Nieuws
Overig

De Eeuwige #2: Clocks

De Eeuwige #2: Clocks
Coldplay  Chris Martin  Radiohead  U2  Beyoncé  Rihanna  Avicii  The Chainsmokers  BTS  Muse 

Met Clocks scoorde Coldplay niet alleen hun eerste grote hit, maar het werd tevens hun eerste popclassic.

Nummer 2-hits zijn er in alle soorten en maten. Sommige zijn inmiddels bijna vergeten, andere hebben een allertijdenstatus weten te verwerven, ondanks dat ze niet de felbegeerde nummer 1-positie in de Nederlandse Top 40 wisten te behalen.

Dit weekend gaat in de nacht van zaterdag 29 op zondag 30 oktober de wintertijd weer in. De klok wordt dan een uur achteruitgezet, waardoor het ‘s avonds eerder donker wordt. Chris Martin van Coldplay is een zanger die een fascinatie voor klokken heeft. In mei 2003 stond hun classic-hit Clocks stevig op nummer 2.

Tijdens de late productiefasen van Coldplay's tweede album, A Rush Of Blood To The Head, kwam Chris Martin met een riff geïnspireerd door de Engelse rockband Muse. Gitarist Jonny Buckland ging er meteen mee aan de slag. Voor A Rush Of Blood To The Head waren inmiddels al 10 songs geschreven en het leek er bijna op dat Clocks het album niet meer zou halen. De presentatie van A Rush Of Blood To The Head zou in juni 2002 plaatsvinden, maar de bandleden waren ontevreden over het resultaat. De release werd uitgesteld naar september van dat jaar. Op aandringen van hun manager gebruikten ze die tijd om Clocks te herwerken. De songtekst van Clocks is cryptisch en metaforisch en gaat over in een conflictrijke, maar intense relatie zitten, terwijl kostbare tijd wegglijdt. Chris Martin’s interesse in klokken was terug te voeren op zijn betovergrootvader, William Willett, een bouwer die met succes campagne voerde voor de oprichting van de Britse zomertijd in 1916.

Coldplay was inmiddels na hun debuutalbum Parachutes uit 2000 een geliefde band geworden in de alternatieve rockscene, als muzikale kruising tussen U2 en Radiohead. Hun tweede album had nog meer impact bij het publiek en de popjournalistiek. De openingstrack Politik werd twee dagen na de aanslagen van 11 september 2001 opgenomen. In My Place werd als eerste single van het album uitgebracht, maar strandde bij ons in de Tipparade, net als The Scientist. Coldplay was in de eerste jaren nog een echte albumband en de singleverkoop woog in de Nederlandse Top 40 nog het zwaarst. De band deed in 2002 hun tweede concerttour, waarin ze twee keer ons land aandeden. In juli stonden ze in de Heineken Music Hall en in november in de Rotterdamse Ahoy. Tijdens deze concerten werden er speciale CD-singleversies verkocht van The Scientist, maar dit had geen effect op de Top 40. Dit was bij Clocks wel het geval.

In de VS was Clocks al als tweede single uitgebracht en genoot daar veel airplay. De track piekte tot nummer 29 in de Hot 100 van Billboard. In Europa werd Clocks in maart 2003 als derde single van A Rush Of Blood To The Head uitgebracht. In hun eigen land kwam de single meteen de top 10 binnen, om vervolgens aan de afdaling te beginnen. Bij ons kwam Clocks na twee weken Tipparade op 12 april 2003 de Nederlandse Top 40 binnen op nummer 19. De hoge binnenkomst was te danken aan een speciale singleversie met livetracks, die in die maand in drie delen werd uitgebracht. Clocks genoot inmiddels ook veel airplay op de Nederlandse radiostations en TMF, wat de verkoop nog verder deed oplopen. Op 3 mei steeg de single maar liefst van 11 naar nummer 2 en waren de 3 CD-maxi-singles (die gezamenlijk een box met livenummers vormen) inmiddels verschenen. Jamai, de eerste winnende Idol, was met Step Right Up niet te passeren. Clocks was bij ons pas de tweede Top 40-hit voor Coldplay, maar wat voor één.

De video voor Clocks werd geregisseerd door de Britse filmmaker Dominic Leung. We zien de band optreden met een lichtshow voor een publiek van studenten. Op zijn linkerhand heeft de zanger de woorden "MakeTradeFair.com" geschreven, om eerlijke handel tussen landen en bedrijven te promoten.

Clocks wordt gezien als een van de beste prestaties van Coldplay. De pianolijn is ook een inspiratie voor de hit No Air van American Idol Jordin Sparks. Ook in When Love Takes Over van David Guetta & Kelly Rowland werden elementen van de Clocks-pianolijn gebruikt. Clocks won de Grammy Record Of The Year van 2003 en versloeg Hey Ya! van Outkast en Crazy In Love van Beyoncé. Chris Martin droeg de prijs op aan wijlen Johnny Cash en aan de toenmalige Amerikaanse presidentskandidaat John Kerry. Bono van U2 heeft de song voor zijn 60e verjaardag in 2020 in zijn 60 Songs That Saved My Life-lijst geplaatst.

Inmiddels is Coldplay met 31 hits by far de succesvolste band van de 21e eeuw in de Nederlandse Top 40. In meerdere songs van hun derde album X &Y zijn invloeden van Clocks te horen, met de ballad Fix You als hun volgende classic.

Tegenwoordig  kun je concluderen dat op basis van de allertijdenlijstjes Clocks de grootste nummer 2-hit is van de 21e eeuw en dat de song niet meer in ranglijstjes weg te denken is. Een hit die nog altijd klinkt als een klok.

Clocks stond vanaf 3 mei 2003 twee weken op nummer 2 achter Step Right Up (van Jamai).

(28/10/2022)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy