Nieuws
Overig

De Eeuwige #2: Wavin' Flag - Celebration Mix

De Eeuwige #2: Wavin' Flag - Celebration Mix
K'naan  Youssou N'Dour  Nelly Furtado  Drake  Keane  Shakira  Bruno Mars  Will.I.Am 

Met Wavin' Flag - Celebration Mix had K'naan een WK-wereldhit te pakken die in ons land bijna nummer 1 werd.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Aanstaande zondag 18 december wordt de finale gespeeld tussen Frankrijk en Argentinië op het controversiële WK-voetbal in Qatar. Het is voor het eerst dat de voetballanden elkaar in een WK-duel treffen. Tweevoudig wereldkampioen en titelverdediger Frankrijk staat nu voor de vierde maal in de WK-finale, voor Argentinië - die ook twee WK-titels draagt - is het alweer de zesde keer. De WK-finale wordt in ieder geval de laatste voor de onvolprezen Lionel Messi. Dit zou weleens de absolute kroon op zijn werk kunnen worden. Nederland zou je kunnen beschouwen als de Eeuwige #2 van het WK. Drie keer nummer 2, maar nooit een wereldtitel. Twaalf jaar geleden op het WK in Zuid-Afrika stond Oranje, onder leiding van Bert Van Marwijk, voor het laatst in een finale en verloor van Spanje. Dat was ook de laatste keer dat een song ter promotie voor het WK een nummer 2-hit werd in de Nederlandse Top 40: Wavin’ Flag - Celebration Mix.

Keinan Abdi Warsame (K’naan) werd geboren in Somalië. Kort nadat daar de burgeroorlog uitbrak, in 1991, verhuisde de 13-jarige K'naan met zijn moeder en drie broers en zussen naar New York City, waar ze zich kort bij familieleden voegden, die eerder het land waren ontvlucht. K'naan en zijn gezin verhuisden vervolgens naar Toronto, Canada, waar hij zijn carrière als rapper begon. Zijn tante was een beroemd zangeres in Somalië. Ze zong patriottische liederen in de jaren '70. In zijn nieuwe omgeving begon K'naan Engels te leren, onder meer door te luisteren naar hiphopalbums van artiesten als Nas en Rakim. Naast hiphop is hij ook beïnvloed door elementen uit de Somalische muziek.

K’naan werd min of meer ontdekt door de Senegalese zanger Youssou N'Dour. In 1999 hield K’naan een spreekbeurt voor de UNHCR van de Verenigde Naties waarin hij de VN bekritiseerde vanwege de mislukte vredesmissies naar Somalië. Youssou N'Dour was zeer onder de indruk van zijn optreden en vroeg K’naans bijdrage voor zijn projectalbum Building Bridges, die in 2001 verscheen. K’naan toerde voor dit project mee en begon in de (internationale) muziekwereld te belanden.

In 2006 won K’naan de Juno Award voor Rap Recording of the Year voor zijn debuutalbum The Dusty Foot Philosopher. Het album leverde hem ook de titel nieuwkomer van het jaar op bij de BBC Awards for World Music. Zijn tweede album, Troubadour uit 2009, werd zijn eerste internationale albumhit. De plaat bevatte gastoptreden van Damian Marley (de jongste zoon van Bob), maar ook van Adam Levine van Maroon 5 en leadgitarist van Metallica, Kirk Hammett. Troubadour werd geproduceerd door Bruno Mars, die toen zelf nog niet als artiest was doorgebroken.

Wavin’ Flag werd in eerste instantie uitgebracht als tweede single van zijn tweede album. De song verhaalde over de strijd van door oorlog verdreven vluchtelingen, met verwijzingen naar zijn geboorteland Somalië. Het werd een nummer 2-hit in de Canadese Hot 100. Na een aardbeving in Haïti in 2010 nam K’naan een nieuwe versie op als liefdadigheidssingle met Young Artists for Haiti. Hierin zaten Canadese collega’s als Nelly Furtado, Justin Bieber en Avril Lavigne, maar ook Drake, die een rapsolo voor zijn rekening nam. De charity-versie van Wavin’ Flag kwam nu wel op nummer 1 in de Canadese hitparade. In ons land nam Kane voor de slachtoffers in Haïti een nieuwe versie van No Surrender op, samen met Carice Van Houten. Die single groeide uit tot hun allergrootste hit.

Wavin’ Flag werd door Coca-Cola gekozen tot het officiële themalied van de FIFA World Cup 2010. K'Naan nam een remix van de song op onder de titel Celebration Mix. Hij paste de songtekst aan met betrekking tot het voetbal. ‘See the champions, take the field now, unify us, make us feel proud.’ Ditmaal werden er maar liefst 50 Afrikaanse drums toegevoegd. Hij zong het nummer ook als onderdeel van de FIFA World Cup Trophy Tour van het bedrijf, die hem naar 86 verschillende landen over de hele wereld voerde. De voetbalversie van Wavin’ Flag stond in diverse Europese landen op nummer 1, waaronder Duitsland, Oostenrijk en Zwitserland.

In ons land kwam Wavin’ Flag – Celebration Mix een week na het officiële WK 2010-anthem Waka Waka (This Time For Africa), van Shakira & Freshleyground, de Top 40 binnen op nummer 33. Het was precies de week voordat het WK in Zuid-Afrika begon. K’naan stond op dat moment met twee singles in de Nederlandse Top 40; hij zong namelijk ook mee met Stop For A Minute van de Britse band Keane. Ofschoon Waka Waka (This Time For Africa) het officiële anthem was, en ook de grootste WK-hit van dit toernooi in de Top 40 werd, sprintte Wavin’ Flag - Celebration Mix sneller door de Top 40. In de week na het WK van 2010 stond Wavin’ Flag een weekje op nummer 2 achter de dancesample We No Speak Americano! van Yolanda Be Cool vrs. Dcup. Het was na de 2006 versie van Wij Houden Van Oranje van Ali B (met de originele zang van André Hazes) de tweede nummer 2-hit afkomstig uit het WK voetbal. In de Britse hitparade wist de WK-versie van Wavin’ Flag ook de tweede plaats te bereiken. In de VS werd het een bescheiden hit in de Billboard Hot 100.

Van Wavin’ Flag zijn meerdere tweetalige versies opgenomen. De Spaanse zanger David Bisbal (bovenal bekend van Silenco, gecoverd door Jeroen Van Der Boom als Jij Bent Zo) nam zowel een Spaans- als Engelstalige versie op. Voor internationale releases buiten Canada maakte ster-dj David Guetta een remix met de vocalen van will.i.am (Black Eyed Peas).

K’naan ziet zijn Wavin’ Flag als een song over de verbindende kracht van voetbal, waarbij de wereld haar conflicten en problemen vergeet en zich concentreert op eenheid en feest vieren. Rapper Jay-Z, die zijn concerten destijds bijwoonde, omschreef Wavin’ Flag als een nieuw volkslied voor een nieuwe generatie.

Wavin' Flag - Celebration Mix stond vanaf 17 juli 2010 een weekje op nummer 2 achter We no speak americano! (van Yolanda Be Cool vrs. Dcup).

(16/12/2022)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi