Nieuws
Overig

Top 40 Classic: Meghan Trainor zakt langzaam weg

Top 40 Classic: Meghan Trainor zakt langzaam weg
Mr. Probz  Ed Sheeran  David Guetta  Sam Martin  Meghan Trainor  Nielson  Hozier  Bruno Mars  Mark Ronson  Ariana Grande  The Weeknd  One Direction 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze keer gaan we terug naar de Nederlandse Top 40 van 29 november 2014.

Nothing Really Matters van Mr. Probz voor de 8e week op 1
Op 29 november 2014 staat Nothing Really Matters van Mr. Probz voor de achtste week op de eerste plek van de Nederlandse Top 40. Het is de 745e nummer 1-hit ooit in de geschiedenis van de Lijst der Lijsten en die was er bijna niet geweest. Producer en songwriter Giorgio Tuinfort had bij de demo van het nummer eigenlijk Akon in gedachten. Maar toen Dennis Stehr, alias Mr. Probz, ‘m hoorde, wilde hij er maar wat graag verder mee aan de slag gaan. Dat deed hij dan ook. Hij brengt het in 2014 zelfs uit als opvolger van zijn enorme hit Waves. Dat doet hij wel met de nodige twijfels. Nothing Really Matters is opnieuw een ballad en in Het Parool laat hij weten eigenlijk nooit twee keer dezelfde dingen achter elkaar te doen, omdat dat volgens hem nooit goed uitpakt.

Dat is bij Nothing Really Matters niet het geval. Het nummer overtreft zijn voorganger en weet de eerste plek te bereiken. Volgens Probz is het nummer niet opgedragen aan een bepaald persoon, maar is het een universeel liedje over de liefde tussen een moeder en een kind of zus of dochter. “Ik denk dat iedereen zich wel in het nummer en in de thematiek kan vinden“, zo vertelt hij bij de release. "Zie het als een expressie of eerbetoon.”

Ed Sheeran en David Guetta en Sam Martin zijn gevaarlijk voor Mr. Probz
Mr. Probz moet deze week serieus vrezen voor de andere twee nummers in de top 3. Ed Sheeran jaagt met het ultieme slowdance-nummer Thinking Out Loud op zijn eerste nummer 1-hit. Deze week blijft hij echter plakken op 2 en voelt hij achter zich David Guetta en Sam Martin naderen. Die twee werkten eerder dit jaar al samen op de hit Lovers On The Sun, dat in 18 weken in de lijst niet verder wist te komen dan 12.

Dangerous doet het in zijn zesde week al beter dan die track. Vorige week was het nummer nog te vinden op 6 en deze week stoomt de samenwerking op naar de derde plek. Het is de 29e Top 40-hit van David Guetta en zijn vijfde top 3-hit, na When Love Takes Over (met Kelly Rowland, #2 in 2009), Sexy Bitch (met Akon, #3 in 2009), Club Can’t Handle Me (met Flo Rida, #2 in 2010) en Titanium (met Sia, #2 in 2011). Voor Ed Sheeran kent Thinking Out Loud een primeur: het is zijn eerste top 3-hit in Nederland en wat de zanger op 29 november 2014 nog niet kan vermoeden: volgende week scoort hij ook nog eens zijn eerste nummer 1-hit met deze track.

Meghan Trainor zakt weg met All About That Bass
Op 6 september 2014 maakten we voor het eerst kennis met Meghan Trainor. All About That Bass was nieuw op 34 in de Nederlandse Top 40. Op 29 november 2014 is de Amerikaanse zangeres alweer aan haar dertiende week bezig met deze track in de Lijst der Lijsten. Met All About That Bass wilde Meghan zich inzetten voor meer zelfacceptatie. Ze kampte eerder met een negatief zelfbeeld en toen songwriter Kevin Kadish voorstelde om een nummer te maken met de titel All Bass, No Treble, was ze direct enthousiast. De twee waren verslingerd aan de doo-wop-sound uit de jaren 50 en verwerkten die in de basis van de single. De tekst liet niet lang op zich wachten: binnen 40 minuten was die geschreven. Verschillende labels wezen de vrucht van Kadish en Megan af, maar LA Reid van Epic Records hapte direct toe. Hij had het gevoel dat de zangeres zou ontploffen, na deze eerste track. Dat is niet helemaal gebeurd, maar de Amerikaanse is anno 2022 toch bezig aan haar zesde hit in de Nederlandse Top 40, via Made You Look.

