Nieuws
Over de prestatie van Ariana Grande

Binnenkomen op 12 in de Top 40: is dat bijzonder?

Binnenkomen op 12 in de Top 40: is dat bijzonder?
Ariana Grande 

Yes, And? van Ariana Grande is nieuw op nummer 12 in de Nederlandse Top 40. In de dik 60-jarige geschiedenis van de lijst gebeurde dat 43 keer eerder.

Yes, And? is dus de 44e hit die op de twaalfde plek weet te starten. We rekenen dan de eerste Top 40, van 2 januari 1965, niet mee, evenals de re-entry van Space Oddity van David Bowie in 1975. Destijds begon Ik Moet Altijd Weer Opnieuw Aan Je Denken van Edwin Rutten op nummer 12, maar waren alle 40 nummers in de lijst nieuw. Ariana Grande flikt wel iets unieks, als we kijken naar de laatste jaren. Voor de vorige nieuwkomer op 12 moeten we namelijk terug naar 2017. Op 23 december van dat jaar hadden Ronnie Flex en Maan de eer om twee plaatsen onder de top 10 te debuteren.

Het vaakst in de jaren 90
Yes, And? is het eerste nummer in de 20’s die op nummer 12 binnenkomt. Als we kijken naar de statistieken, dan zien we dat in de 90’s het vaakst een hit op die positie binnen wist te knallen: 14 keer. De 70’s en de 00’s volgen op redelijke afstand met 11 debutanten op 12. In van 2010 tot en met 2019 kende de Top 40 slechts 7 binnenkomers op die plek, maar dat is nog niet eens het laagste aantal. In de jaren 80 lukte het alleen René Froger en Het Goede Doel met Alles Kan Een Mens Gelukkig Maken. Dat was ook nog eens pas in 1989. In de jaren 60 was er – behalve Edwin Rutten, die we dus niet meetellen – geen één hit die deed wat Ariana Grande wel is gelukt.

1999: het jaar van de nieuwkomers op 12
Er zijn jaren geweest waarin er geregeld binnenkomers op 12 waren. In 1996 gebeurde het vier keer, via Get Down (You’re The One For Me) van de Backstreet Boys, Killing Me Softly van de Fugees, Rave On van DJ Paul Elstak en Quit Playing Games (With My Heart) van opnieuw de Backstreet Boys. Jaren eerder, in 1970, waren er ook vier hits die op 12 binnenkwamen: All Kinds Of Everything van Dana, Cecilia van Simon & Garfunkel, Where Have I Been Wrong van The Cats en Memo From Turner van Mick Jagger. 1999 spant echter de kroon met vijf starters op 12, te weten Enjoy Yourself van A+, Flat Beat van Mr. Oizo, zomerhit Mambo No. 5 (A Little Bit Of …) van Lou Bega, (You Drive Me) Crazy (The Stop Remix!) van Britney Spears en Binnen van Marco Borsato.

Marco Borsato is recordhouder
Marco Borsato is recordhouder als we kijken naar nieuwkomers op 12. Wereld Zonder Jou (met Trijntje Oosterhuis) was in 1997 zijn eerste, waarna Binnen (1999), Ik Zou Het Zo Weer Overdoen (2013, met Trijntje Oosterhuis) en Samen Voor Altijd (2013) zouden volgen. Hij is ook de enige zanger of zangeres die meerdere keren op 12 wist binnen te komen. D12, de groep van Eminem, lukte het twee keer, via Purple Hills / Purple Pills en My Band. 

Ariana Grande in bijzonder rijtje
Als we alleen kijken naar vrouwelijke solozangeressen die op nummer 12 binnenkwamen met een hit, dan komt Ariana Grande in een bijzondere rij terecht. Alleen Dana, Aretha Franklin (1971, Spanish Harlem), Britney Spears, Aaliyah (Rock The Boat, 2002), Sieneke (Ik Ben Verliefd (Sha-La-Lie), 2010) en Taylor Swift (Look What You Made Me Do, 2017) wisten dit naast de Amerikaanse te presteren.

Mannen in de minderheid
Bij de mannen ligt het aantal solozangers dat op 12 binnenkwam lager. Mick Jagger, André van Duin (Pizza Lied (Effe Wachte…), 1993), Lou Bega, Marco Borsato en Justin Bieber (Love Yourself, 2015) vormen het rijtje in die categorie. The Cats, Middle Of The Road (Chirp Chirpy Cheep Cheep, 1971), The Sweet (Wig-wam Bam, 1972), George Baker Selection (Sing A Song Of Love, 1974), Smokie (Lay Back In The Arms Of Someone, 1977), Boney M., Het Goede Doel, Queen (Heaven For Anyone, 1995), Backstreet Boys, Fugees, Faithless (God Is A DJ, 1998), D12 (Purple Hills / Purple Pills, 2001 en My Band, 2004), Mad’House (Holiday, 2002), U2 (City Of Blinding Lights, 2005) en Within Temptation (What Have You Done, 2007) zijn de groepen die op 12 wisten binnen te vliegen.

Meer binnenkomers op 12 check je op Instagram.

* De re-entry van Space Oddity van David Bowie op 6 december 1975 is niet meegeteld in dit overzicht. Ook Ik Moet Altijd Weer Opnieuw Aan Je Denken van Edwin Rutten, nieuw in de eerste Top 40 ooit verschenen, telden we niet mee.


Foto: YouTube

(20/01/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi