Nieuws
Overig

De Eeuwige #2: I Will Always Love You

De Eeuwige #2: I Will Always Love You
Dolly Parton  Emmylou Harris  Linda Ronstadt  Tammy Wynette  Bonnie Raitt  Kenny Rogers  Whitney Houston  Elvis Presley 

Met I Will Always Love You schreef countrylegende Dolly Parton 50 jaar geleden een loveclassic van wereldformaat (dat later een millionseller werd voor Whitney Houston), waar zij 40 jaar geleden bijna haar eerste eigen Nederlandse nummer 1-hit mee scoorde.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Deze week is het 40 jaar geleden dat de Queen of Country, Dolly Parton, met I Will Always Love You de Nederlandse Top 40 binnenkwam. Dolly nam de song op voor haar dertiende solo-studioalbum Jolene uit 1974, als afscheid van haar ontdekker, zakenpartner en mentor, de countryzanger Porter Wagoner. De song is inmiddels uitgegroeid tot één van de grootste lovesongs allertijden en werd in de versie van Whitney Houston één van de best verkochte singles wereldwijd en is niet meer weg te denken uit de annalen van de popmuziek. De inmiddels 77-jarige Dolly Parton is een countrylegende die wereldwijd meer dan 100 miljoen platen heeft verkocht.

Dolly Parton kreeg als zangeres bekendheid toen zij in 1967 onderdeel werd van de wekelijkse tv-serie The Porter Wagoner Show. Dolly vormde een vocaal duo met Wagoner van eind jaren zestig tot begin jaren zeventig. Na verloop van tijd overschaduwde haar grote talent dat van haar mentor. In 1973 besloot ze een solocarrière na te streven. Ze schreef een countrysong waarin ze afscheid van Wagoner nam, omdat ze op eigen benen wilde staan in de muziekwereld. Voordat ze de song opnam voor het album Jolene speelde Dolly het lied speciaal voor Wagoner. Geen liefdeslied in de conventionele zin, maar een respectvolle afscheidssong. I Will Always Love werd opgenomen op 12 juni 1973 in RCA Studio B in Nashville. In maart 1974 werd het uitgebracht als tweede single van het Jolene-album. Met de titelsong had ze haar eerste hit in de Amerikaanse Top 100 van Billboard. I Will Always Love You werd haar derde nummer 1-hit in de country-hitlijst, maar werd geen hit in de Amerikaanse Top 100. Vervolgens was de song dat jaar te horen in de film Alice Doesn't Live Here Anymore met Harvey Keitel.

Toen I Will Always Love You in juni ’74 de countrychart van Billboard aanvoerde wilde niemand minder dan Elvis Presley een versie opnemen. Zijn huwelijk strandde na vijf jaar vanwege Priscilla's relatie met haar karate-instructeur. Dolly was geïnteresseerd in een coverversie van Elvis, maar zijn beroemde en beruchte manager, Colonel Parker, stond erop dat hij een deel van de royalty’s zou krijgen. Dolly hield dat af, wat een heel moeilijke beslissing was, maar wel een die heel goed (zachtjes uitgedrukt) voor haar uitpakte.

Acht jaar later nam Dolly Parton een nieuwe versie van I Will Always Love You op voor de musicalcomedy The Best Little Whorehouse in Texas. De countryzangeres speelde hierin een bordeelhoudster die een relatie heeft met sheriff Ed Earl Dodd, vertolkt door Burt Reynolds. Het was Dolly’s tweede filmavontuur, na de comedy 9 To 5, waarin ze met Jane Fonda de hoofdrol speelde. Voor de titelsong van deze film werd ze als songwriter genomineerd voor Academy Award for Best Original Song, waarbij ze verloor van Fame.

Ofschoon Dolly Parton al een grote naam was in die tijd, had ze in ons land nog maar twee keer de Top 40 gehaald. Here You Come Again (#34) werd begin 1978 een bescheiden hit en werd opvallend genoeg ook haar eerste Amerikaanse Top 40-hit. Daar kwam de single tot nummer 3. Met 9 To 5 [9 To 5 And Odd Jobs] haalde ze in ons land de top 10 en in Amerika werd het haar eerste nummer 1-hit in de officiële Top 100. I Will Always Love bereikte dankzij The Best Little Whorehouse in Texas nu wel de Top 100 van Billboard, maar kwam niet verder dan nummer 53. In de countrychart werd deze versie ook weer een nummer 1-hit.

In ons land leek de nieuwe singleversie weinig te doen, totdat Tom Mulder de song diverse malen ging draaien in zijn programma De Nachtwacht. De populaire radiodj pakte Will Always Love You op van AFN (American Forces Network) Radio en droeg het op aan zijn vrouw Simone, waar hij net een relatie mee had. Door deze airplay werd de track in ons land op single uitgebracht en op 12 februari 1983 opgenomen in de Tipparade. Twee weken later, deze week precies 40 jaar later geleden, kwam I Will Always Love You de Top 40 binnen op nummer 31. Weer twee weken verder stond de track al in de top 10 en piekte op 26 maart naar de tweede plaats, waar het drie weken verbleef achter 99 Luftballons van Nena. De single werd alleen in ons land en in België een grote hit. In Engeland werd de versie niet eens uitgebracht.

Bijna 10 jaar later schreef I Will Always Love You nog meer geschiedenis. De song werd gekozen voor de film The Bodyguard uit 1992. Whitney Houston speelde hierin de hoofdrol met Kevin Costner. In haar crossover (van country naar soul) -cover liet ze haar buitengewone talent als zangeres horen. De song werd een wereldwijd succes. Dolly nam in 1995 een derde versie op met bluegrass-gitarist Vince Gill. Deze werd een top 20-hit in de Amerikaanse countrychart en ontving een Grammynominatie.

I Will Always Love You werd al snel meermaals gecoverd. Dolly’s geestverwant Linda Ronstadt was de eerste die in 1975 een versie opnam. Kenny Rogers coverde het in 1983, het jaar waarin Dolly samen met hem een Amerikaanse nummer 1-hit had met het door Barry Gibb geschreven Islands In The Stream .Tweevoudig Eurovisie Songfestivalwinnaar Johnny Logan heeft I Will Always Love You als blauwdruk gebruikt voor zijn winnende lied Hold Me Now.

Door het succes van I Will Always Love You in ons land kwam er eind ’83 een speciaal verzamelalbum op de Europese markt getiteld The Love Album, dat ook een nummer 2-hit werd. Naast Jolene en I Will Always Love You waren er ook twee countrytracks uit de seventies op te vinden. You Are (oorspronkelijk te vinden op haar album New Harvest...First Gathering uit ’77) en Heartbreaker werden alsnog hits in ons land. You Are werd Dolly’s enige Nederlandse nummer 1-hit en werd van de eerste plaats afgestoten door meerdere Dolly’s (Love Me Just A Little Bit More).

Dolly Parton is vorig jaar op 5 november opgenomen in de Rock & Roll Hall of Fame, het museum voor popgeschiedenis in Cleveland, hoewel de zangeres de nominatie in eerste instantie niet had willen accepteren. Dit laat de bescheidenheid zien van een artiest die op één dag twee classics schreef: Jolene en I Will Always Love You.

I Will Always Love You stond vanaf 26 maart 1983 drie weken op nummer 2 achter 99 Luftballons (van Nena).

(24/02/2023)

Alle Top 40-hits

Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Dua Lipa - Training Season
Details Eminem - Houdini
Details Post Malone feat. Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Myles Smith - Stargazing
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Yves Berendse - Terug In De Tijd
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Bankzitters feat. Roxy Dekker - Huisfeestje
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details La Fuente - Ratata
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Slow It Down
Details Rondé - Undecided
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Armin Van Buuren & Chef'Special - Larger Than Life
Details Teddy Swims - The Door
Details Donnie & Snollebollekes - Engelengezang
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Joost - Luchtballon
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Suzan & Freek - Verleden Tijd
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Dua Lipa - Illusion
Details Billie Eilish - Lunch
Details Rolf Sanchez - Un Chance
Details Flemming - Hoop Dat Jij Me Mist