Nielson scoort (ook over de grens) met Sexy Als Ik Dans 
In tegenstelling tot All About That Bass van Meghan Trainor, weet Nielson in zijn dertiende week in de lijst te stijgen. Sexy Als Ik Dans stapt van 14 naar 13. Het is de zesde Top 40-hit voor de Dordtenaar en die doet menig caféganger in 2014 op de tafel springen. Dat komt mede door de vrolijke en aanstekelijke videoclip, die is opgenomen rondom het gezellig drukke Leidseplein in Amsterdam. Meerdere mensen kunnen zich niet bedwingen, als ze Nielson op straat zien spelen en gooien hun beste dansmoves in de strijd. Niet alleen Nederlanders kunnen niet stilzitten op het nummer, ook onze zuiderburen beginnen massaal met hun heupen te draaien. Sexy Als Ik Dans bereikt op 22 november de eerste plaats in de Belgische Ultratop 50 en daarmee is het succes eigenlijk nog groter dan in Nederland, waar Sexy Als Ik Dans op 18 oktober al piekte op nummer 12. In 2015 zal Nielson het nummer voor de koninklijke familie brengen, tijdens Koningsdag in zijn thuisstad Dordrecht.

Take Me To Church en Uptown Funk! schieten omhoog
Vlak achter Sexy Als Ik Dans gebeurt er genoeg. Twee nummers gaan hard omhoog: Take Me To Church van de Ierse singer-songwriter Hozier wint 10 plaatsen en komt terecht op 14, terwijl Uptown Funk! van Mark Ronson en Bruno Mars de snelste stijger is. Die hit krijgt vleugels en stuift van 34 naar 16. Hozier schreef Take Me To Church op de zolder van zijn ouders. Het kostte hem 3 maanden om de track te schrijven en naar zijn zin te krijgen. De zang nam hij op een nacht om 2 uur op. Take Me To Church is een aanklacht tegen de katholieke kerk, die volgens hem te veel invloed had op het leven in Ierland. Een kerk die mensen buitensluit en mensen met een andere seksuele geaardheid wegzet als zondaars.

Heel anders ging het eraan toe bij het maken van Uptown Funk! Dat ontstond uit een jamsessie van de producers Mark Ronson en Jeff Bhasker met Bruno Mars. Bruno Mars was op dat moment nog aan toeren en had steeds geen tijd om het nummer, met samples van All Gold Everything van Trinidad James en Oops Upside Your Head van The Gap Band af te maken. Uiteindelijk lukte het toch om een gaatje te vinden, maar steeds haakte het drietal gefrustreerd af en op een gegeven moment was het nummer bijna geschrapt. Na maanden bloed, zweet en tranen vond Ronson eindelijk de juiste gitaarpartij. Een wereldhit was geboren.

Ariana Grande en The Weeknd starten op 27
Outside van Calvin Harris en Ellie Goulding is op 29 november 2014 de hoogste binnenkomer op 23, maar niet ver daarvandaan, op 27, laat Love Me Harder van Ariana Grande en The Weeknd voor het eerst zijn gezicht zien. De samenwerking wordt flink gepusht door het label van de twee artiesten, Republic Records. Dat wilde het gelegenheidsduo goed in de markt zetten. Ariana was eerder dit jaar doorgebroken en nu wilde de labelbaas dat ook The Weeknd zijn grote doorbraak zou gaan beleven. Love Me Harder werd door onder anderen Max Martin geschreven. Hij stuurde een opzetje naar de Canadese zanger, maar die herkende zich niet in de tekst. Dus maakte The Weeknd naar eigen zeggen ‘de tekst wat donkerder’. Het nummer staat op het tweede soloalbum van Ariana, My Everything, dat op 25 augustus 2014 werd uitgebracht. Het is niet de eerste kennismaking van Nederland met The Weeknd. In 2013 staat hij al 9 weken in de Tipparade met Elastic Heart, dat hij maakte met Sia en Diplo.

One Direction maakt fans blij (maar Zayn niet)
One Direction-fans hebben het nieuwe album van hun favoriete groep op 29 november 2014 al flink grijs gedraaid. Het nieuwe werkje van de populaire boyband kwam op 17 november uit en heeft de titel Four. Ironisch genoeg zal later blijken dat de mannen niet veel later als viertal verder gaan. Al tijdens de opnames van het album rommelt het flink. Zayn Malik is helemaal klaar met de stress die het leven als lid van een jongensgroep met zich meeneemt en wil zijn eigen leven terug. Op 25 maart 2015 zal dan ook het nieuws naar buiten komen dat de zanger is opgestapt. Liam Payne, Louis Tomlinson, Niall Horan en Harry Styles blijven met z’n vieren achter. Steal My Girl is, met de kennis van nu, ook de laatste Top 40-hit van One Direction in Nederland waarop Zayn te horen is. In de clip van het nummer is daar niets van te zien. We zien hem enthousiast het nummer openen, in worsteling met twee worstelaars. En dat onder leiding van acteur Danny DeVito. Vorige week zakte Steal My Girl nog van 30 naar 31 en deze week doet de track weer een stap vooruit. 

De complete Top 40 van 29 november 2014 bekijk je hier

Foto: YouTube

(27/11/2022)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi