Artiestafbeelding Emmylou Harris

Emmylou Harris

Land Verenigde Staten

Geboortedatum 02-04-1947 (75 jaar)

Officiële websitehttps://www.emmylouharris.com/

  • Statistieken
  •  1Alarmschijf
  •  29 weken in Top 40
  •  578 punten
  •  #1288 aller tijden
  •  4 Top 40-hits

Biografie

Emmylou Harris is een Amerikaans countryzangeres, folkzangeres en songwriter.
Emmylou werd in 1947 geboren in Birmingham, Alabama.

Ze won in 1970 een studiebeurs voor dramatiek. Hier richtte ze zich op de muziek, waarbij vooral de folkmuziek van Bob Dylan en Joan Baez haar zeer aansprak.

Tijdens een optreden in 1971 werd ze opgemerkt door Chris Hillman, die toentertijd tijdelijk leadzanger was van The Flying Burrito Brothers, nadat Gram Parsons de band had verlaten. Chris Hillman besloot haar voor te stellen aan Gram Parsons, die een zangeres zocht om mee te zingen.
 
In 1976 vormde ze The Hot Band, die onder andere bestond uit oude bandleden van Elvis Presley. Met deze groep nam ze Elite Hotel op. Datzelfde jaar was ze te horen op Bob Dylans album Desire en was ze te zien en te horen in The Last Waltz, een documentaire van Martin Scorsese over het laatste concert van The Band. Hierna nam ze met The Hot Band nog twee albums op, Luxury Liner en Quarter Moon in a Ten Cent Town. In 1977 scoorde ze een wereldwijde hit met een country-uitvoering van Chuck Berry's "(C'est la vie) You Never Can Tell". Ook Together again, een nummer van Buck Owens, haalde de Top 40.

Vanaf het midden van de jaren zeventig werkte ze veelvuldig samen met onder andere Dolly Parton en Linda Ronstadt met wie ze twee albums opnam (Trio (1987) en Trio 2 (1999)), en samen met Ronstadt een duetalbum: Western Wall: 
 
In 2003 werd ze opgenomen in de Alabama Music Hall of Fame, in 2007 kreeg ze een ster in de Music City Walk of Fame in Nashville en in 2008 werd ze opgenomen in de Country Music Hall of Fame. In 2015 werd de Polar Music Prize aan haar toegekend.
 Social media


Twitter