De 5 grootste monstercollabs in de Top 40

- Overig

 Calvin Harris Justin Timberlake Halsey Pharrell Williams The Black Eyed Peas Shakira David Guetta Michael Jackson
De 5 grootste monstercollabs in de Top 40

Stay With Me komt deze week binnen de Top 40. De uitvoerenden van deze track, Calvin Harris, Justin Timberlake, Halsey en Pharrell waren voor deze hit gezamenlijk al goed voor 70 Top 40-hits. Dan mag je gerust spreken van een 'monstercollab'.

Toch is dit geen record. Als je monstercollabs meet door het totale aantal hits van alle meewerkende acts bij elkaar op te tellen, dan komt er een andere winnaar uit de bus. En daarvoor hoeven maar twee weken terug in de tijd.

Voor onderstaande top 5 hebben we niet gekeken naar hoe succesvol de hits zelf waren. De positie is gebaseerd op het totale aantal hits dat de afzonderlijke uitvoerende artiesten al gehad hadden vóór hun monstercollab. De collab zelf en latere hits hebben we niet meegeteld. Daarom zie je bij acts die aan meerdere collabs meewerkten, zoals David Guetta, telkens een ander aantal hits staan.


1. Don't You Worry - gezamenlijk goed voor 88 eerdere hits
The Black Eyed Peas scoorden voor deze hit al 17 hits.
Shakira scoorde voor deze hit al 16 hits.
David Guetta scoorde voor deze hit al 56 hits.

Als je het aantal eerdere hits van The Black Eyed Peas, Shakira en David Guetta bij elkaar optelt, kom je op 89 uit i.p.v. op 88. We hebben echter 1 hit minder geteld, omdat The Black Eyed Peas en Shakira vorig jaar al een gezamenlijke hit hadden met Girl Like Me. Deze hit hebben we niet dubbel meegeteld. Desondanks is de score van Don't You Worry groot genoeg om zich veruit de grootste monstercollab uit de Top 40-geschiedenis te mogen noemen. Nu is het alleen nog hopen dat Don't You Worry was hoger komt in de lijst zelf, want de 34e plaats valt voor zo'n samenwerking toch wel erg tegen.

2. Hoe Het Danst - gezamenlijk goed voor 73 eerdere hits
Marco Borsato scoorde voor deze hit al 38 hits.
Armin Van Buuren scoorde voor deze hit al 33 hits.
Davina Michelle scoorde voor deze hit al 2 hits.

De op een na grootste monstercollab in de Top 40 komt gewoon van eigen bodem. In 2019 maakte de succesvolste Nederlandse zanger van Nederland een single met de Nederlandse dj met de meeste Top 40-hits. Dat moest wel een succes worden en dat werd het ook. De combinatie Marco en Armin was met 71 gezamenlijke hits destijds al voldoende om de grootste monstercollab uit de Top 40-geschiedenis te worden. Aan Hoe Het Danst - want daar hebben we het over - deed echter ook nog eens Davina Michelle Mee. Zij had op dat moment al twee hits op haar naam staan. Hoe Het Danst is tot op heden de enige Nederlandstalige hit van Armin Van Buuren en ook zijn enige hit die de eerste plaats heeft bereikt.

3. Love Never Felt So Good - gezamenlijk goed voor 70 eerdere hits
Michael Jackson scoorde voor deze hit al 48 hits.
Justin Timberlake scoorde voor deze hit al 22 hits.

Deze collab uit 2014 is een beetje een vreemde eend in de bijt. Michael Jackson en Justin Timberlake hebben immers nooit echt samengewerkt. Michael was in 2009 overleden, maar scoorde daarna nog vijf postume hits. Daarvan was Love Never Felt So Good de grootste. Er bestaat een soloversie van Michael Jackson, maar het was de versie met Justin Timberlake die in 2014 de hitlijsten haalde. Michael Jackson had het nummer in 1980 al opgenomen, maar het bleef destijds bij een demoversie. Love Never Felt So Good maakt van Justin Timberlake ook een bijzondere artiest. Hij is namelijk de enige artiest die zowel samen met de King als met de Queen Of Pop in de Top 40 heeft gestaan. Dat laatste deed hij in 2008 met het duet 4 Minutes.

3. Goodbye - gezamenlijk goed voor 70 eerdere hits
Jason Derulo scoorde voor deze hit al 17 hits.
David Guetta scoorde voor deze hit al 43 hits.
Nicki Minaj scoorde voor deze hit al 12 hits.
Willy William scoorde voor deze hit al 2 hits.

Voor Nicki Minaj was de top 10-hit Goodbye in 2018 een gezellig weerzien met artiesten waarmee ze al eerder had samengewerkt. Anderhalf jaar eerder had ze een bijdrage geleverd aan de track Swalla van Jason Derulo. Met David Guetta had ze zelfs al drie keer eerder een hit gescoord. In 2011 met Where Them Girls At?, in 2012 met Turn Me On en in 2015 met Hey Mama. Al deze hits hebben we hierboven dus ook maar één keer meegeteld. Op Hey Mama deden trouwens ook Bebe Rexha en Afrojack mee. Als we alle gescoorde hits ná de collab ook nog zouden meetellen, dan zou dat in retrospectief de grootste monstercollab aller tijden zijn.

3. Stay With Me - gezamenlijk goed voor 70 eerdere hits
Calvin Harris scoorde voor deze hit al 23 hits.
Justin Timberlake scoorde voor deze hit al 26 hits.
Halsey scoorde voor deze hit al 6 hits.
Pharrell scoorde voor deze hit al 16 hits.

Het is niet voor het eerst dat Calvin Harris met een monstercollab op de proppen komt. Vijf jaar gelden bundelde hij al de krachten met Pharrell Williams, Katy Perry en Big Sean op de track Feels. Die waren op dat moment bij elkaar goed voor 54 hits. Nu doet hij daar dus met Stay With Me een flinke schep bovenop. Deze hit betekent voor Pharrell overigens een terugkeer in de lijst. Na hun top 10-hit met Feels zagen we de Amerikaanse zanger-rapper-producer niet meer terug in de Top 40. Tot deze week dus. Voor Calvin Harris is Stay With Me de opvolger van zijn recente single Potion met Dua Lipa en Young Thug. Hopelijk heeft de Schotse dj met deze hit iets meer succes, want Potion kwam nooit hoger dan de 31e plaats.