Grote sprongen naar nummer 2

- Overig

 Jason Derulo Jawsh 685 U2 Tiësto Backstreet Boys Vengaboys Fluitsma & Van Tijn
Grote sprongen naar nummer 2

Savage Love (Laxed – Siren Beat) klimt deze week 24 plaatsen omhoog naar nummer 2 en dat is tot nu de grootste klim van 2020. Er zijn nog een aantal tracks die een nog grotere sprong maakten. Je checkt ze hieronder.

De sprong naar 2 van Jawsh 685 en Jason Derulo is de in de Top 40-geschiedenis, met 24 of meer plekken. De grootste jump naar de tweede plek stamt uit 2004, toen U2 met Vertigo vanaf nummer 37 naar 2 sprong. Een winst van 35 plekken. Dat was ook meteen de laatste sprong van zo’n formaat naar plek 2. Het laat meteen zien hoe bijzonder zo’n grote sprong naar 2 is. De volgende tracks stegen meer plekken dan Savage Love.

VERTIGO – U2 (2004)
Vertigo was de eerste single van het U2-album How To Dismantle An Atomic Bomb, dat zowel over de wereldpolitiek ging, als over het overlijden van Bono’s vader. De bom in de titel slaat dan ook op de vader van de zanger. Vertigo kwam op 13 november 2004 de Top 40 binnen op 37 en schoot een week later naar de tweede plek.

SHOW ME THE MEANING OF BEING LONELY – Backstreet Boys (2000)
Show Me The Meaning Of Being Lonely heeft waarschijnlijk de donkerste videoclip die de Backstreet Boys ooit hebben gemaakt. De video begint al met een kort eerbetoon aan Denniz Pop, de producer die in 1998 overleed en die met Max Martin zorgde voor het kenmerkende geluid van onder andere de boyband. Vervolgens beelden de leden van de boyband allemaal hun eigen tragische verhaal uit. Het nummer werd dan ook direct in het hart gesloten door de fans. Op 22 januari begint de track rustig op 35 in de Top 40, om daarna meteen 33 plekken te stijgen.

SHALALA LALA – Vengaboys (2000)
We blijven nog even in het jaar 2000, want ook de Vengaboys wisten toen een enorme sprong naar de tweede plek te maken. Je zal misschien denken dat het een originele track is van de Nederlandse danceact, maar niets is minder waar. De Deense rockband The Walkers brachten het al in 1973 uit en noemden het Sha-La-La-La-La. Danski en DJ Delmundo, de producers achter de Vengaboys, goten het nummer alleen in een eigentijds Vengaboys-jasje. Het leverde een top 10-hit op in onder andere Nederland, de UK, Duitsland, Spanje, Australië en Nieuw-Zeeland. Op 19 februari 2000 kwam Shalala Lala op 35 de Top 40 binnen, terwijl de vorige hit Kiss (When The Sun Goes Down) nog op 38 stond. Een week later stond het nummer op 2. Een even snelle stijging als de Backstreet Boys dus.

TRAFFIC – Tiësto (2003)
Traffic was de vierde Top 40-hit voor Tiësto en het was het tweede nummer dat in de lijst de top 10 wist te bereiken. Een jaar eerder kwam hij met Lethal Industry tot de zevende plek. De Bredase dj en producer maakte voor Traffic handig gebruik van Psykofuk van Sean Deason. Als er al een moment was dat de Nederlander zijn eerste nummer 1-hit kon scoren, dan was dat wel in 2003. Traffic kwam op 27 september 2003 de lijst binnen op 34 en steeg op 4 oktober naar 2. Het lukte daarna niet om Where is The Love? van de Black Eyed Peas en Anyplace, Anywhere, Anytime van Nena en Kim Wilde te verslaan.

15 MILJOEN MENSEN – Fluitsma & Van Tijn (1996)
Dit jaar werden we verrast met 17 Miljoen Mensen van Davina Michelle en Snelle, maar ook het origineel was een groot Top 40-succes. De track was eigenlijk bedoeld voor een reclamespotje van een grote Nederlandse bank, maar Jochem Fluitsma en Eric van Tijn werden overladen met positieve reacties. Hoewel ze normaal gesproken als producers en componisten achter de schermen bleven, maakten ze voor een keer een uitzondering. Op 3 februari 1996 begint 15 Miljoen Mensen op 27 in de Top 40 en een week later staat de single al op 2. Weer een week later wordt de eerste plek bereikt. Daarmee is het nummer de enige in dit rijtje die de nummer 1-positie wist te halen. Underneath Your Clothes van Shakira wist in 2002 overigens ook van 27 naar 2 te knallen.

Savage Love naar 1?
En Savage Love (Laxed – Siren Beat) van Jawsh 685 en Jason Derulo dan? Die steeg met 24 plekken naar nummer 2 en de enige track die dat eerder deed, was Mississippi van Pussycat in 1975. Dat nummer wist vervolgens op nummer 1 te komen en dat zou de twee acts ongetwijfeld hoop geven. De verschillen met Banana (DJ Fle – Minisiren Remix) van Conkarah en Shaggy waren al klein…