Nieuws
Fearless, way down to the bone...

Top 40 Classic: Kane scoort #1-hit met ode aan neef Dinand

Top 40 Classic: Kane scoort #1-hit met ode aan neef Dinand
Kane  Mariah Carey  Shakira  Alejandro Sanz  Belle Perez  Racoon  Armin Van Buuren  Jan Vayne  Akcent  Zoop  Ben Moody  Anastacia  Gio  Di-Rect 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 13 augustus 2005.

Kane voor de tweede week op 1 met Fearless
Vorige week kwam Kane op nummer 1 binnen met Fearless en deze week blijft de Haagse band daar staan. Fearless, van het gelijknamige album, is al de tweede nummer 1-hit van Kane dit jaar. In het voorjaar belandde Something To Say op nummer 1. Fearless is opgedragen aan de oudste neef van zanger Dinand Woesthoff, Johan van Kapel. Tussen Johan en Dinand zat een diepe vriendschapsband. Ze speelde samen met Dinands andere neefje Michael drive-inshowtje tijdens hun jeugd en gingen los op onder andere Funkin' For Jamaica van Tom Browne. Daarnaast hadden ze een eigen radiostation: Radio Oude Molstraat, waarop ze hun eigen favoriete nummers draaiden, soms wel zes keer achter elkaar.

Maar Johan was ziek. Zelf vertelt de zanger in het boek Singles Only: "Johan was een paar jaar ouder dan ik. Hij was vooral ook nierpatiënt en spendeerde zijn halve leven in het ziekenhuis. Zijn leven werd gedomineerd door operaties, oneindige dialyses, strenge diëten en vooral het wachten op. Wachtend op een zeldzame transplantatie en dan een nier die niet zou worden afgestoten, wachtend op de allerlaatste spoeling. Wachtend op een 'normaal' functionerend lichaam, maar vooral wachtend op dat alles anders zou zijn. Vrij en blij, net als ik." 

In 2002 gaat het niet goed met Johan. Dinand bezoekt hem in een ziekenhuis in Dordrecht. Tot zijn schrik ziet hij zijn jonge neef tussen allemaal bejaarden liggen. Na vijf minuten vertelt Johan: "Ik heb er geen zin meer in, Dien. Ik kan het niet meer. Ik ben moe. Ik heb hier niets meer te zoeken. Ik wil eruit." Het wordt een emotioneel moment. Niet veel later dat jaar overlijdt hij, op 34-jarige leeftijd. "Ik schreef Fearless voor Johan," laat Dinand weten. "Als troostende begeleiding voor de weg van hier naar daar. Ik schreef het dus ook voor mezelf. Als ode aan onze kinderjaren en onze tomeloze passie voor muziek."

De top 3 blijft ongewijzigd
Net als in Fearless zit er ook geen beweging in We Belong Together van Mariah Carey op 2 en in La Tortura van Shakira en Alejandro Sanz op 3. Vooral Mariah beleeft dit jaar een mijlpaal. Voor het eerst sinds 1996, toen One Sweet Day met Boyz II Men tot nummer 2 kwam, wist een track van haar de top 3 te bereiken. Tussendoor wisten haar hits Honey (1997), When You Believe (met Whitney Houston, 1998), Heartbreaker (1999) en I Know What You Want (met Busta Rhymz en The Flipmode Squad, 2003) nog wel de top 10 te bereiken. Voor Shakira is La Tortura haar derde top 3-hit sinds 2002. Haar eerste twee Top 40-hits in dat jaar, Whenever Wherever en Underneath Your Clothes, bereikten meteen de eerste plaats. 

Belle Perez bestormt de top met Que Viva La Vida
Een zebra verlangt naar het wild en besluit om te gaan ontsnappen uit zijn dierentuin. Zijn vrienden de leeuw, de giraffe en het nijlpaard besluiten ook uit te breken. Ze gaan op een boot en komen na een ongeluk op Madagaskar terecht. En daar hebben ze grote moeite om te overleven... Het is het plot van de Dreamworks-animatiefilm Madagaskar, die deze zomer één van de hits in de bioscoop is. Belle Perez mocht in de lage landen de soundtrack verzorgen via Que Viva La Vida, dat deze week van 17 naar 4 knalt. Daarmee is de tweede top 10-hit van de Vlaams-Spaanse zangeres een feit. Me & You, een duet met Jody Bernal, was in het voorjaar van 2002 haar eerste en tot voor kort laatste top 10-hit in ons land. 

Belle blijft Racoon voor, dat voor het eerst mag aanschuiven bij de 10 populairste hits van ons land. Via Feel Like Flying en Blue Days (2000) stond de groep aan het begin van deze eeuw al eens in de Tipparade, maar de Top 40 werd nog niet gehaald. Met Love You More is het nu wel raak en direct goed. Het tokkelnummer schuift van 11 naar 8. 

