Nieuws
Overig

Top 40 Classic: Madonna schiet de top 5 in met Borderline

Top 40 Classic: Madonna schiet de top 5 in met Borderline
Madonna  Billy Ocean  Survivor  Sophia George  Feargal Sharkey  A-Ha  Cock Robin  Mr. Mister  Clarence Clemons  Jackson Browne  Falco  Whitney Houston 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 1 maart 1986.

Billy Ocean staat voor de derde week op nummer 1
De in het Verenigd Koninkrijk wonende Trinidadiaanse zanger Billy Ocean scoorde al in 1976 zijn eerste Top 40-hit met A Love Really Hurts Without You. 6 Top 40-hits én 10 jaar later vindt de zanger zich eindelijk terug op de eerste plek van de Nederlandse Top 40. When The Going Gets Tough, The Tough Gets Going is de soundtrack van de film The Jewel Of The Nile, een vervolg op Romancing The Stone, dat in 1984 twee Golden Globes wist binnen te harken. Kathleen Turner en Danny DeVito spelen naast Michael Douglas de belangrijkste rollen. Zij zijn ook te zien als het achtergrondkoor in de videoclip van de track.

De lange titel van het nummer ontstond nadat Billy Ocean een scene uit de film zag, waarin Jack (Douglas) en Joan (Turner) een gesprek hebben over hun toekomst. Joan zegt daarin: “When the going gets tough, the tough well… I don’t know what the tough do.” Waar de precieze titel vandaan komt, is niet helemaal duidelijk. De Engelse uitspraak (die bij ons iets als ‘achter de wolken schijnt de zon’ betekent) zou een citaat van Joseph P. Kennedy zijn geweest, die ambassadeur was in de Verenigde Staten en de vader van John F. Kennedy.

Survivor met Rocky IV-track Burning Heart naar 2
De film Rock IV is een dikke hit in 1986 en dat blijkt ook uit de Top 40 van deze week. Burning Heart van Survivor schiet deze week van 5 naar 2, terwijl die andere track van het soundtrackalbum – Living In America van James Brown – van 13 naar 9 gaat. De Amerikaanse rockband kreeg van regisseur en hoofdrolspeler Sylvester Stallone persoonlijk de opdracht om een nummer voor de film te schrijven.

Het nummer gaat over een wedstrijd om leven en dood, zoals je die vaker treft in de bokssport. Daarnaast is het geïnspireerd op de Koude Oorlog, die in de jaren 80 weer flink opleefde. Niet toevallig weerspiegelt het gevecht in de film tussen Rocky Balboa en Ivan Drago het conflict tussen west en oost. Burning Heart is de tweede hit van Survivor in Nederland, na de Soundtrack van Rocky III, Eye Of The Tiger. In plaats van Dave Bickler hoor je op Burning Heart zanger Jimi Jamison. Het nummer duwt deze week Girlie Girlie van Sophia George naar 2.

Madonna schiet van 15 naar 5 met Borderline
Borderline, een track over een onbeantwoorde liefde, is alweer de achtste Top 40-hit voor Madonna in ons land. Op 1 maart 1986 stijgt het nummer van 15 naar 5 in de Lijst der Lijsten. Het nummer werd geschreven door Reggie Lucas en was best een zware bevalling voor de latere Queen Of Pop. Borderline werd al opgenomen in februari 1983 en na de opnamesessie was Madonna niet tevreden met de definitieve versie. Ze vond dat Lucas niet genoeg naar haar luisterde en veel te veel poespas toevoegde aan de track. En dus schakelde ze een andere producer in: Funhouse-dj John Benitez, alias Jellybean. Hij moest een remix maken van het werkje dat Reggie Lucas had afgeleverd. Het resultaat was volgens Madonna’s labelbaas Seymour Stein ongelooflijk. Hij had naar eigen zeggen nog nooit zoiets groots gehoord en zag hoeveel Madonna in het nummer had gestopt. Hij dacht: “Dit meisje is niet te stoppen.” En eerlijk is eerlijk: daar heeft hij wel gelijk in gekregen.

Feargal Sharkey zakt top 5 uit met A Good Heart
Feargal Sharkey maakte jarenlang deel uit van de band The Undertones, die je misschien vooral zult kennen van het nummer Teenage Kicks, dat in de UK in 1978 in de Top 40 weet te komen. One Direction zou er in 2013 een bewerking van maken, samen met One Way Or Another van Blondie. Its Going To Happen belandde later nog in de Tipparade. In 1983 ging de band uit elkaar, waarna Feargal nog even bij de band The Assembly speelde. Hij besloot solo te gaan en scoorde met Listen To Your Father voor het eerst onder zijn eigen naam een hit in de UK.

Samen met Eurythmics-gitarist en producer Dave A. Stewart werkte de Brit daarna aan een album, waarvan A Good Heart de eerste single werd. Het nummer stond eerder al op nummer 1 in de Nederlandse Top 40, maar is nu op de weg terug en zakt van 4 naar 6. A Good Heart werd geschreven door Maria McKee en gaat over haar relatie met Benmont Tench, de toetsenist van Tom Petty and the Heartbreakers. Tench schreef een antwoord op het nummer You Little Thief, de tweede Top 40-hit van Feargal Sharkey, die deze week van 19 naar 17 gaat. 

Twee snelle stijgers achter elkaar
In de Top 40 van 1 maart 1986 zitten twee tracks elkaar op de hielen: The Promise You Made van Cock Robin en Kyrie van Mr. Mister. Die eerste knalt van 26 naar 15 en die tweede schiet met 13 plekken omhoog, van 29 naar 16. Cock Robin, de Amerikaanse band van zanger Peter Kingsbery en zangeres Anna Lacazio, heeft een opvallend probleem: hun nummers zijn in het buitenland succesvoller dan in hun thuisland. When Your Heart Is Weak is daar nog de enige hit van de groep, terwijl The Promise You Made niet lijkt aan te slaan. In de UK gaat die laatste track ook niet hard, maar Nederland loopt wel warm voor Cock Robin, dat is genoemd naar het 17e eeuwse verhaal The marriage of Cock Robin and Jenny Wren.  

Mr. Mister scoorde eerder dit jaar al een top 3-hit met Broken Wings, dat deze week van 12 naar 20 valt. Gaat dat nummer nog om een soort van troost, opvolger Kyrie is uit heel ander hout gesneden. Volgens zanger Richard Page is het letterlijk een gebed om vergiffenis. Kýrie, eléison, waarover hij zingt, betekent "Heer, heb medelijden" in het Grieks en is onderdeel van vele gebruiken in het christendom. Kýrie, eléison; Christé, eléison; Kýrie, eléison is letterlijk vertaald: "Heer, heb medelijden; Christus , heb medelijden; Heer, heb medelijden." Wat betreft hits heeft het gebed niet geholpen: Kyrie is de tweede en anno 2023 nog altijd laatste Top 40-hit van de formatie. Broken Wings kreeg in 2001 hernieuwde bekendheid, dankzij Until The End Of Time van 2Pac en zanger R.L. Huggar.

Clarence Clemons en Jackson Browne doen het samen
Vorig jaar scoorde Narada Michael Walden nog een eigen Top 40-hit via Gimme, Gimme, Gimme (met Patti Austin), dat de tiende plek bereikte. De Amerikaan is niet alleen artiest, maar ook een songwriter die veelvuldig voor andere acts schrijft. Deze week staan er twee hits in de lijst die (mede) van zijn hand komen: How Will I Know van Whitney Houston komt deze week op 35 binnen en You're A Friend Of Mine van E Street Band-saxofonist Clarence Clemons en Jackson Browne zakt in de negende week van 17 naar 24. Leuk detail: de toenmalige vriendin van Jackson, Daryl Hannah, verzorgt de achtergrondzang en is te zien in de clip, als cameravrouw.

Jeanny van Falco is de hoogste binnenkomer
De hoogste binnenkomer is deze week afkomstig van de Oostenrijkse zanger Falco. Jeanny, geproduceerd en geschreven door onze eigen Rob en Ferdi Bolland, is nieuw op 29. Het nummer gaat over de ontvoering van een onschuldig meisje met de naam Jeanny en zorgt voor een hoop kritiek. In West-Duitsland weten ze niet waar ze het moeten zoeken, maar pas wanneer Jeanny 8 weken op 1 staat, wordt de track van de radio verbannen, terwijl het in Oost-Duitsland helemaal nergens meer te horen mag zijn. Dat komt mede door het perspectief van waaruit het nummer is geschreven: vanuit de koelbloedige dader. Dat laatste trok Falco over de streep, want in eerste instantie wees hij het nummer af. De sirenes en de 'nieuwsflits' maken het geheel bijna tot een mini-hoorspel, dat luistert als een thriller.

De complete Top 40 van 1 maart 1986 bekijk je hier. Je kunt 'm ook de hele week beluisteren op Spotify. 

Foto: YouTube

(26/02/2023)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Eminem - Houdini
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Myles Smith - Stargazing
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Dua Lipa - Training Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details La Fuente - Ratata / Ratata - Outsiders Remix
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rondé - Undecided
Details Di-Rect - My Blood
Details Joost - Luchtballon
Details Meduza, OneRepublic & Leony - Fire
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Teddy Swims - The Door
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms / Frenna feat. Davido & Dystinct - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix) / More Pretty Girls
Details Dua Lipa - Illusion
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Hannah Mae & Maksim - Ik Wil Dat Je Liegt