Nieuws
Overig

De Top 40-hits van Acda en De Munnik

De Top 40-hits van Acda en De Munnik
Acda en De Munnik 

Acda en De Munnik zijn terug en dat kan je niet ontgaan zijn. De 3 reünieconcerten waren razendsnel uitverkocht en de nieuwe single Morgen Wordt Fantastisch wordt goed ontvangen. Tijd om eens wat Top 40-facts van het tweetal op een rijtje te zetten.

Top 40-debuut
Op 6 juni 1998 maken we in de Top 40 voor het eerst kennis met Acda en De Munnik. Niet Of Nooit Geweest komt binnen op nummer 22 en daarmee is het net niet de hoogste nieuwkomer. Die eer is weggelegd voor No Tengo Dinero van Lo$ Umbrello$, dat een plek hoger de lijst komt binnen komt denderen. Het nummer zou de tweede plek bereiken en 22 weken in de Top 40 staan. En nog altijd rust er een vloek op, want met 645 Top 40-punten is het tot nu de grootste hit van Thomas Acda en Paul de Munnik. Na Niet Of Nooit Geweest volgt Laat Me Slapen, een eerbetoon aan The Beatles en met name John Lennon. Die hit komt tot de 22e plek en staat slechts 4 weken in de lijst.

Het mysterie Het Regent Zonnestralen
Wat er daarna gebeurt, is nog altijd een mysterie. Zo één die we vaker hebben gezien. Het Regent Zonnestralen komt niet verder dan de Tipparade, maar zal wel uitgroeien tot een grote klassieker. Sterker nog: luisteraars van Qmusic bestempelen het zelfs als één van de grotere hits van de 90's, als we kijken naar de Q-Top 500 van de 90's en de Q-Top 1000. In 2015 werd het zelfs door luisteraars van NPO 3FM verkozen tot beste Nederlandstalige nummer ooit. Daarmee is het nummer over Herman vergelijkbaar met bijvoorbeeld Fix You van Coldplay: ook dat werd geen hit, maar wel een klassieker.

De kapitein
In 2000 is het pas weer raak voor Thomas en Paul, met De Kapitein Deel II. Het is het vervolg op het nummer De Kapitein, dat op hun succesvolle debuutalbum Naar Huis uit 1998 staat. Op die track is ondanks de stormen in de relatie nog alles koek en ei, maar op De Kapitein Deel II is de relatie tussen de hoofdpersonen toch stukgelopen. De inboedel wordt verdeeld en dat leidt opnieuw tot onderlinge spanningen. Het nummer staat 7 weken in de Top 40 en komt niet verder dan 24. Desondanks wordt het veel gedraaid op de Nederlandse radio.

Lenny
Ambitieuzer is de track Ren Lenny Ren, die in 2002 de Top 40 weet te bereiken. Een voor Acda en De Munnik wat steviger rocknummer dat verhaalt over een jongen die zijn vader is verloren en hem hoort in de wind. De track inspireert Paul en Thomas tot het maken van een rockopera, zoals Tommy van The Who. Ren Lenny Ren wordt groots gelanceerd en gaat op de 7 grootste radiostations van ons land in première. Op donderdag 3 oktober 2002 om 8:45 uur is Ren Lenny ren te horen op Radio 1, Radio 2, Radio 3FM, Radio 538, Sky Radio, Radio 10 Gold en Yorin FM. In de Top 40 bereikt het nummer de 17e plek en komt het tot 120 Top 40-punten. 

Groeten uit Maaiveld
Ren Lenny Ren komt op het album Groeten Uit Maaiveld te staan. Op dat album staat ook de gelijknamige Top 40-hit die de tiende plek in de Lijst der Lijsten weet te bereiken. Het nummer gaat niet alleen over het dorpje Maaiveld, maar is ook een verwijzing naar de uitdrukking 'je hoofd boven het maaiveld uitsteken'. Dat is bijna synoniem aan de hoofdpersoon in het lied, die popster is en met afgunst wordt bekeken door zijn voormalige dorpsgenoten. Van het album wordt naast de titeltrack Mis Ik Mij nog een hit. Die komt niet verder dan 30. 

In Oranje
In 2004 is het voor de mannen 3 keer raak in de Nederlandse Top 40. Vandaag Ben Ik Gaan Lopen, 'T Is Stil Aan De Overkant en Totdat Ik Jou hebben zo hun eigen Top 40-verhaal. Die eerste, de soundtrack van de film In Oranje waar Thomas Acda een belangrijke rol in speelt, is misschien wel de meest onderschatte hit van het tweetal. Vandaag Ben Ik Gaan Lopen staat 2 weken in de lijst en komt niet verder dan nummer 40. Een bijzondere prestatie, met een donker randje. De voetbalhit 'T Is Stil Aan De Overkant komt tot nummer 11, maar zodra Oranje wordt uitgeschakeld op het EK van 2004 is het snel gedaan met het succes van de hit. Op 17 juli 2004 kukelt de track van 17 naar 40. Totdat Ik Jou, van het album Liedjes Van Lenny, heeft ook niet heel veel geluk. Het staat 2 weken in de lijst en komt niet verder dan 36.

In 2007 zien we Acda en De Munnik voor het laatst als duo in de Top 40. Met Dan Leef Ik Toch Nog Een Keer scoren ze hun op een na grootste Top 40-hit (9 weken in de Top 40, nummer 9 als hoogste positie en 128 Top 40-punten). Daarna zien we de twee alleen nog terug als onderdeel van gelegenheidsformatie, via onder andere Sterker Nu Dan Ooit (Nick & Thomas) en Kijk Me Na (Keizer & De Munnik). Op 4 maart 2014 maken Thomas en Paul in De Wereld Draait Door bekend te stoppen als Acda en De Munnik, maar in 2020 horen we ze weer samen op Als Ik Je Weer Zie (met Maan en Typhoon). Afgelopen donderdag maakte het duo bekend weer samen te gaan werken. 

De Acda en De Munnik Top 5

1. NIET OF NOOIT GEWEEST - Acda en De Munnik (#2 in 1998, 645 Top 40-punten)

2. DAN LEEF IK TOCH NOG EEN KEER - Acda en De Munnik (#21 in 2007, 128 Top 40-punten)

3. REN LENNY REN - Acda en De Munnik (#17 in 2002, 120 Top 40-punten)

4. GROETEN UIT MAAIVELD - Acda en De Munnik (#10 in 2003, 110 Top 40-punten)

5. DE KAPITEIN DEEL II - Acda en De Munnik (#24 in 2000, 99 Top 40-punten)

Foto: cover single Morgen Wordt Fantastisch

(25/03/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season