Nieuws
Overig

De Eeuwige #2: Tik Tok

De Eeuwige #2: Tik Tok
Ke$ha  Katy Perry  Lady Gaga  Rihanna  Flo Rida  Pitbull  Paris  Britney Spears 

Meer dan 5 jaar voor TikTok had de Amerikaanse zangeres Ke$ha de 500e nummer 2-hit in de Top 40 met Tik Tok.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

De social media app TikTok is niet meer weg te denken. Waar het in eerste instantie nog ging om korte filmpjes met dansjes, zorgt het er inmiddels ook voor dat nieuwe en oudere liedjes de (streaming)hitlijsten bestormen. In ons land was Savage Love (Laxed – Siren Beat) van Jawsh 685 & Jason Derulo de eerste nummer 1-hit die geheel aan een korte video op TikTok was te wijten. Deze track wist wereldwijd de eerste plaats te bereiken. TikTok heeft een aantrekkingskracht op diverse muzikale stromingen: van hiphop tot country en van rock tot EDM. Ruim voordat TikTok een populaire app werd had de Amerikaanse zangeres Ke$ha haar wereldwijde doorbraak met een single met de titel Tik Tok, die haar in ons land bijna haar eerste nummer 1-hit opleverde.

Pebe Sebert is een Amerikaanse songwriter met Hongaarse roots, die eind jaren 70 met haar toenmalige echtgenoot de song Old Flames Can't Hold A Candle To You schreef voor countryzanger Joe Sun. De versie van Sun werd in 1978 een aardige hit in de countryhitlijst van Billboard en piekte tot nummer 14. Dolly Parton was gecharmeerd van de song en nam ook een versie op, deze werd nummer 1 in de Amerikaanse countrychart. De song werd daarna nog door diverse artiesten gecoverd. Het huwelijk tussen Pebe Sebert en haar partner strandde in 1984 en ook hun songwritersrelatie stopte. Sebert leefde daarna grotendeels van sociale uitkeringen en voedselbonnen. Drie jaar later beviel ze van haar tweede kind: Kesha Rose.

Ke$ha was 4 jaar oud toen haar moeder een betere songwritingdeal sloot en het gezin naar Nashville verhuisde om betere kansen na te streven. Haar moeder nam haar en haar oudere broer regelmatig mee naar opnamestudio’s en moedigde haar al vroeg aan om te gaan zingen, nadat ze haar talent had ontdekt. In haar middelbareschooltijd leerde ze trompet en saxofoon spelen. Na drie maanden kunstacademie (Barnard College van Columbia University) besloot ze om een muzikale carrière na te streven. Ke$ha begon met behulp van haar moeder liedjes te schrijven en nam demo’s op. De song Stephen, te vinden op haar debuutalbum Animal, schreef ze al toen ze zestien was. Op dat album is tevens een cover te horen van Old Flames Can't Hold A Candle To You, een compositie van haar moeder.

In 2005 had producer Dr Luke net Breakaway, het album van Kelly Clarkson, afgerond. Hij vroeg mensen in de muziekscene om demo's van onbekende artiesten. Twee van de demo's die hij ontving waren van Katy Perry en Ke$ha. Hij was vooral ingenomen met de demo's van Ke$ha, die bestonden uit een zelfgeschreven countryballad en een triphopnummer. Met name de song waarop ze adlibs rapt trok zijn aandacht. Op 18-jarige leeftijd kreeg Ke$ha haar eerste platencontract bij Kemosabe Records (eigendom van Sony Music).

Ke$ha zong een jaar later de backing vocals op Nothing In This World van Paris Hilton op haar debuutalbum uit 2006. In de jaren daarna werkte ze samen met verschillende schrijvers en producers, o.a. voor het Australische meidenduo The Veronicas. Terwijl ze haar carrière in de studio voortzette verdiende Ke$ha bij als serveerster. Het (ironische) dollarteken in haar naam kwam zo tot stand.

In 2008 kwamen er meer klussen voor Ke$ha. Ze was te vinden in de videoclip I Kissed A Girl van Katy Perry en deed de achtergrondzang bij Lace And Leather van Britney Spears. Op dat moment trok ze de aandacht van songwriter en muziekuitgever Kara DioGuardi, die haar probeerde van Kemosabe Records naar Warner Bros Records over te hevelen maar ze kon haar contract niet zomaar beëindigen. Het grote publiek bereikte ze als gastzangeres op Right Round van de rapper Flo Rida, wat het refrein You Spin Me Round (Like a Record) van Dead Or Alive bevat. Dr Luke strikte haar voor deze song. De single werd nummer 1 in de USA en UK en bereikte in de Nederlandse Top 40 de derde plaats in april 2009, met Poker Face van Lady Gaga en Sweet Goodbyes van Krezip boven haar. De toen nog niet zo bekende Bruno Mars had meegeschreven aan de song. Ke$ha weigerde echter in de video van Right Round te verschijnen. Ze wilde op haar eigen voorwaarden naam maken. Dat liet niet lang meer op zich wachten.

De jaren daarvoor had Ke$ha genoeg materiaal verzameld voor een album. Bij RCA Records had ze inmiddels een deal getekend. In de zomer van 2009 verscheen haar eerste eigen single Tik Tok, met medewerking van Dr Luke en songwriter/dj Benny Blanco. De inspiratie voor de song kwam volgens haar van half dronken thuiskomen na een avondje feesten. De openingsregel van de song was gebaseerd op een ervaring dat ze wakker werd, omringd door een tiental hele mooie vrouwen en ze zich P Diddy in eenzelfde situatie verbeeldde (Wake up in the morning feeling like P Diddy).

De song is een vrolijke dance-poptrack met autotune, waarbij voor de beat videogamegeluiden uit de jaren 80 verwerkt zijn. Het heeft wel wat verwantschap met Just Dance van Lady Gaga. In de coupletten gebruikt Ke$ha een gesproken woord-rapstijl, een beetje beïnvloed door Beastie Boys. Voordat het officieel werd uitgebracht was Tik Tok vanaf juli een maand lang gratis te downloaden op haar MySpace-pagina. De single werd vervolgens stevig gepromoot door verschillende (tv) optredens, waaronder MTV Push.

In de Verenigde Staten kwam Tik Tok op 24 oktober 2009 de Top 100 van Billboard binnen en stond 5 weken later in de top 10. Vanaf de eerste week van het nieuwe decennium stond Tik Tok 9 weken op nummer 1 in de VS (#4 in de UK) en werd achtvoudig platina. Een bijzondere prestatie voor een debuutsingle. De massaal bekeken video voor Tik Tok werd opgenomen in Ke$ha’s oude buurt en begint met dat ze wakker wordt in een badkuip.

In de Nederlandse Top 40 kwam de single een week later dan in de Amerikaanse Billboard-hitlijst binnen. Het duurde acht weken (tot de laatste week van 2009) voor ze piekte tot nummer 2, achter een andere wereldwijde nieuwkomer: Fireflies van Owl City. Tik Tok van Ke$ha werd de 500e nummer 2-hit in de geschiedenis van de Top 40. Haar debuutalbum Animal leverde haar na Tik Tok verder nog drie Nederlandse Top 40-hits op.

In 2013 piekte ze in ons land opnieuw in de laatste week van het jaar, maar nu wel naar nummer 1 (haar derde nummer 1-hit in de States) als gastvocaliste van rapper Pitbull in Timber. In eerste instantie wilde Pitbull de track opnemen met Rihanna, maar zij was niet beschikbaar omdat ze werkte aan het duet Can’t Remember To Forget You met Shakira. Op het moment dat Timber op 1 stond kwam Rihanna tot nummer 2. Zij was de gastzangeres op The Monster van Eminem. Als ze Timber wel had opgenomen zou ze de bovenste twee posities bezet kunnen hebben.

In 2014, tijdens het opnemen van haar derde studioalbum, zocht Ke$ha hulp voor de behandeling van eetstoornissen. Haar moeder bevestigde dat haar dochter leed aan boulimia nervosa en dat ze ermee worstelde sinds ze had getekend bij Dr Luke. Kesha (inmiddels zonder $) klaagde de muziekproducent aan voor onder meer aanranding en mishandeling. De producer ontkende alles en beweerde dat de zangeres het verhaal had verzonnen om onder haar platencontract uit te komen. Hij diende een tegenaanklacht in voor contractbreuk. Na een juridische strijd van bijna tien jaar zou er deze zomer een datum geprikt zijn voor de rechtszitting in New York.

Tik Tok was volgens de zangeres een feestlied in recessietijd, waarbij ze niet de nadruk wilde leggen op dure drankjes en merkkleding, maar dat je ook met weinig geld een geweldige tijd kunt hebben. Haar hit werd in het vijfde seizoen van de Amerikaanse versie van The Masked Singer vertolkt door voormalig Olympisch sporter Caitlyn Jenner. Deze vertolking ging viral en Kesha reageerde …. op TikTok.

Tik Tok stond vanaf 26 december 2009 twee weken op nummer 2 achter Fireflies (van Owl City). 

(17/03/2023)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Joost - Europapa
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Teddy Swims - The Door
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Rondé - Undecided
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Benson Boone - Slow It Down
Details La Fuente - Ratata
Details Myles Smith - Stargazing
Details Di-Rect - My Blood
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Billie Eilish - Lunch
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Eminem - Houdini
Details Flemming - Hoop Dat Jij Me Mist
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Chef'Special - Fly Like Me