Buitenlandse boybands in de Top 40: 2002 t/m nu

- Overig

 One Direction Bust O-Town MKTO The Wanted The Baseballs Cobra Starship Metro Station Jonas Brothers Tokio Hotel Akcent O-Zone Aventura B2K Blue
Buitenlandse boybands in de Top 40: 2002 t/m nu

In het laatste deel van onze serie over buitenlandse boybands die in de Top 40 hebben gestaan, kijken we terug op de afgelopen 14 jaar. Het waren de jaren van de hartenbrekers van Blue, de rockers van Tokio Hotel en de gekte rondom One Direction.

ALL OR NOTHING – O-Town (#18 in 2002)
Erik-Michael Estrada, Trevor Penick, Jacob Underwood en Dan Miller deden mee aan het MTV-programma Making The Band en vormden even later O-Town. De band scoorde maar één hit in de Nederlandse Top 40. De volgende single van hun titelloze debuutalbum, These Are The Days, kwam niet verder dan de Tipparade.YEAR 3000 – Busted (#5 in 2003)
Vanwege een rechtenkwestie ging Busted in Nederland door het leven als Bust. Met Year 3000 zetten James Bourne, Matt Willis en Charlie Simpson zich definitief op de muzikale kaart. De hunks bespeelden allemaal een instrument en hadden met James en Charlie twee liedjesschrijvers aan boord. Hoewel ze in Nederland maar twee keer tot de Top 40 kwamen, scoorden ze in thuisland Engeland zes nummer 1-hits. En nee, daar zit Year 3000 niet tussen…SORRY SEEMS TO BE THE HARDEST WORD – Blue featuring Elton John (#1 in 2003)
Tot halverwege de zeros was Blue één van de succesvolste boybands van dat moment. Antony Costa, Duncan James, Lee Ryan en Simon Webbe scoorden hun grootste hits alleen wel met twee wereldsterren: Elton John en Stevie Wonder (die een moppie meezingt op zijn Signed, Sealed, Delivered). Maar ook met eigen tracks als One Love, U Make Me Wanna en Guilty wisten de Britten de Top 40 te bereiken. Dat kwam vooral door het bijzondere, hoge stemgeluid van Lee en de zwoele stem van Simon, die later nog hits zou scoren als soloartiest.BUMP, BUMP, BUMP – B2K featuring P. Diddy (#10 in 2003)
B2K is eigenlijk pas echt ontstaan tijdens oudjaarsavond van 1999. Toen leerden Lil' Fizz, J-Boog en Raz-B Omarion kennen. Zij waren onder de indruk van zijn stemgeluid en van zijn persoonlijkheid en dus werd besloten om samen verder te gaan. Geen slechte keuze, want in 2003 scoren de mannen een keiharde hit met P. Diddy: Bump, Bump, Bump. Het zou ook de enige hit van de groep zijn, want Girlfriend en Badaboom blijven steken in de Tipparade.OBSESION – Aventura (#6 in 2003)
Anders dan de bandnaam je doet vermoeden, komen de bandleden van Aventura uit New York. Anthony (Romeo) Santos, Henry Santos, Lenny Santos en Max Santos zijn geboren in Amerika, maar hebben een connectie met de Dominicaanse Republiek. Obsesion is de enige hit in Nederland van Aventura, dat vooral Bachata maakte.DRAGOSTEA DIN TEI – O-Zone (#1 in 2004)
Nog een eendagsvlieg: O-Zone. Heel Europa was in de zomer van 2004 in de ban van Dragostea Din Tei, dat de zomerhit was. Dan Bălan, Radu Sîrbu en Arsenie Todiraş brachten Dragostea Din Tei al in 2003 in Roemenië uit, waar het een dikke nummer 1-hit was. Daarna leek het klaar met de track. Tot Haiducii er in 2004 een illegale cover van maakte. De Moldaviërs zweerden wraak en kregen die: hun oerversie van het nummer werd de grootste hit.KYLIE – Akcent (#4 in 2005)
Dragoste De Inchiriat. Zo heet Kylie oorspronkelijk. Het was de grootste hit van de Roemeense groep Akcent, dat bestond uit Adrian Sînă, Marius Nedelcu, Mihai Gruia en Sorin Brotnei. Met Kylie werd natuurlijk verwezen naar Kylie Minogue. In 2006 zouden de Roemeense mannen nog een hit scoren (Jokero), maar deze keer wel voor een deel in het Roemeens.MONSOON – Tokio Hotel (#6 in 2007)
Daar stonden ze: de fans van Tokio Hotel, vlak voor het TMF-gebouw. Daar zou hun favoriete band een interview geven. Een waar gekkenhuis was het, net als tijdens de concerten van de Duitsers. Zanger Bill Kaulitz, gitarist (en tweelingbroer van) Tom Kaulitz, drummer Gustav Schäfer en bassist Georg Listing zongen vooral over zaken die hun fans bezighielden en waren de stem van hun generatie in hun thuisland. In Nederland stond Tokio Hotel drie keer in de Top 40, met ex-Alarmschijf Monsoon als uitschieter. Die hit kwam tot nummer 6.S.O.S – Jonas Brothers (#32 in 2008)
In 2008 waren ze hotter dan hot: Jonas Brothers. En toch wisten Joe, Nick en Kevin Jonas maar één keer in de Top 40 te komen. S.O.S. was al bijna een jaar oud, toen de track in Nederland in de hitlijst stond. Het kwam van het titelloze tweede album van de groep, waar ook de in ons land geflopte single When You Look Me In The Eyes op staat. Grappig is wel dat die track na Burnin’ Up werd uitgebracht, een nummer dat op het derde album van de Jonas Brothers te vinden is.SHAKE IT – Metro Station (#22 in 2009)
Metro Station werd ontdekt via MySpace en scoorde in 2009 een hit met Shake It. De belangrijkste gezichten van de groep zijn Trace Cyrus en Mason Musso. Trace, de broer van Miley Cyrus, ontmoette Mason op de set van Hannah Montana. In deze serie speelde van beide mannen een familielid. Mitchell Musso - het broertje van Mason - was de tegenspeler van Miley. Trace en Mason bleken een muzikale klik te hebben en besloten er serieus voor te gaan. Nadat de groep in 2010 bijna aan ruzies ten onder ging, zijn ze inmiddels weer de studio ingedoken.GOOD GIRLS GO BAD – Cobra Starship (#19 in 2009)
Gabe Saporta was het boegbeeld van Cobra Starship, dat in 2009 doorbrak met ex-Alarmschijf Good Girls Go Bad. Het leek maar een kwestie van tijd voor de band meer hits zou scoren. Maar dat viel even tegen. Pas in 2011 lukte het weer om in de Top 40 te komen. Toen kwam You Make Me Feel… tot een 22ste plek. Op Good Girls Go Bad hoor je overigens ook Leighton Meester, die je ook kent als actrice in onder andere de serie Gossip Girl.UMBRELLA – The Baseballs (#4 in 2010)
In Duitsland waren The Baseballs al een tijdje populair, toen ze in 2010 voor het eerst in de Nederlandse Top 40 kwamen met Umbrella, een rock ’n roll-cover van Rihanna’s hit. Sam (Sven Budja), Digger (Rüdiger Brans) en Basti (Sebastian Raetzel) heupwiegden zelfs het Philips Stadion in, tijdens de Groots Met Een Zachte G-concerten van Guus Meeuwis. Check vooral ook eens hun versie van Het Is Een Nacht… (Levensecht)!GLAD YOU CAME – The Wanted (#12 in 2011)
Nathan Sykes was in 2004 nog een klein, mollig ventje dat deelnam aan het Junior Songfestival in Engeland. Toen hij met The Wanted in 2011 een hit scoorde met Glad You Came was hij al ontpopt tot absolute hunk. De zanger zat samen met Max George, Siva Kaneswaran, Jay McGuiness en Tom Parker in de groep die flink leek door te breken. Door onderlinge ruzies kon het succes in hun thuisland nooit de grens over worden getrokken. In 2013 scoorde The Wanted nog een hit met Walks Like Rihanna, dat net als het zomerse Glad You Came Alarmschijf werd.THANK YOU – MKTO (#27 in 2013)
MKTO’s Malcolm Kelley en Tony Oller leerden elkaar kennen op de set van de Nickelodeon-serie Gigantic. De twee hadden daardoor al een flinke fanbase opgebouwd, ook doordat Malcolm nog te zien was in de hitserie Lost. Met Thank You scoorden Malcolm en Tony hun eerste en tot nu toe enige Top 40-hit. De tweede single Classic flopte genadeloos. Thank You moest een anthem worden voor hun leeftijdsgenoten. “We wilden een track maken, die zou beschrijven hoe onze generatie zich voelt. Gevoelens die vooral gaan over de situatie waarin we zijn terechtgekomen, door de foute van een vorige generatie.”STORY OF MY LIFE – One Direction (#20 in 2013)
We eindigen dit rijtje natuurlijk met de succesvolste boyband van de afgelopen 15 jaar. Het verhaal is bekend: de leden van One Direction deden individueel mee aan The X Factor, toen Simon Cowell besloot dat het misschien beter was om een groep te vormen. Een gouden vondst, want Liam, Louis, Harry, Niall en Zayn braken record na record. Miljoenen albums vlogen over de toonbank en er werden grote contracten afgesloten. In Nederland scoorde de groep acht Top 40-hits, waarvan de cover One Way Or Another (Teenage Kicks) de grootste was. Wij kiezen voor Story Of My Life, vanwege de prachtige video.