Nieuws
Op Weg Naar 60 Jaar Top 40

Top 40 Jaargenoten: Moby

Top 40 Jaargenoten: Moby
Moby 

Op 2 januari 2025 bestaat de Top 40 60 jaar. In aanloop naar die magische datum gaan we een rondje maken langs diverse leeftijdsgenoten van Nederlands oudste en populairste hitlijst: artiesten/acts en groepsleden die ooit in de Top 40 hebben gestaan en in 1965 zijn geboren. Deze week: Moby.

Richard Melville Hall (geboren op 11 september 1965) groeide op in Darien, Connecticut, waar hij als tiener speelde in een hardcore punkband genaamd Vatican Commandos. Als kind kreeg hij de bijnaam Moby, vanwege het feit dat Herman Melville, de auteur van Moby Dick, zijn betovergrootoom is. Na Vatican Commandos zat hij nog even in de hardcoreband Flipper, terwijl hun zanger in de gevangenis zat. Hij studeerde korte tijd aan de universiteit voordat hij naar New York City verhuisde, waar hij begon als dj in dansclubs. Van eind jaren '80 tot en met 1990 bracht hij een aantal singles en EP's uit voor het onafhankelijke label Instinct. In 1991 maakte hij een remix van zijn nummer Go, de B-kant van zijn debuutsingle Mobility, waarbij hij het thema van de televisieserie Twin Peaks van David Lynch op een houseritme zette. De vernieuwde Go werd een verrassende Britse top 10-hit. In ons land haalde Go in november 1991 de zesde plaats in de Top 40. Na dit succes werd Moby uitgenodigd om een aantal grote acts te remixen, zoals Michael Jackson en Pet Shop Boys, maar ook Brian Eno en Depeche Mode.

Een jaar later had Moby zijn eerste volledige album uitgebracht en had hij inmiddels zowel in de UK als in de VS getekend bij grote labels. Het album Everything Is Wrong in 1995 betekende zijn doorbraak bij de Amerikaanse pop-pers, maar werd geen groot verkoopsucces. Dat gebeurde wel in 1999 met zijn vijfde studioalbum Play. Ofschoon hij zijn liedjes niet op de radio kon krijgen, begon hij ze in te laten zetten voor reclamespots, om ze zo toch onder de aandacht te brengen. Play was zijn eerste album waarbij elk nummer in reclamespots werd gebruikt. De advertenties gaven het album een enorme verkoopboost. Play bevat talloze samples van veldopnames van Alan Lomax, werd nummer 1 in de UK en haalde dubbel platina in de VS. De plaat was een inspiratiebron voor Adele’s album 25 uit 2015. Play was een sterk, toegankelijk elektronisch popalbum met elementen van blues, gospel en rock. Het bevat o.a. de classic Why Does My Heart Feel So Bad?, gebaseerd op samples van He'll Roll Your Burdens Away (1966) van de Banks Brothers. Ondanks het enorme succes bij pers en publiek (87 weken in de Nederlandse albumhitlijst met piekpositie #5) bleven de singles Why Does My Heart Feel So Bad? en Find My Baby in de Tipparade steken.

Moby is fanatiek veganist en brengt nog steeds actief albums uit. Vorig jaar verscheen zijn 21e studioalbum Resound NYC. De plaat bevat orkestrale arrangementen van liedjes die tussen 1994 en 2010 zijn opgenomen in New York City (het bevat bewerkingen van Moby songs en een cover van Helpless van Crosby, Stills, Nash & Young), waar hij werd geboren en opgroeide. Ook bracht hij in 2023 een eigen docu uit: Rock Vegan Movie, over de relatie tussen de wereld van punkrock en dierenrechten. Naast een zeer divers gevuld muzikaal CV, met samenwerkingen met artiesten variërend van Ozzy Osbourne tot Britney Spears, beschouwt hij David Bowie als grote inspirator. Volgens hem zou populaire muziek, zoals wij die nu kennen, zonder Bowie vrijwel niet bestaan.

(10-02-2024)

Alle Top 40-hits

Details Mark Ambor - Belong Together
Details Cyril - Stumblin' In
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dasha - Austin
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Eminem - Houdini
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Coldplay - Feelslikeimfallinginlove
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Sabrina Carpenter - Please Please Please
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Di-Rect - My Blood
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Billie Eilish - Birds Of A Feather
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt
Details Adam Port & Stryv - Move
Details Dua Lipa - Illusion
Details Alex Warren - Carry You Home
Details Dua Lipa - Training Season
Details Emma Heesters & Rolf Sanchez - Contigo
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Kleine John feat. DJ Dylvn - Samen (Niet Alleen)
Details Sam Feldt with Jvke & Anitta - Mi Amor
Details Disturbed - The Sound Of Silence - Cyril Remix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details La Fuente - Ratata // Ratata - Outsiders Remix