Nieuws
Miracles van Chef'Special in de top 10

De 10 grootste kleine hits

De 10 grootste kleine hits
Chef'Special 

Nee, Miracles van Chef'Special zal de top 10 niet meer gaan halen. De track staat al 21 weken in de lijst, maar kwam nooit hoger dan de 25e plaats. Die prestatie levert Chef'Special nu toch nog een top 10-notering op. Miracles komt namelijk in de top 10 van grootste hits die nooit in het linkerrijtje van de Top 40 hebben gestaan.

Op deze site vind je talloze lijstjes van succesvolste hits. Vandaag kijken we eens naar een lijstje van hits die juist niet succesvol waren. Ze kwamen immers nooit in de top 20. Toch zijn er een heleboel van die hits geweest die wekenlang hebben rondgezworven in de onderste regionen van de Top 40 en op die manier heel wat punten hebben verzameld. Het puntensysteem werkt als volgt: een week op nummer 21 is goed voor 20 punten, een week op nummer 22 telt voor 19 punten, enzovoort tot de nummer 40 die slechts 1 punt oplevert. Het zijn dezelfde scores als bij ons regulieren Top 40-puntensysteem, maar hits die ooit hoger hebben gestaan dan de 21e plaats tellen in onderstaand overzicht niet mee.

Kortom: dit zijn de 10 grootste hits die nooit in de top 20 hebben gestaan:

1. Dermot Kennedy - Better Days
269 punten; hoogste positie: nummer 21

Sinds 26 februari 2022 is het record van grootste kleine hit in handen van Dermot Kennedy. Zijn hit Better Days stond toen voor de 17e week in de lijst en had 264 punten verzameld. Better Days knoopte er daarna nog een 18e week aan vast, waardoor zijn totaal zelfs op 269 punten kwam. Na deze hit hebben we de Ierse singer-songwriter niet meer teruggezien in de Top 40.

2. Roland W. - Monja
255 punten; hoogste positie: nummer 25

Jarenlang leek het record onaantastbaar. Het stond meer dan 50 jaar op naam van Roland W. met zijn liefdesliedje Monja. Tussen november 1967 en april 1968 stond het 23 weken onder in de lijst. In 2019 brak Danny Vera het record met Roller Coaster, maar rond de kerstperiode keerde dat nummer terug in de lijst, waarna Roller Coaster wél de top 20 bereikt. Daarmee was het geen kleine hit meer en ging het record voor twee jaartjes weer even vrolijk terug naar Monja.

3. Kensington - Riddles
244 punten; hoogste positie: nummer 23

In 2015 kwam er voor de eerste keer een serieuze aanval op het record van Monja. Riddles van Kensington stond van mei tot oktober van dat jaar 22 weken in de lijst en haalde als hoogste positie de 23e plaats. Riddles was de vijfde hit van de Utrechtse band en de opvolger van hun eerste top 10-hit War. Monja en Riddles zijn naast Miracles de enige twee Top 40-hits die meer dan 20 weken in de lijst hebben gestaan zonder in de top 20 te komen.

4. Gnash feat. Olivia O'Brien - I Hate U I Love U
233 punten; hoogste positie: nummer 21

I Hate U I Love U van Gnash feat. Olivia O'Brien haalde in verschillende landen de top 10, waaronder in België, in Engeland en in hun eigen land: de Verenigde Staten. In Australië stond het nummer zelfs twee weken op de eerste plaats. In Nederland moest het nummer genoegen nemen met de 21e plaats, maar stond het wel 19 weken lang in de lijst.

5. Duncan Laurence - Electric Life
224 punten; hoogste positie: nummer 22

Als Chef'Special het record van grootste Nederlandse hit die nooit in de top 20 heeft gestaan van Kensington wil afpakken, dan moet Miracles nog een paar weken in de lijst blijven staan. Bovendien moet de single eerst nog Electric Life van Duncan Laurence passeren. Dat nummer was in 2022 het eerste levensteken van Duncans tweede album Skyboy, dat uiteindelijk pas ruim een jaar later zou verschijnen. Aanvankelijk zou dat album in mei 2023 verschijnen, maar vanwege al het gedoe rond zijn mentorschap van Mia en Dion bij het Eurovisiesongfestival heeft hij de release van zijn album uitgesteld tot eind september. Toen waren we zijn persoonlijke track Electric Life al bijna weer vergeten.

6. P!nk - Try
213 punten; hoogste positie: nummer 23

In het eerste decennium van de 21e eeuw had P!nk het gepresteerd om met elke eerste single van elk album de top 10 in ons land te bereiken. Met Blow Me (One Last Kiss) van haar zesde studioalbum The Truth About Love doorbrak ze die succesreeks. De tweede single maakte niet veel goed. Try kwam niet verder dan de 23e plaats (maar stond wel 19 weken lang in de lijst). Waren de hoogtijdagen van P!nk voorbij? Integendeel! De derde single van het album was namelijk Just Give Me A Reason en dat werd haar eerste nummer 1-hit in de Top 40.

7. Outkast - Hey Ya!
210 punten; hoogste positie: nummer 22

Wat?! Heeft Hey Ya! van Outkast nooit in de top 20 gestaan? Inderdaad. In ons land heeft deze klassieker nooit in het linkerrijtje gestaan. Dat is best opvallend, aangezien André 3000 en Big Boi in veel andere landen een dikke hit scoorden met dit nummer. In de Amerikaanse Billboard Hot 100 stonden ze rond de jaarwisseling van 2004 zelfs negen weken op nummer 1. In de zomer van 2004 kreeg Hey Ya! wel een tweede kans in de Top 40 dankzij een re-entry vanwege een populaire KPN-reclame waarin het nummer gebruikt werd. Ook deze keer zat een top 20-hit er echter niet in voor de heren. Het nummer bleef wel lang in de lijst hangen, waardoor het genoeg punten kon verzamelingen voor een notering in dit overzicht.

8. Celeste - Stop This Flame
205 punten; hoogste positie: nummer 21

In deze top 10 staan vier eendagsvliegen: Roland W, Gnash, Olivia O'Brien en Celeste. De laatste zangeres had twee weken voor haar Top 40-debuut veel indruk gemaakt tijdens Eurosonic/Noorderslag in Groningen en werd gezien als een grote belofte voor 2020. Desondanks bleef het uiteindelijk bij slechts één top 40-hit: Stop This Flame. Ze haalden daarna nog wel drie keer de Tipparade, maar al die tracks wisten de oversteek naar de Top 40 niet te maken.

9. Liam Payne & Rita Ora - For You (Fifty Shades Freed)
199 punten; hoogste positie: nummer 21

De Fifty Shades-filmreeks heeft in totaal vier Top 40-hits opgeleverd. De laatste Fifty Shades-hit For You is afkomstig uit de derde en laatste film Fifty Shades Freed. Het is na Earned It van The Weeknd, Love Me Like You Do van Ellie Goulding en I Don't Wanna Live Forever van Zayn & Taylor Swift de enige Fifty Shades-hit die niet in de top 20 heeft gestaan. For You wordt gezongen door Liam Payne en Rita Ora. Die laatste speelt overigens zelf mee in de filmreeks als Mia Grey, de adoptiezus van het titelpersonage Christian Grey.

10. Chef'Special - Miracles
195 punten; hoogste positie: nummer 25

Miracles van Chef'Special staat inmiddels al voor de 21e week genoteerd. Het nummer zakt deze week van nummer 30 naar 31. Als de singles de komende weken welke één plekje zou zakken, dan komt Miracles uit op 240 punten en dat is net niet genoeg voor het Nederlands record van Kensington. De kans dat dat gaat gebeuren is overigens niet groot. Hun opvolger Speed Of Light staat inmiddels al drie weken in de lijst. Voorlopig is die track nog niet verder gekomen dan het onderste kwart van de lijst, maar het is te hopen dat de heren net als drie jaar geleden met Afraid Of The Dark gewoon weer een dikke hit gaan scoren. En als dat niet lukt ... misschien staat Chef'Special dan over een klein halfjaar wel met twee singles in deze top 10.

(Afbeelding: Chef'Special | YouTube | Chef'Special - Miracles (Official Lyric Video) | CC BY 3.0)

(10/01/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)