeid tot zijn meeste succesvolle Top 40-hit. Zou Chemical ook nog een nummer 1-hit kunnen worden? Die kans lijkt klein. Alle andere hits uit deze top 5 kwamen namelijk niet hoger dan de 2e plaats.

2. Mighty Sparrow & Byron Lee & The Dragonaires - Only A Fool
in de 18e week voor het eerst in de top 3

Only A Fool van Mighty Sparrow & Byron Lee & The Dragonaires haalde in de lente van 1978 in zijn 18e week voor het eerst de top 3. Daar moeten we wel een kanttekening bij plaatsen. Toen het nummer in de laatste week van 1977 de Top 40 binnenkwam, was het een re-entry. In de lente van 1969 had het nummer ook al eens drie weken in de lijst gestaan. Toen kwam Only A Fool echter niet verder dan de 31e plaats. Deze drie weken hebben we voor dit overzicht gewoon meegeteld. Feitelijk hebben Mighty Sparrow en Byron Lee & The Dragonaires er 8 jaar en 10 maanden geleden over gedaan om hun hit in de top 3 te krijgen. Dit is echter ook geen record. Wie dat record heeft, lees je verderop in dit artikel.

2. Jon Secada - Just Another Day
in de 18e week voor het eerst in de top 3

In november 1992 gebeurde het voor het eerst dat een nummer dat al 18 weken onafgebroken in de Top 40 stond de top 3 haalde. Die prestatie werd neergezet door de Amerikaanse latinzanger Jon Secada met zijn eerste wereldwijde hits Just Another Day. Jon had er wel behoorlijk mazzel mee dat het 18 aaneengesloten weken waren. In de zomer van 1992 had het nummer namelijk de 17e plaats bereikt, maar daarna had de daling zich al ingezet. In oktober was Just Another Day zelf naar nummer 38 gezakt en had het er alle schijn van dat het nummer de week erop de lijst zou verlaten. Niets bleek minder waar, want de hit leefde weer op en bereikte aan het eind van het jaar zelfs de tweede plaats.

2. Nielson - IJskoud
in de 18e week voor het eerst in de top 3

De prestatie van Jon Secada werd in februari 2019 geëvenaard door Nielson met zijn hit IJskoud. Nielson had met Beauty & De BrainsHoe, Mannenharten en Sexy Als Ik Dans al een paar grote hits op zijn naam staan, maar ondanks hun succes waren die niet in de top 3 terechtgekomen. Met IJskoud lukte hem dat - zij het na een lange aanloop - dus wel. Het nummer stond uiteindelijk 6 weken in de top 3. Dat is het langst van alle top 3-hits uit dit overzicht. Mede daardoor groeide IJskoud uit tot een van de grootste Nederlandstalige Top 40-hits aller tijden.

5. The Scorpions - Hello Josephine
in de 17e week voor het eerst in de top 3

Lange tijd stond het record van hit die het langst heeft moeten wachten op de eerste week in de top 3 op naam van Hello Josephine van de Britse band The Scorpions. Toch een bijzondere prestatie voor een nummer dat in zijn tweede week in de Top 40 al meteen de daling inzette. Het is echter helemaal goed gekomen met Hello Josephine. Het groeide uit tot een van de grootste Top 40-hits aller tijden en staat op dit moment nog steeds in de top 10 van het allertijdenoverzicht. In dat opzicht zijn de vooruitzichten van Post Malone zeer gunstig. Twee nummers uit dit overzicht zijn namelijk zo'n grote hits geworden dat ze in de top 40 staan van grootste hits aller tijden. Naast Hello Josephine is dat IJskoud van Nielson. Het zou zomaar eens kunnen dat Chemical ook een plekje in die allertijden-top 40 gaat krijgen.

5. Louis Armstrong - What A Wonderful World
in de 17e week voor het eerst in de top 3

What A Wonderful World werd net als Only A Fool een top 3-hit dankzij een re-entry. De feelgoodklassieker van Louis Armstrong kwam oorspronkelijk uit 1968 en bereikte toen de 14e plaats in de Top 40. In 1988 werd het nummer opnieuw een hit dankzij een populaire televisiereclame van Heineken en de film Good Morning, Vietnam, waarin het nummer gebruikt werd. Deze keer bereikte What A Wonderful World de top 3, 20 jaar en 5½ maand nadat het voor het eerst in de Top 40 stond. Dit is overigens geen record. Unchained Melody van The Righteous Brothers deed er tussen 1965 en 1990 maar liefst 25 jaar en 3 maanden over om de top 3 te bereiken. Dat gebeurde uiteraard dankzij de iconische pottenbakscène uit de film Ghost. Louis Armstrong heeft van het hernieuwde succes van What A Wonderful World overigens nooit kunnen genieten. De zanger/trompettist overleed in juli 1971 op 69-jarige leeftijd aan een hartaanval.

(16/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Loreen - Is It Love
Details Son Mieux - Tonight
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Dua Lipa - Training Season
Details Antoon - Blindelings
Details Cyril - Stumblin' In
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Rondé - Undecided
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Tate McRae - Greedy
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Calvin Harris & Rag 'n' Bone Man - Lovers In A Past Life
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Di-Rect - My Blood
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor