Top 40 Classic: Captain Jack domineert de top 3

- Overig

 Captain Jack Party Animals Michael Jackson Demis Mark Morrison Maxine Franklin Brown 3T Céline Dion Los Del Rio
Top 40 Classic: Captain Jack domineert de top 3

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 18 mei 1996.

Drill Instructor van Captain Jack stijgt naar nummer 1
Drill Instructor van Captain Jack stijgt van 2 naar 1 en verstoot zo Hava Naquila van Party Animals van de eerste plek. Het is de tweede nummer 1-hit voor de Duitse formatie, nadat het nummer Captain Jack eerder dit jaar al 4 weken op de eerste plek wist te staan. De voorganger van Drill Instructor staat deze week op 3 en dat betekent dat Captain Jack voor de tweede week met twee hits in de top 3 staat. Dat is al bijna 11 jaar niet meer gebeurd in de Nederlandse Top 40, sinds Bruce Springsteen in 1985 met I'm On Fire en Dancing In The Dark op 2 en 3 stond. Ook bijzonder: Captain Jack is na The Beatles, Herman's Hermits, The Kinks, Simon & Garfunkel, Mud, Olivia Newton-John en Bruce Springsteen de achtste act die dat weet te presteren. 

Wie de videoclip van Drill Instructor goed bekijkt, zal vreemd opkijken. Het personage Captain Jack is namelijk vervangen. Was in de video van de vorige nummer 1-hit nog Sharky Durban te zien, nu speelt Francisco Gutierrez, alias Franky Gee, de rol van de legerman. Dat is niet vreemd, want Franky Gee had ook Captain Jack ingezongen. In de clip daarvan zien we dus eigenlijk een playbackende Sharky. Franky heeft in het verleden ook echt voor het Amerikaanse leger gewerkt, maar is in Duitsland blijven plakken na zijn werk op een Duitse legerbasis. Op het podium staat Liza Da Costa naast hem. Zij is wel gewoon te zien in de video van Captain Jack en heeft zowel dat nummer als Drill Instructor ingezongen. Achter de knoppen zat het brein van de formatie, producer Udo Niebergall. 

Captain Jack ook op 3
De Party Animals moeten het deze week doen met het zilver. Het project van de producers Flamman en Abraxis liet zich inspireren door een traditioneel joods volksliedje: Hava Nagila, dat zoiets betekent als 'laat ons gelukkig zijn'. Het is veel te horen op joodse festivals. De clip van Hava Naquila is daar een knipoog naar: daarin zijn orthodoxe joden te zien en wie goed kijkt, herkent daar Flamman en Abraxis in. Dat was niet zonder risico en daarom hadden de mannen een Israëlische regisseur ingeschakeld. Het duo had bij het maken van het nummer geen rekening gehouden met het feit dat de track weleens geassocieerd kon worden met Ajax. Hava Naquila wordt dan ook op een gegeven moment niet meer gedraaid tijdens sets in Rotterdam. Deze week blijven de Party Animals nog boven Captain Jack, dat met de single Captain Jack op 3 blijft staan. 

Michael Jackson kan top 3 al ruiken
Michael Jackson stijgt met het politiek beladen nummer They Don't Care About Us van 6 naar 4 en heeft goed zicht op een plek in de top 3. De track is een aanklacht tegen schending van de mensenrechten. Voor het nummer werden twee videoclips opgenomen, met Spike Lee als regisseur. Één clip speelt zich af in een gevangenis, de ander in Pelourinho, het historische stadscentrum van Salvador en in Santa Marta, een favela van Rio de Janeiro. Beide locaties liggen in Brazilië. Die laatste video, die veel bij ons op TMF te zien is, kostte bloed, zweet en tranen. De autoriteiten probeerden te verbieden dat Michael daar zou filmen, vanwege hun imago, een mogelijke opstand van het volk en vanwege de ambities om de Olympische spelen in 2004 naar Rio te halen. Michael liet zich niet kisten en deed het toch, tot vreugde van de bewoners. Zij hadden de hoop dat hun problemen voor een breder publiek zichtbaar zouden worden. Eenmaal in Brazilië kreeg de zanger wel alle bescherming die hij nodig had. In de Top 40 blijft de superster deze week Ross en Iba voor, die met hun Wassenaar van 13 naar 6 stijgen. 

