4 vragen over de 2000e deels Nederlandstalige hit in de Top 40

- Overig

 Antoon Art Sullivan Kiki John Spencer Imca Marina Gers Pardoel Corry Konings
4 vragen over de 2000e deels Nederlandstalige hit in de Top 40

Hyperventilatie van Antoon is de 2000e (deels) Nederlandstalige hit in de Nederlandse Top 40. Vier vragen over deze bijzondere mijlpaal.

Hoe bijzonder is zo’n 2000e (deels) Nederlandstalige hit in de lijst nu eigenlijk?
Nou, om je een indruk te geven: de 1000e was meer dan 30 jaar geleden. Op 30 maart 1991 kwam de 1000e deels Nederlandstalige track de Top 40 binnen. Volgens de Top 40-telling is In De Tijd Van De Rock ‘N’ Roll van John Spencer het duizendste (deels) Nederlandstalige nummer in de Lijst der Lijsten. Dat liedje kwam op die dag op nummer 40 binnen. Naast deze track kwamen er nog twee andere Nederlandstalige nummers de lijst binnen: Meisjes van Rob Zorn op 37 en Halvu van Normaal op de 36e plaats. De overeenkomst tussen deze nummers? Er zijn maar weinig mensen die ze nu nog woord voor woord kunnen meezingen. Wat de binnenkomst van Antoon nog mooier maakt: hij is een debutant.

Wat is dan de grootste deels Nederlandstalige hit in de lijst?
In 2012 werd Ik Neem Je Mee van Gers Pardoel de grootste Nederlandstalige Top 40-hit. Sinds 1971 hadden Corry En De Rekels met Huilen Is Voor Jou Te Laat de meest succesvolle Nederlandstalige single in de Top 40. In 1994 naderde Marco Borsato's Dromen Zijn Bedrog dat nummer tot op drie punten, maar kwam met 28 weken Top 40 uiteindelijk te kort. De hele maand november van 2011 en ook nog eens de laatste twee weken van dat jaar stond Gers Pardoel op nummer 1 met Ik Neem Je Mee. Na 33 weken verliet de single de Top 40, maar was dan wel ruimschoots de meest succesvolle Nederlandse Top 40-hit. De single scoorde 107 punten meer dan de vorige recordhouder Huilen Is Voor Jou Te Laat.

Wat was de eerste (deels) Nederlandstalige Top 40-hit?
Die eer is weggelegd voor Harlekino van Imca Marina. Dat nummer kwam op 2 januari 1965, in de eerste Top 40 ooit, op de vijfde plek binnen. Hoger kwam de Groningse zangeres ook niet met deze track, want de 6 weken erna zakte Harlekino steeds. In de achtste week steeg het liedje nog van 35 naar 34, om een week later uit de lijst te vallen.

Zijn er ook Nederlandstalige Top 40-hits die deels in een andere taal worden gezongen?
Die zijn er zeker. Denk maar aan nummers als Más Más Más en Ven Ven van Rolf Sanchez. Of aan Holiday In Spain van Counting Crows en BLØF en Breng Me Naar Het Water van Marco Borsato en Matt Simons. En zo kunnen we nog wel even doorgaan. Bijzonder om te vermelden, is ook de 500e (deels) Nederlandstalige Top 40-hit: Et Si Tu Pars van Art Sullivan en Kiki. Die track, die in 1977 tot nummer 13 kwam, werd in het Frans en in het Nederlands gezongen.

Foto: YouTube