Grote sprongen naar de vierde plek

- Overig

 Eamon Alicia Keys Ilse DeLange Kane Di-Rect Shaggy Conkarah
sprongen naar 4

Conkarah en Shaggy denderen deze week met de DJ Fle – Miniseren Remix van Banana van 23 naar 4. Welke tracks maakten nog meer een grote sprong naar de vierde plek? Je checkt er hier een aantal.

21 keer eerder zagen we een hit met zoveel snelheid naar de vierde plek razen. De grootste sprong was 35 plekken omhoog, van 39 naar 4. Dat gebeurde in 2004 voor het laatst met F*ck It (van Eamon). De sprong die Banana maakt, is de derde grote sprong van dit jaar in de Top 40. Het 2020-record staat op naam van De Toreador waarmee Opgeblazen en Wilbert Pigmans op 29 februari 25 plekken klommen. Daarna volgde 17 Miljoen Mensen op 4 april, dat 23 plekken klom. Banana evenaart de 19 plaatsen winst die Racoon op 8 februari scoorde met Het Is Al Laat Toch, dat toen van 34 naar 15 sprong.

F**K IT (I DON’T WANT YOU BACK – Eamon
Eamon is de enige eendagsvlieg in dit lijstje, want na zijn nummer 1-hit F**k It (I Don’t Want You Back) stond hij tot op de dag van vandaag niet meer in de Nederlandse Top 40. F**k It is een middelvinger naar een ex die buiten de pot piste. Niet veel later kwam de zangeres Frankee de Top 40 binnen met een reactie op Eamon’s track: F.U.R.B. (Fuck U Right Back). De Amerikaanse zou volgens de Amerikaanse roddelpers de ex zijn van de zanger, maar Eamon heeft dat altijd ontkend. Voordat de zanger naar nummer 1 steeg in de Top 40, knalde hij eerst van 39 naar 4.

FALLIN’ – Alicia Keys
Via Fallin’ maken we in 2001 voor het eerst kennis met Alicia Cook, zoals Alicia Keys eigenlijk heet. Op 25 augustus komt ze voor het eerst de Top 40 binnen en op 1 september knalt ze van 38 naar 4. Weer een week later verslaat Fallin’ Miss California van Dante Thomas en Pras Michel en daarmee staat de track op de eerste plek. Een vliegende start, die haar blijkbaar ook een vloek opleverde. Al haar 18 Top 40-hits wisten daarna niet meer op de eerste plek te komen. Empire State Of Mind (met Jay Z) kwam met een tweede plek nog het dichtst in de buurt .

BEFORE YOU LET ME GO – LIVE IN ROTTERDAM – Kane feat. Ilse Delange
Tegenwoordig timmert Dinand Woesthoff solo aan de weg, maar in 2003 maakte hij nog volop naam met zijn band Kane. Before You Let Me Go (met Ilse Delange) is de tiende hit van de Haagse groep in de Lijst der Lijsten en werd opgenomen tijdens de concerten van de band in Rotterdam Ahoy. Op 5 juli kwam de track de Top 40 binnen op de 35e plek, waarna het doorstoot naar de vierde plaats. Waar Alicia Keys doorsteeg naar nummer 1, bleven Kane en Ilse op 4 plakken en dat bleek het eindstation. In de week dat Before You Let Me Go naar 4 schiet, kwam er nog een Kane-nummer de lijst binnen: de Rain Down On Me-remix van Tiësto was nieuw op 6.

ELECTRICAL STORM – U2
De mannen van U2 hebben heel wat grote sprongen in de Top 40 gemaakt. Zo ging The Saints Are Coming, dat de Ierse band met Green Day maakte, in 2006 van 34 naar 1 en knalde Vertigo in 2004 van 34 naar 2. Electrical Storm lijkt in 2002 een belangrijke kandidaat om de eerste plek over te nemen. Daar staat op 2 november 2002 Dilemma van Nelly en Kelly Rowland. In de lijst van die dag gaat U2 van 33 naar 4. Hoger dan 4 komt Electrical Storm niet, want twee weken later duikelt het nummer van 4 naar 13.

SHE – DI-RECT 
In 2003 ging DI-RECT als een raket met de track She. De Hagenezen beginnen nog rustig op 33, maar de week erna wordt de vierde plek al bereikt. Bijzonder, want tot dan toe was de achtste plek voor Inside My Head de hoogst behaalde positie in de Top 40. Wanneer She in de derde week van 4 naar 2 stijgt, lijken alle seinen op groen te staan om een eerste nummer 1-hit te scoren. Helaas gooit Jim Bakkum roet in het eten. De finalist van Idols komt op nummer 1 binnen met Tell Her en blijft de groep, met dan nog zanger Tim Akkerman, dwarszitten.

Foto: YouTube