Het Nederlands Elftal in de Top 40, deel 2: Johan Cruyff

- Overig

 Het Nederlands Elftal Johan Cruyff
Het Nederlands Elftal in de Top 40, deel 2: Johan Cruyff

Sommige spelers van Oranje schitteren niet alleen in het stadion, maar ook in de Top 40. Wesley Sneijder staat momenteel in de Tipparade en maakt kans op zijn eerste Top 40-hit. Deze week kijken we naar alle zingende en rappende Oranjespelers die daadwerkelijk ooit in de lijst der lijsten hebben gestaan. Vandaag: John Cruijff

Johan Cruijff kwam tussen 1966 en 1977 48 keer uit voor Het Nederlands Elftal en wordt gezien als de beste Nederlandse voetballer aller tijden. Internationale ranglijstjes van voetballers waarin Cruijff niet in de top 5 staat, zijn eigenlijk niet serieus te nemen. De status van de in 2016 overleden sterspeler met zijn geheel eigen taalgebruik is bijna mythisch te noemen. Van de vier Oranjespelers die ooit in de Top 40 hebben gestaan, was Cruijff verantwoordelijk voor veruit de meeste doelpunten. Hij scoorde maar liefst 33 keer in Het Nederlands Elftal.

Johan Cruijff speelde tijdens het WK van 1974 en het daarop volgende EK van 1976. Hij was daarbij ook telkens de aanvoerder van het Nederlands Elftal. Cruijff speelde niet op het WK van 1978. Enkele jaren eerder had hij al aangegeven dat het WK van 1974 zijn eerste en laatste WK zou zijn. Hij hield woord en speelde op 26 oktober 1977 zijn laatste wedstrijd in Het Nederlands Elftal.

Op twee nummer 1-hits is een imitatie van de stem van Johan Cruijff te horen. René Van Den Berg deed hem in 1994 na in het nummer As Dick Me Hullep Nodig Heb van Johan & De Groothandel en aan het slot van I Wanna Be A One Day Fly van One Day Fly is een korte imitatie van Viggo Waas te horen. Cruijff zelf heeft echter ook een hit gescoord. In de lente van 1969 stond hij drie weken in de lijst met Oei Oei Oei (Dat Was Me Weer Een Loei). Dit carnavaleske liedje gaat over een bokser die zowel binnen als buiten de ring enkele rake klappen krijgt.

Hoewel Johan Cruijff over vele talenten beschikt, was zingen daar niet eentje van. Volgens producer Peter Koelewijn waren er een paar cola-tics voor nodig om het liedje op de band te krijgen. Hoewel Cruijffs zangcarrière beperkt is gebleven tot dit ene singletje, kreeg het verhaal in 1974 nog een staartje. In 1973 had Cruijff Ajax verruild voor FC Barcelona. Daar waren ze maar wat bij met de komst van ‘el salvador’. Toen de Spaanse tak van platenmaatschappij er lucht van kreeg dat er een singletje bestond met een zingende Johan Cruijff, werd deze direct in de oorspronkelijke Nederlandse uitvoering uitgebracht in Spanje. Naar verluidt zou de  single in Spanje zelfs beter verkocht hebben dan in Nederland.

(Foto: Rob Mieremet, Nationaal Archief / Anefo)