Nigerianen in de Top 40

- Overig

 Rema Wizkid Fireboy DML CKay Mr Eazi Burna Boy
Nigerianen in de Top 40

De laatste tijd zien we steeds vaker afrobeats opduiken in de Top 40. Dat is een overkoepelende term voor popmuziek die afkomstig is uit West-Afrika. De meeste afrobeats-artiesten komen uit Nigeria. Hoog tijd om de succesvolste acts uit dat land eens op een rijtje te zetten.

In de Nigeriaanse stad Lagos wordt veel afrobeats geproduceerd, maar ook in de Ghanese hoofdstad Accra en door West-Afrikaanse immigranten in Londen wordt deze muziek gemaakt. Het is een stijl van verschillende genres zoals dancehall en hiphop, maar in principe kun je alle moderne popmuziek uit West-Afrika onder afrobeats scharen. Je moet het genre niet verwarren met afrobeat (zonder s). Dat was een meer politiek getinte muziekstijl die in de jaren 70 groot werd dankzij de Nigeriaanse muzikant Fela Kuti.

Voor onderstaand overzicht hebben we alleen artiesten meegeteld die in Nigeria zelf zijn doorgebroken. Daarom ontbreekt Dr. Alban in dit overzicht. Hij werd geboren in Nigeria, maar woonde al zo'n 10 jaar in Zweden voordat hij als dj en zanger doorbrak. Hij wordt dus algemeen als een Zweedse artiest gezien. Dankzij grote jaren 90-hits als Look Who's Talking!, Sing Hallelujah! en de nummer 1-hit It's My Life is hij wel succesvolste artiest die is geboren in Nigeria. 


1. Wizkid

In 1973 was Michael Olatunji met zijn cover van Soul Makossa de eerste Nigeriaan die in de Tipparade stond. Op de eerste Nigeriaan in de Top 40, moesten we nog meer dan 40 jaar wachten. In 2016 werd Wizkid de eerste vertegenwoordiger van zijn land in de lijst dankzij zijn bijdrage aan de hit One Dance van Drake. Dit nummer bereikte de eerste plaats en daarmee werd Wizkid ook meteen de eerste - en vooralsnog enige - Nigeriaan met een nummer 1-hit in ons land. Hoewel veel mensen hier nog nooit van Wizkid gehoord hadden, was hij in eigen land een grote ster. Dankzij One Dance maakten ook een heleboel mensen voor het eerst kennis met afrobeats. Wizkid is op dit moment nog de enige Nigeriaan met meer dan één hit in de Top 40. Kort na One Dance scoorde hij nog een tweede hitje dankzij zijn medewerking aan de track Boom van Major Lazer.

2. Fireboy DML

In 2020 was Fireboy DML de grote winnaar tijdens The Headies, een populaire Nigeriaanse muziekprijs. Van de negen nominaties wist hij er vier te verzilveren. Dit jaar is hij dankzij zijn single Peru in vier categorieën genomineerd. De kans is groot dat Adedamola Adefolahan, zoals Fireboy DML in het echt heet, weer in de prijzen gaat vallen. Peru werd begin dit jaar namelijk een wereldhit. Daar had hij wel de hulp van Ed Sheeran voor nodig, want de remix met zijn bijdrage werd in veel landen een grote hit. Fireboy DML zingt op deze track in het Engels en in het Yoruba. Die taal wordt gesproken in Nigeria, Benin en Togo. Yoruba is een van de meest gesproken talen van Afrika en heeft meer sprekers dan het Nederlands.

3. CKay

Bijna alle Nigerianen in dit lijstje zijn in het zuiden van het land geboren. Chukwuka Ekweani, alias CKay, vormt hierop de uitzondering. Als enige komt hij uit de noordelijke staat Kaduna. CKay maakte in het najaar van 2021 zijn Top 40-debuut met Love Nwantiti (Ah Ah Ah). Dat nummer bracht hij al uit in 2019, maar het werd pas een hit nadat Love Nwantiti viral was gegaan op TikTok. CKay haalde daarnaast nog een handige promotiestunt uit. Hij bracht heel veel verschillende remixen uit die allemaal op verschillende markten gericht waren. In ons land deden met name de North African Remix met ElGrandeToto en de DJ Yo & Ax'el Remix het goed. De resultaten van deze uitvoeringen - en die van de originele versie - werden bij elkaar opgeteld voor een gezamenlijke positie in de Top 40.

4. Mr Eazi

Twee jaar nadat Major Lazer een hit had gescoord met Wizkid, stond het Amerikaanse trio nogmaals samen met een Nigeriaanse artiest in de Top 40: Mr Eazi. Beide acts werkten namelijk mee aan de track Let Me Live van Rudimental. Mr Eazi werd in 1991 geboren als Oluwatosin Ajibade in de Nigeriaanse havenstad Port Harcourt. Hij is ook erg populair in Ghana, waar hij zo'n zeven jaar gewoond en gestudeerd heeft. Om zijn Ghanese invloeden te benadrukken, noemt hij zijn muziek 'banku music'. Banku zijn typisch Ghanese maïsballetjes. Met Let Me Live sloeg Mr Eazi overigens een mijlpaal in de Top 40-geschiedenis. Op 30 juni 2018 werd hij dankzij Let Me Live namelijk de allereerste Nigeriaan met een Alarmschijf. Desondanks kwam dit nummer niet verder dan de 28e plaats.

5. Burna Boy

Vorige week stonden er maar liefst drie Nigerianen in de Tipparade. Een van hen is door naar de Top 40 (zie hieronder) en een ander heeft na zes weken de lijst moeten verlaten. Dat was de Nigeriaanse gitarist Kaleta, wiens werk gesampled was op de track Wake Up! van Purple Disco Machine. Deze week blijft Burna Boy met zijn nieuwe nummer Last Last in z'n eentje over. De fanatieke Top 40-volgers kenden hem al. Hij zong namelijk samen met Ed Sheeran mee op het nummer Own it van de Britse rapper Stormzy. In de eerste weken van 2020 bereikte dat nummer de 33e plaats in de Top 40. Hij heeft overigens al met veel meer westerse artiesten samengewerkt, waaronder Beyoncé en Justin Bieber. In 2021 werd Burna Boy met zijn album Twice As Tall de eerste Nigeriaanse artiest die een Grammy Award won voor zijn eigen werk. De Nigerianen die voor hem een Grammy hadden gewonnen, waaronder Wizkid, deden dat dankzij de bijdrage aan het werk van een andere artiest.

6. Rema

Calm Down van Rema werd een week geleden door Qmusic uitgeroepen tot Alarmschijf. Vanaf nu behoort de Nigeriaanse zanger officieel tot de Top 40-familie. Hoewel Rema al de zesde Nigeriaan in de Top 40 is, presteert hij met Calm Down toch nog iets bijzonders. Zijn vijf voorgangers kwamen allemaal in de lijst dankzij samenwerkingen met anderen. Rema is de eerste Nigeriaan met een solohit in de Top 40. Oké, CKay stond ook met zijn originele soloversie van Love Nwantiti in de lijst, maar hij moest die notering wel delen met twee remixes waarop ook andere (niet-Nigeriaanse) artiesten meededen. Rema werd in 2000 in Benin City geboren als Divine Ikubor. Een jaar geleden stond hij ook al een paar weken in de Tipparade met de track Soundgasm. Drie jaar geleden baarde Rema trouwens nog meer opzien toen de Amerikaanse president Barack Obama zijn nummer Iron Man vermeldde in zijn lijst van favoriete liedjes van 2019.