Nieuws
Top 40 Classic

Bruno Mars is baas boven baas in 2010

Bruno Mars is baas boven baas in 2010
Bruno Mars  Duck Sauce  Rihanna  De Jeugd Van Tegenwoordig  Katy Perry  New Kids  DJ Paul Elstak  Swedish House Mafia  Tinie Tempah  John Mayer  Robbie Williams  Gary Barlow  Enrique Iglesias  Nicole Scherzinger 

Duik met ons mee in de tijdmachine en ga mee terug naar een Top 40 uit het verleden. We lichten verschillende tracks uit, waaronder de nummer 1, de snelste stijger en een nieuwkomer. Deze week reizen we terug naar de Nederlandse Top 40 van 27 november 2010.

Bruno Mars stevig op nummer 1
Voor de zevende week staat Just The Way You Are van Bruno Mars op 27 september 2010 op nummer 1. Het is een bijzonder jaar voor de Amerikaanse zanger, want zijn eerste drie Top 40-hits komen allemaal op de eerste plek van de Nederlandse Top 40 terecht. Op 24 april 2010 stijgt Nothin’ On You , met rapper B.o.B., naar nummer 1, waar het twee weken zou staan. Op 28 augustus was het opnieuw raak, toen Billionaire (met Travie McCoy) de troon voor 1 week besteeg en nu is Pete Hernandez, zoals Bruno Mars echt heet, bezig aan zijn eerste nummer 1 waar hij alleen op te horen is.

Vóór zijn eigen succes werkte Bruno vooral achter de schermen als producer en songwriter van onder anderen Adam Levine, Alexandra Burke en Brandy. Deze week staan er met Fuck You van CeeLo Green nog een track van zijn hand in de lijst. Just The Way You Are kostte Bruno maanden. Hij haalde zijn inspiratie bij een aantal Top 40-legendes. “Ik ben een grote fan van nummers als You Are So Beautiful van Joe Cocker en Wonderful Tonight van Eric Clapton,” zo vertelde hij in een interview.

“Het zijn songs die meteen ter zake komen. Er zitten geen moeilijke woorden of verwijzingen in de teksten van die nummers. Ze komen gewoon rechtstreeks uit het hart. En voor mij is Just The Way You Are ook één van die nummers. Ik vertel alleen een vrouw dat ze er prachtig uitziet zoals ze is. Welke vrouw wil dat nou niet horen?” Voor de track had Bruno ook eigenlijk Ceelo in gedachten. “Fuck You was prima voor me,” zo vertelde CeeLo aan Billboard. “Just The Way You Are was beter voor hem. Ik denk ook niet dat ik het had kunnen zingen.”

Rihanna betreedt het erepodium
Barbra Streisand van Duck Sauce blijft deze week vasthouden aan de tweede plek, maar voelt Only Girl (In The World) van Rihanna naderen. De single stijgt van 4 naar 3. Het is RiRi’s 19e hit in de Top 40. De track is geproduceerd door de mannen van Stargate, die zelf door de zangeres werden benaderd. Volgens de Noren wilde Rihanna vooral plezier maken en vrolijke uptempo nummers maken. Only Girl (In The World) was het eerste nummer van het album Loud waaraan gewerkt werd. Nog voordat Rihanna ook maar één nooit had ingezongen, besloot ze dat de track hoe dan ook op het album moest komen. Hoewel ze een strak schema had, lukte het haar om het nummer op te nemen tijdens haar Last Girl On Earth Tour. Deze week wordt het haar vierde top 3-hit in de Lijst der Lijsten.

Sterrenstof en vuurwerk in de top 10
Het kan zijn dat je deze week in de top 10 geen hand voor ogen ziet. Dat is de schuld van De Jeugd van Tegenwoordig en Katy Perry. Sterrenstof stijgt van 10 naar 8 en ook Firework schiet omhoog: van 14 naar 10. De derde Top 40-hit van de Nederlandse rapformatie is extra bijzonder, want het is hun eerste top 10-hit sinds nummer 1-hit Watskeburt?! uit 2005 en de eerste na kersthit Ho Ho Ho (met Katja Schuurman) uit datzelfde jaar. Sterrenstof bevat een verwijzing naar The Beatles-klassieker Lucy In The Sky With Diamonds van The Beatles, dat in hun uitvoering nooit in de Nederlandse Top 40 stond. Voor Katy Perry is Firework haar vijfde top 10-hit in Nederland.

New Kids verovert de Top 40
De snelste stijger komt op 27 november 2010 op naam van New Kids en Paul Elstak en dat heeft natuurlijk alles te maken met de New Kids-hype die er nog altijd heerst. De serie werd al in de 00’s populair via sites als Flabber, BNN en via YouTube. Maar vanaf 2009 was het hek van de dam, toen Comedy Central er met de komische en harde serie over de vijf hangjongeren Richard Batsbak, Rikkert Biemans, Gerrie van Boven, Barrie Butsers en Robbie Schuurmans uit het Noord-Brabantse dorpje Maaskantje vandoor ging.

Het succes wordt nu zo groot dat Reinout Oerlemans’ Eyeworks met een film komt: New Kids Turbo. Voor de soundtrack werd DJ Paul Elstak aangetrokken. Turbo is zijn eerste Top 40-hit sinds Unity uit 1996. Met klassiekers als Luv U More (32 in 1995), Rainbow In The Sky (#3 in 1995) en The Promised Land (#3 in 1996) was Elstak één van de grootste Nederlandse acts halverwege de 90’s. De acts gaan voorbij Miami 2 Ibiza van Swedish House Mafia en de Britse rapper Tinie Tempah, dat van 17 naar 21 glijdt.

Perfectly Lonely van John Mayer is de hoogste binnenkomer
De hoogste binnenkomer is deze week voor Perfectly Lonely van John Mayer. Het is de vierde single van het album Battle Studies, waar eerder al de hits Who Says, Heartbreak Warfare en Half Of My Heart (met Taylor Swift) van afkomstig waren. De track gaat over de naweeën van Johns relatie met actrice Jennifer Aniston. De zanger lijkt in de tekst in te zien dat hij zich prima in zijn eentje kan redden, maar moet tegelijkertijd bekennen dat hij zo weer in een nieuwe relatie zou stappen, als die kans zich voordoet.

Robbie Williams en Gary Barlow investeren op Shame juist voor het eerst sinds Robbies vertrek uit Take That, in 1995, weer in hun relatie. Tot hun verbazing was hun wrok in één goed gesprek. “We hebben toen uitgebreid gekletst over van alles en het meest verbazingwekkende gebeurde aan het einde,” zo vertelde Robbie aan BBC Radio 1. “We zeiden allebei sorry tegen elkaar en we meenden het allebei. Dat was alles wat we nodig hadden.” Shame zakt deze week in de 12e week van 21 naar 25.

Enrique Iglesias en Nicole Scherzinger stijgen met Heartbeat
Eerder dit jaar scoorde Enrique Iglesias een top 10-hit met I Like It, waarin een sample uit All Night Long van Lionel Richie zat verwerkt. Met Heartbeat gooit de zanger het over een andere boeg. Waar op I Like It de stampende beats van RedOne de overhand hebben, is Heartbeat een mid-tempo dancetrack. Een voortstuwende hartslag lijkt de vocalen van de Spanjaard en Pussycat Doll Nicole Scherzinger voort te stuwen. Het geheel doet mysterieus aan, maar gaat over niets minder dan de vonk die overslaat tussen twee mensen. Ze kunnen allebei de hartslag van de ander voelen, zo dichtbij komen ze met hun gevoel. Heartbeat is de tweede single van het album Euphoria.

De complete Top 40 van 27 november 2010 bekijk je hier en beluister je de hele week op Spotify.

(27/11/2023)

Alle Top 40-hits

Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dua Lipa - Houdini
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Loreen - Is It Love
Details Teddy Swims - The Door
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Son Mieux - Tonight
Details Ariana Grande - Yes, And?
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Teddy Swims - Lose Control
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Claude - Écoutez-Moi
Details Dimitri Vegas & Like Mike x Tiësto x W&W & Dido - Thank You - Not So Bad
Details Dean Lewis - Trust Me Mate
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Antoon - Blindelings
Details Tate McRae - Greedy
Details P!nk - All Out Of Fight
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Kris Kross Amsterdam, Sera x Conor Maynard - Stay (Never Leave)
Details Jonna Fraser - Tuesday
Details Taylor Swift - Cruel Summer
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Rondé - Undecided
Details Cyril - Stumblin' In
Details Donnie & Marco Schuitmaker - Hier Mag Alles
Details Flemming & Boef - Champions League
Details Sera x YouNotUs - I Can't Be The Only One
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Di-Rect - My Blood
Details Sophie Ellis Bextor - Murder On The Dancefloor
Details Tiësto & Fast Boy - All My Life
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Dua Lipa - Training Season
Details Alok & Bebe Rexha - Deep In Your Love
Details Roxy Dekker - Satisfyer
Details Anne-Marie feat. Shania Twain - Unhealthy