Een puber in de top 10 en Mark Morrison stijgt van 17 naar 9
Mark Morrison schiet deze week ook hard omhoog. Return Of The Mack sprint van 17 naar 9. Maar boven hem gebeurt er ook iets bijzonders. Daar zien we Demis met Ga Dan van 12 naar 8 stijgen. De zanger is op dit moment nog 13, maar wordt op 25 mei 14. Daarmee is hij net iets jonger dan Baywatch-ster Jeremy Jackson, die vorig jaar op 14-jarige leeftijd tot nummer 5 kwam met You Can Run. Ga Dan is een treurig liedje, dat gaat over een vader die besluit om bij zijn gezin weg te gaan. Het nummer ziet deze gebeurtenis door de ogen van de jonge Demis. De tienerster heeft ook al een album uit, dat de titel Met Jou heeft gekregen. Ga Dan sluit mooi aan bij Return Of The Mack, dat gaat over een overspelige partner. 

Maxine en Franklin Brown maken zich op voor het Eurovisiesongfestival
Vandaag is het zover: het Eurovisiesongfestival barst in Noorwegen los. Maxine en Franklin Brown zullen ons land vertegenwoordigen op het podium in Oslo, met het aanstekelijke De Eerste Keer. En dat is best bijzonder, want waar we in 2023 te maken hebben met twee halve finales, bepaalde nu een onafhankelijke jury welke landen en acts op het festival te zien zouden zijn. Zij beluisterde alle ingezonden liedjes en woog die op kwaliteit. Denemarken, Duitsland, Rusland, Hongarije, Macedonië, Israël en Roemenië kregen geen goedkeuring van de jury en mochten dus niet deelnemen. Nederland kwam er wel doorheen en de kansen voor De Eerste Keer worden aardig ingeschat. Het nummer valt op tussen de vele nummers die het concept van de winnaar van vorig jaar, Nocturne van Secret Garden, hebben gekopieerd. Toch is The Voice van de Ierse zangeres Eimear Quinn de topfavoriet. Ierland schreef in 1992 t/m 1994 telkens de overwinning op zijn naam. 3T, de neefjes van Michael Jackson, staat onder onze inzending. Anything glijdt van 9 naar 13. 

Because You Loved Me van Céline Dion is de snelste stijger
Céline Dion heeft op 18 mei 1996 de snelste stijger te pakken met Because You Loved Me, door van 37 naar 22 te schieten. Het nummer is de soundtrack van de dramafilm Up Close & Personal, waar Robert Redford en Michelle Pheiffer de hoofdrollen in hebben. De film gaat over nieuwsanker Tally Atwater (Pheiffer) die onder de begeleiding van Warren Justice (Redford) een ster wordt op de Amerikaanse tv. Maar ondertussen bloeit er ook een romance op tussen de twee. Het nummer van Céline, geschreven door Diane Warren en geproduceeerd door haar vaste producer David Foster, is een ode aan de vader van Diane. Céline bedankt de man in het nummer voor het beschermen van haar, voor de aanmoedigingen die hij haar gaf en voor alle begeleiding. Woorden die dus eigenlijk uit de mond van Diane Warren komen en die zeer passend zijn bij het scenario van de film. Vlak onder Because You Loved Me is Macarena (Bayside Boys Remix) van Los Del Rio de hoogste binnenkomer van deze week. De - volgens velen - potentiële zomerhit van dit jaar start op 24. 

De complete Top 40 van 18 mei 1996 bekijk je hier. Je kunt 'm ook de hele week beluisteren op Spotify!

Foto: YouTube