Buitenlandse boybands in de Top 40: 1992 t/m 1997

- Overig

 Wet Wet Wet East 17 Take That MN8 Blackstreet Az Yet All-4-One 3T No Mercy Damage Hanson Boyz II Men Boyzone Backstreet Boys
Buitenlandse boybands in de Top 40: 1992 t/m 1997

De 90’s: de bloeiperiode van veel boybands. Wij zetten in deze tweede aflevering de buitenlandse boybands op een rijtje, die in de periode 1992 tot en met 1997 de Top 40 wisten te halen.

END OF THE ROAD – Boyz II Men (#1 in 1992)
Justin Bieber is nog altijd fan van ze en zingt de tracks van Boyz II Men maar wat graag tijdens optredens. Wanya Morris, Michael McCary, Shawn Stockman en Nathan Morris zongen zeer soulvolle R&B-nummers. End Of The Road was niet alleen in Nederland een dikke nummer 1-hit, maar ook in Amerika. Daar stond de track 13 weken op 1 en verbrak daarmee het record dat Elvis Presley neerzette.I SWEAR – All-4-One (#1 in 1994)
In Nederland is All-4-One een regelrechte eendagsvlieg. Jamie Jones, Delious Kennedy, Alfred Nevarez en Tony Borowiak wisten alleen met I Swear de Top 40 te halen, maar daarmee pakten ze wel het maximale resultaat: het werd een nummer 1-hit. Overigens is de versie van All-4-One een cover van… een countrytrack! Een jaar eerder bracht zanger John Michael Montgomorey het nummer namelijk uit. Zijn versie kwam slechts tot 42 in de Billboard Hot 100. De royalties zullen veel hebben goed gemaakt…LOVE IS ALL AROUND – Wet Wet Wet (#1 in 1994)
Wet Wet Wet had natuurlijk voor The Troggs-cover Love Is All Around al zes Top 40-hits gescoord, maar met de track uit de film Four Weddings and a Funeral scoorden de Schotten Marti Pellow, Tommy Cunningham, Graeme Clark en Neil Mitchell hun grootste hit in Nederland. Helaas zou het hierna alleen maar minder worden, want de boys haalden nog maar drie keer de Lijst der Lijsten.STAY ANOTHER DAY – EAST 17 (#6 in 1995)
East 17 was het stoute broertje van Take That. John Hendy, Terry Coldwell. Brian Harvey en Tony Mortimer maakten muziek met net wat meer pit en inhoud. Zo vermengde de groep pianomuziek en stevige beats op de grote hit It’s Alright en verwerkte het op Let It Rain Eurodance in hun track. Ook de kleding van de boys was gewaagd. Stay Another Day was een gevoelige ballad, waarmee de hunks hun grootste hit scoorden. In Engeland was het de Christmas Number One van 1994.LOVE ME FOR A REASON – Boyzone (#7 in 1995)
Het origineel van Johnny Bristol komt uit 1974, maar Boyzone goot een heerlijk sausje over Love Me For A Reason heen. Het was de eerste Top 40-hit voor Ronan Keating, Stephen Gately, Keith Duffy, Michael Graham en Shane Lynch. Een flinke reeks hits zou volgen. In 1998 kwam de groep pas op nummer 1 met No Matter What.BACK FOR GOOD – Take That (#2 in 1995)
Een jaar voordat ze uit elkaar gingen, bracht Take That Back For Good uit. Het is de zevende hit voor de groep, die toen nog bestond uit Gary Barlow, Howard Donald, Mark Owen, Jason Orange en Robbie Williams. Hoewel ze in Engeland al lang en breed succesvol waren, was Back For Good pas de eerste top 3-hit voor de heren. Het zou ook de enige blijken…IF YOU ONLY LET ME IN – MN8 (#18 in 1995)
Twee hits scoorden de Britten KG (Kingsley Goldsmith), G-Man (Gary Douglas), Kule T, Tony Michaels en Dee Tails in Nederland. If You Only Let Me In werd in 1995 verkozen tot Alarmschijf en kwam tot nummer 18. De mannen gingen in 1998 uit elkaar, toen ze aan de kant werden gezet door Sony. Echt grote hits had MN8 niet meer gescoord. De groep maakte nog wel een comeback, maar erg succesvol was die niet.NO DIGGITY – Blackstreet featuring Dr. Dre (#4 in 1996)
