Nieuws
Op deze dag in 1985

Vandaag: Michael Jackson koopt Beatlerechten

Michael Jackson
Michael Jackson  Paul McCartney  The Beatles  John Lennon  Yoko Ono  The Doors  Robbie Williams  Take That  Harold Faltermeyer  Bryan Adams  Patti Austin  Dilana Smith  Jim  Ed Sheeran  Marvin Gaye  Miley Cyrus 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland.. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Michael Jackson koopt de rechten op de nummers van The Beatles.

Na maandenlange onderhandelingen wordt Michael Jackson op 10 augustus 1985 voor 47½ miljoen dollar eigenaar van ATV Music Publishing. Hij koopt het bedrijf over van een Australische zakenman en als onderdeel van de deal moet Jackson te gast zijn in een liefdadigheidsprogramma voor de televisiezender van Perth.

Een onderdeel van de koop is de rechten van zo’n 4.000 nummers, waaronder bijna alle nummers van The Beatles. Paul McCartney en John Lennons weduwe Yoko Ono hadden eerder de kans gehad om de rechten te kopen, maar zij sloegen het aanbod af. Ono vond de prijs te hoog en McCartney wilde niet in zijn eentje de zeggenschap krijgen over Lennons composities uit angst voor vervelende reacties van Lennonfans. McCartney is echter niet blij dat Michael Jackson de rechten gekocht heeft, omdat hij niet wil dat Beatlenummers voor reclames worden gebruikt. Jackson staat in 1987 echter toe dat het nummer Revolution wordt gebruikt voor een  Nike-commercial.

Ironisch genoeg is het McCartney zelf die Jackson ooit op het idee bracht om muziekrechten te kopen. De ex-Beatle vertelt later in een interview dat hij in 1982, ten tijde van de opnames van hun duet Say Say Say, Jackson had verteld dat je met deze rechten snel rijk kon worden. Hij beheerde zelf onder meer de rechten van alle Buddy Holly-nummers. Jackson zei toen dat hij ooit de rechten van de Beatles zou kopen, maar McCartney dacht dat dat een grapje was.

In maart 2016 wordt bekendgemaakt dat Sony voor een bedrag van 750 miljoen dollar eigenaar wil worden van de hele catalogus. Met dat bedrag kunnen de erfgenamen van Michael Jackson dan al hun schulden aflossen. De koop staat gepland voor eind 2016 of begin 2017. 

Dit gebeurde er ook op 10 augustus:
Op 10 augustus 2016 klagen de nabestaanden van songwriter Ed Townsend de Britse zanger Ed Sheeran aan wegens plagiaat.

2016 gaat voor Ed Sheeran beslist de boeken in als het jaar van de juridische problemen. Zo wordt hij aangeklaagd voor Photograph dat teveel zou lijken op het nummer Amazing van Matt Cardle. De zanger zelf had er weinig problemen mee maar de schrijvers roken geld. Tot een rechtszaak rond Photograph kwam het niet want de juristen rond Ed Sheeran troffen een schikking voor het schamele bedrag van 20 miljoen dollar.

Ook de nabestaanden van de in 2003 overleden songwriter Ed Townshend roken geld. Hij schreef mee aan het nummer Let’s Get It On van Marvin Gaye en zijn familiebesloot de Britse zanger aan te klagen voor plagiaat. Toch werd de zaak zes maanden later verdaagd. Het was niet gelukt om Ed Sheeran te lokaliseren en hem persoonlijk de aanklacht in handen te drukken. Die procedure is echter verplicht volgens het rechtssysteem.

In de zomer van 2018 wordt dezelfde aanklacht opnieuw ingediend en daarna volgt er een formele zaak in New York. “De melodie, de harmonie en de ritmische compositie van Thinking Out Loud vertonen een opvallende gelijkenis met die van Let’s Get It On. Inzet is nu een schadevergoeding van 100 miljoen dollar. Uiteindelijk blijft de zaak sudderen en wordt, vanwege de coronacrisis, besloten er geen prioriteit aan te geven.

Pas in mei 2023 volgt er een uitspraak. Ed Sheeran wordt vrijgesproken van plagiaat. De jury is van mening dat Ed Sheeran, die een week eerder in het getuigenbankje zijn kant van het verhaal had verteld en daarbij ook een stukje van zijn lied had voorgezongen, geen belangrijke element uit Let's Get It On heeft gestolen. In april 2022 was Ed Sheeran ook al vrijgesproken in een andere plagiaatzaak rond zijn nummer 1-hit Shape Of You.

Verder op deze dag:
1970: In Miami begint de rechtszaak tegen Jim Morrison van The Doors. Anderhalf jaar geleden had hij tijdens een optreden zijn geslacht aan het publiek laten zien. De zanger wordt onder andere beschuldigd van obsceen gedrag en openbare dronkenschap.
1996: Robbie Williams scoort met de George Michael-cover Freedom zijn eerste solohit. Als lid van Take That schreef hij al acht Top 40-hits op zijn naam, maar solo blijkt de Britse zanger nog veel succesvoller. Williams scoort tussen 1996 en 2012 dertig Top 40-hits en belandt daarmee bij de twintig succesvolste acts uit de geschiedenis van de hitlijst.
2019: Miley Cyrus maakt bekend dat zij en acteur Liam Hemsworth uit elkaar gaan. Het showbizzkoppel was op 23 december 2018 getrouwd, dus het huwelijk heeft het 7½ maand volgehouden. In januari 2020 is de scheiding definitief.

Vandaag geboren:
1940 - Bobby Hatfield, bij overlijden 63 jaar, The Righteous Brothers
1940 - Les Humphries, bij overlijden 67 jaar, The Les Humphries Singers
1943 - Gé Vrijens, bij overlijden 68 jaar,
1947 - Ian Anderson, Jethro Tull
1949 - Mick Clarke, Rubettes
1949 - Harry Slinger, Drukwerk
1960 - Kym Mazelle,
1961 - John Farriss, INXS
1967 - Karin Vlasblom, Frizzle Sizzle
1967 - Lorraine Pearson, 5 Star
1972 - Dilana Smith,
1985 - Big2, The Opposites
1987 - Jim,
1991 - Big Shaq

Vandaag op nummer 1:
1968 - 1 (1) Ich Bau' Dir Ein Schloss- Heintje (CNR), 7 weken op nummer 1
1974 - 1 (1) Sugar Baby Love- The Rubettes (Polydor), 7 weken op nummer 1
1985 - 1 (2) Axel F- Harold Faltermeyer (MCA), 1 week op nummer 1
1991 - 1 (2) (Everything I Do) I Do It For You- Bryan Adams (A&M), 1 week op nummer 1
1996 - 1 (1) Killing Me Softly- Fugees (Columbia), 6 weken op nummer 1
2002 - 1 (1) Perdono- Tiziano Ferro (EMI), 3 weken op nummer 1
2013 - 1 (1) Wake Me Up!- Avicii (PRMD), 6 weken op nummer 1
2019 - 1 (1) Señorita- Shawn Mendes & Camila Cabello (Island), 6 weken op nummer 1

(10/08/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Dasha - Austin
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Rondé - Undecided
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Dua Lipa - Training Season
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Dua Lipa - Illusion
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details Hozier - Too Sweet
Details La Fuente - Ratata
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Di-Rect - My Blood
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Taylor Swift feat. Post Malone - Fortnight
Details Nemo - The Code
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter