Nieuws
Op Weg Naar 60 Jaar Top 40

Top 40 Jaargenoten: Moby

Top 40 Jaargenoten: Moby
Moby 

Op 2 januari 2025 bestaat de Top 40 60 jaar. In aanloop naar die magische datum gaan we een rondje maken langs diverse leeftijdsgenoten van Nederlands oudste en populairste hitlijst: artiesten/acts en groepsleden die ooit in de Top 40 hebben gestaan en in 1965 zijn geboren. Deze week: Moby.

Richard Melville Hall (geboren op 11 september 1965) groeide op in Darien, Connecticut, waar hij als tiener speelde in een hardcore punkband genaamd Vatican Commandos. Als kind kreeg hij de bijnaam Moby, vanwege het feit dat Herman Melville, de auteur van Moby Dick, zijn betovergrootoom is. Na Vatican Commandos zat hij nog even in de hardcoreband Flipper, terwijl hun zanger in de gevangenis zat. Hij studeerde korte tijd aan de universiteit voordat hij naar New York City verhuisde, waar hij begon als dj in dansclubs. Van eind jaren '80 tot en met 1990 bracht hij een aantal singles en EP's uit voor het onafhankelijke label Instinct. In 1991 maakte hij een remix van zijn nummer Go, de B-kant van zijn debuutsingle Mobility, waarbij hij het thema van de televisieserie Twin Peaks van David Lynch op een houseritme zette. De vernieuwde Go werd een verrassende Britse top 10-hit. In ons land haalde Go in november 1991 de zesde plaats in de Top 40. Na dit succes werd Moby uitgenodigd om een aantal grote acts te remixen, zoals Michael Jackson en Pet Shop Boys, maar ook Brian Eno en Depeche Mode.

Een jaar later had Moby zijn eerste volledige album uitgebracht en had hij inmiddels zowel in de UK als in de VS getekend bij grote labels. Het album Everything Is Wrong in 1995 betekende zijn doorbraak bij de Amerikaanse pop-pers, maar werd geen groot verkoopsucces. Dat gebeurde wel in 1999 met zijn vijfde studioalbum Play. Ofschoon hij zijn liedjes niet op de radio kon krijgen, begon hij ze in te laten zetten voor reclamespots, om ze zo toch onder de aandacht te brengen. Play was zijn eerste album waarbij elk nummer in reclamespots werd gebruikt. De advertenties gaven het album een enorme verkoopboost. Play bevat talloze samples van veldopnames van Alan Lomax, werd nummer 1 in de UK en haalde dubbel platina in de VS. De plaat was een inspiratiebron voor Adele’s album 25 uit 2015. Play was een sterk, toegankelijk elektronisch popalbum met elementen van blues, gospel en rock. Het bevat o.a. de classic Why Does My Heart Feel So Bad?, gebaseerd op samples van He'll Roll Your Burdens Away (1966) van de Banks Brothers. Ondanks het enorme succes bij pers en publiek (87 weken in de Nederlandse albumhitlijst met piekpositie #5) bleven de singles Why Does My Heart Feel So Bad? en Find My Baby in de Tipparade steken.

Moby is fanatiek veganist en brengt nog steeds actief albums uit. Vorig jaar verscheen zijn 21e studioalbum Resound NYC. De plaat bevat orkestrale arrangementen van liedjes die tussen 1994 en 2010 zijn opgenomen in New York City (het bevat bewerkingen van Moby songs en een cover van Helpless van Crosby, Stills, Nash & Young), waar hij werd geboren en opgroeide. Ook bracht hij in 2023 een eigen docu uit: Rock Vegan Movie, over de relatie tussen de wereld van punkrock en dierenrechten. Naast een zeer divers gevuld muzikaal CV, met samenwerkingen met artiesten variërend van Ozzy Osbourne tot Britney Spears, beschouwt hij David Bowie als grote inspirator. Volgens hem zou populaire muziek, zoals wij die nu kennen, zonder Bowie vrijwel niet bestaan.

(10/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Loreen - Is It Love
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Son Mieux - Tonight
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Teddy Swims - The Door
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Tate McRae - Greedy
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Antoon - Blindelings
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy
Details Di-Rect - My Blood
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Cyril - Stumblin' In
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Davina Michelle - 17
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Nathan Dawe x Bebe Rexha - Heart Still Beating