Toen Blackstreet in 1991 bij elkaar kwam, hadden Teddy Riley, Chauncey Hannibal, Levi Little en Dave Hollister vast niet kunnen bedenken dat ze zouden meewerken aan één van de meest iconische R&B-tracks van de jaren ’90. Eigenlijk zag Blackstreet het niet zitten om No Diggity uit te brengen, omdat geen van de leden de track geweldig vond. Met de raps van Dr. Dre veranderde dat. Gelukkig maar, anders hadden we die vette video van regisseur Hype Williams ook moeten missen!LAST NIGHT – Az Yet (#7 in 1996)
Het Amerikaanse Az Yet pakte in 1996 de Alarmschijf met Last Night en dat betekende de doorbraak van de groep in Nederland. Leuk detail: Marc Nelson (ex-Boyz II Men) zat ook in de groep, die werd ontdekt door een andere R&B-grootheid: Babyface. De mannen zouden een nog grotere hit scoren met de Chicago-cover Hard To Say I’m Sorry.I NEED YOU – 3T (#5 in 1997)
De neefjes van Michael Jackson braken in de 90’s zelf door. Taj, Taryll en Tito Joe Jackson hingen halverwege de 90’s met hun half ontblote lijven boven heel wat bedden. Op I Need You horen we op de achtergrond de stem van Michael. Die was eerder ook te horen op de hit Why, maar deze keer blijft The King Of Pop onzichtbaar in de video.WE'VE GOT IT GOIN' ON - Backstreet Boys (#5 in 1996)
Één van de meest succesvolle boybands ooit kwam in 1996 voor het eerst de Top 40 binnen, met ex-Alarmschijf We've Got It Goin' On. A. J. McLean, Howie D., Nick Carter, Kevin Richardson en Brian Littrell kregen al snel een grote fanbase. De jonge koppies in de videoclip, bewijzen dat ze nog broekies waren. Schattig!WHEN I DIE – No Mercy (#1 in 1997)
Na Boney M, zocht de Duitse succesproducer Frank Farian naar een nieuwe act om zijn zakken mee te vullen. Die vond hij in No Mercy, een groep die hij zelf samenstelde. Marty Cintron en de broers Ariel en Gabriel Hernández werden ingevlogen om tracks in te zingen. Een schot in de roos, want de band scoorde enkele grote hits. When I Die was de 500ste nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40.WONDERFUL TONIGHT – Damage (#26 in 1997)
In thuisland Engeland scoorde Damage 9 Top 40-hits, maar in Nederland moesten we het doen met deze cover van Eric Clapton. De R&B-groep bestond uit Rahsaan Bromfield, Noel Simpson, Jade Jones, Andrez Harriott en Coreé Richards.MMMBOP – Hanson (#2 in 1997)
Wie kon ze niet weerstaan, die blonde broers uit Amerika. Met Mmmbop veroverden ze de wereld en met Where’s The Love en I Will Come To You bouwden ze hun succes verder uit. In veel landen, waaronder bij onze zuiderburen, was Mmmbop een nummer 1-hit. In Nederland moesten Zac, Isaac en Taylor Hanson het doen met de tweede plek.ALL CRIED OUT – Allure featuring 112 (#9 in 1997)
Bijzonder: de Amerikaanse groep 112 stond nooit met een eigen single in de Nederlandse Top 40. De groep scoorde hier twee hits als gastartiest. Quinnes Parker (Q), Daron Jones, Marvin Scandrick (Slim) en Michael Keith waren te horen op nummer 1-hit I’ll Be Missing You van Puff Daddy en op All Cried Out van Allure. Dat leverde dus wel dikke hits op.Volgende week staat in het derde deel van deze serie, de periode 1998 tot en met 2001 centraal.