Armin van Buuren werkt met Jan Vayne
Armin van Buuren kan de top 10 ruiken. Hij stijgt met Serenity van 14 naar 11. Het is een bijzondere samenwerking met de Nederlandse pianist Jan Vayne, die zich normaal toelegt op klassiek materiaal. Voor het anthem van Sensation White 2005 maakte hij een uitzondering. Vorig jaar maakte Jan en Armin al het album Classical Trancelations, waarop klassieke muziek wordt vermengd met trance. 

Iets lager in de lijst vinden we U2, dat deze week zakt met City Of Blinding Lights, het nummer waar Bono onder andere inspiratie voor vond in een tentoonstelling van fotograaf Anton Corbijn. Hij zag een foto van zichzelf terwijl hij aan boord van een helikopter stapte, genomen tijdens het filmen van de videoclip voor New Year's Day in 1982. Een journalist vroeg hem wat hij tegen zijn jongere zelf zou zeggen, als hij de kans kreeg. Bono antwoordde: "Ik zou hem zeggen dat hij volkomen gelijk heeft en niet langer aan zichzelf twijfelen."

Ook putte de zanger inspiratie uit het eerste concert dat de band gaf in New York, na de aanslagen van 11 september. Toen de lampen het publiek beschenen tijdens een uitvoering van Where the Streets Have No Name, zagen de bandleden de tranen over de wangen van veel fans stromen. Bij het zien van deze emotionele ontlading, riep Bono: "Oh je ziet er zo mooi uit vanavond!" Dat verwerkte hij in het refrein van City Of Blinding Lights, dat deze week van 9 naar 15 valt.

Akcent brengt ode aan Kylie Minogue
Na het succes van het Moldavische O-Zone, dat vorig jaar een nummer 1-hit scoorde met Dragostea Din Tei, is het nu de beurt aan een Roemeense groep om te scoren. In tegenstelling tot de Moldavische mannen, doen de Roemenen dat in het Engels. Kylie is een vertaling (meer een andere versie) van Dragoste De Închiriat. Adrian, Mihai en Marius bezingen op deze track hun obsessie voor Kylie Minogue. Ze willen eigenlijk maar één ding: met hun idool op stap en een wilde nacht beleven. Tot op heden heeft Kylie zelf nog niet op het nummer gereageerd, dus hun versierpogingen blijven weinig succesvol. Het nummer is dat wel. Het stijgt deze week van 19 naar 17 en blijft daarmee net de soundtrack van de film Zoop In Afrika voor: de personages van de populaire jeugdserie zitten in de lift en gaan van 22 naar 19 met Zoop In Afrika (Djeo Madjula). 

Ben Moody en Anastacia gaan onderuit met soundtrack Everything Burns
De zomer van 2005 heeft nog een blockbuster: de Marvel-film Fantastic Four, waarin de superhelden Mr. Fantastic, Invisible Lady, Human Torch en The Thing het opnemen tegen de kwaadaardige Dr. Doom. Ben Moody en Anastacia tekenen voor de soundtrack, dat de titel Everything Burns kreeg. Wie het muzieknieuws een beetje volgt, weet dat Ben de oud-gitarist van Evanescence is. Vlak na het succesalbum Fallen, in oktober 2003, verliet hij de groep middenin een tour vanwege meningsverschillen met de rest van de band. Moody ging niet bij de pakken neer zitten en besloot solo te gaan en voor andere artiesten te gaan schrijven. Het resulteert nu in zijn eerste, eigen Top 40-hit. Voor Anastacia is het inmiddels haar twaalfde hitnotering in Nederland. Leuk detail: oorspronkelijk zou Avril Lavigne te horen zijn op Everything Burns. Zij had het zelfs al opgenomen met Ben. Uiteindelijk is de keuze toch op Anastacia gevallen. 

Drie plaatsen lager vinden we de hoogste binnenkomer van deze week. Die is afkomstig van de jonge, Nederlandse R&B-zanger Gio. Fantasy Girl, dat over niets minder gaat dan over het vinden van de vrouw uit je stoutste dromen, valt binnen op 24. 

10 plekken winst voor DI-RECT
Wat doe je in 2005 als je uit school komt? Dan ren je natuurlijk richting je computer om te gaan MSN'en. Ook al heb je je vrienden al op school gezien: online heb je elkaar nog genoeg te vertellen en te delen. Daarnaast kun je er natuurlijk ook voor kiezen om op zoek te gaan naar een date, via een chatbox. Even de webcam aan en je hebt contact met de mooiste dames en mannen uit heel Nederland. Over dat fenomeen maakte DI-RECT ex-Alarmschijf Webcamgirl, dat van 36 naar 26 vliegt. De meiden waarmee zanger Tim Akkerman aan het 'cammen' is, lijken overigens wel erg veel op zijn bandmaatjes Spike, Bas en Jamie... 

De complete Top 40 van 13 augustus 2005 bekijk je hier. Je beluistert 'm een week lang op Spotify.

(14/08/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy