Nieuws
Overig

Paarse vrijdag: helden voor LHBTIQ+’ers

Paarse vrijdag: helden voor LHBTIQ+’ers
Katy Perry  Miley Cyrus  Macklemore & Ryan Lewis  Mary Lambert  Years & Years  Troye Sivan  Ali B  Ricky Martin  Carly Rae Jepsen  Shawn Mendes  Sia 

Het is Paarse vrijdag. Duizenden jongeren gaan vandaag in paarse kleding naar school om een statement te maken tegen homofobie. Door paars te dragen laat je zien dat je oké bent met alle genders en seksuele oriëntaties. Wij zetten wat artiesten op een rij, die de afgelopen jaren veel hebben betekend voor de acceptatie van LHBTIQ+’ers.

MERCY - Shawn Mendes
Valt-ie op mannen of valt-ie op vrouwen? Het is een vraag die bij Shawn Mendes veel werd gesteld. In juni van dit jaar was de Canadese hunk het zat en vertelde hij in een interview dat hij niet gay is. "Laatst zat ik op YouTube wat interviews terug te kijken en scrolde ik naar de reacties. Een hoop mensen zeiden dat ik een 'gay vibe' had. Ten eerste val ik niet op jongens. Ten tweede: het zal niet uit moeten maken. Het moet over mijn muziek gaan. Je moet nooit iemand veroordelen om hoe hij doet of hoe hij praat." En daar heeft Shawn helemaal gelijk in. Al zal zijn uitspraak in RTL Boulevard, "Nederland zit vol knappe meiden én jongens" , heel wat jongensharten sneller hebben doen slaan.



CHEERS – Ian Thomas ft. Tyga
Ian brak al op jonge leeftijd door en stond al gauw bekend als de Vlaamse Justin Bieber. Dat zorgde ervoor dat hij vaak voor homo werd uitgescholden. Het werd zelfs zo erg, dat hij politiebescherming nodig had. Maar Ian sloeg terug: hij gaf een emotioneel interview op tv en nam het nummer Haters op.  Ian vertelde ooit in interviews: “Ik werd als veertienjarige zwaar gepest op school. Elke dag werd ik uitgemaakt voor homo of wannabe, dat was een verschrikkelijke periode. Ik heb toen de slechte kant van de mens leren kennen, maar mijn geloof in de mens is niet verdwenen. Het begon klein met enkele kinderen die achter mijn rug homo begonnen roepen. Later lachten ze me uit en dan kreeg ik regelmatig eens een flinke duw in de gangen. Ik weet dus wat dat doet met een jong iemand en wat de gevolgen zijn.” Inmiddels woont hij in Amerika en werkt hij met artiesten als Flo-Rida en Tyga. Helaas voor de heren: hij is hetero.



CALL ME MAYBE – Carly Rae Jepsen
De video van Call Me Maybe werd miljoenen keren bekeken. In de clip zien we Carly Rae vrolijk flirten met een jongen. Helaas, hij blijkt op mannen te vallen. Een briljante wending, die ongetwijfeld voor heel wat positieve reacties heeft gezorgd. Carly zet zich al jaren in voor de rechten van LBHTQ+'ers. "Dat is eigenlijk gekomen nadat ik het verhaal van Brandon heb gehoord. Ik leerde hem in LA kennen en hij woonde bij zijn adoptieouders. Zij keerden zich tegen hem, toen ze er achter kwamen dat hij op jongens viel. Hij had wel dakloos kunnen zijn!"



THE GREATEST - Sia ft. Kendrick Lamar
De hele wereld was in shock toen afgelopen zomer een aanslag werd gepleegd op een gayclub in Orlando, waarbij vele slachtoffers vielen. Sia besloot om de slachtoffers van de aanslag te eren met haar track The Greatest. In de video is Sia's vaste danseres in clips, Maddie Ziegler, weer aanwezig, maar deze keer met 49 andere dansers. Zij verbeelden de mensen die door het geweld om het leven kwamen in de club. Het is een indrukwekkende video geworden. De zin 'I'm free to be the greatest, I'm alive' krijgt daardoor nog meer lading.



I KISSED A GIRL – Katy Perry
Katy Perry was de afgelopen maanden vooral in touw voor Hillary Clinton, in de strijd om het Witte Huis. De zangeres sprak op diverse gelegenheden haar steun uit aan ‘Hill” en kwam daarbij vooral op voor de homorechten in Amerika. Dat deed ze eerder in Australië, toen ze de toenmalige minister-president van dat land even flink de les las. “Ik hou van je als mens,” vertelde ze Abbott in gesprek, dat live op de radio werd uitgezonden, “maar ik zou nooit op je stemmen.” Katy vertelde dat ze het niet acceptabel vond dat de premier tegen het homohuwelijk was. You go, girl!



VENTE PA’ CA – Ricky Martin ft. Maluma
Er gingen al heel wat roddels over Ricky Martin. Viel hij nou op vrouwen of op mannen? Uiteindelijk kwam de zanger in 2010 zelf uit de kast. Afgelopen maand vertelde hij bij Ellen Degeneres dat hij gaat trouwen met zijn Syrische lover Jwan Yosef. Ricky is vader van de tweeling Matteo en Valentino. Hij leerde zijn vriend Jwan kennen, via zijn werk als kunstenaar. "Ik had zijn werk gezien en dat heeft mij helemaal overdonderd. Ik was er helemaal weg van. Daarna hebben we elkaar ontmoet en sindsdien vormen we een koppel."



LET’S GO – Ali B ft. Brace & Kenny B
Een bruggenbouwer: dat is Ali B ten voeten uit. Ali kan het met iedereen goed vinden en kijkt niet naar geaardheid of afkomst. In The voice of Holland bewijst de rapper iedere week weer dat hij met verschillende mensen lol kan hebben en kan samenwerken. Wat dat betreft is Ali een mooi rolmodel. Al wil hij dat in zijn voorstelling Je suis Ali niet bevestigen.



YOUTH – Troye Sivan
Troye is misschien wel één van de grootste homo-iconen van dit moment. In 2013 kwam hij via een YouTube-filmpje uit de kast voor het oog van heel de wereld. De Australiër was toen vooral bekend als acteur in bijvoorbeeld X-Men. Tegenwoordig is Troye een succesvolle zanger en staat hij op de grootste festivals. Hij verbergt zijn homoseksualiteit niet en laat zien waar hij voor staat. De videoclip bij Youth is daar misschien wel een goed voorbeeld van.



AMBITIONS – Joe McElderry
De naam Joe McElderry zegt je misschien niet zoveel, maar in Engeland maakte hij in 2009 heel wat tongen los, tijdens zijn deelname aan The X Factor. Joe viel op door zijn goede stem, maar al snel ontstonden er ook speculaties over zijn geaardheid. Na zijn overwinning bij The X Factor werd zijn Twitter-account gehackt. De hacker stuurde een bericht de wereld in, met de boodschap dat Joe gay was. De zanger ontkende, maar kwam later toch uit de kast. Hij heeft het eerst aan zijn moeder verteld. “De reactie van mijn moeder was fantastisch. Ze zei dat het haar niet uitmaakte of ik thuiskwam met een vriend of vriendin. Mijn familie heeft me echt gesteund!”



WILD THINGS - Alessia Cara
Met Wild Things miste ze in Nederland net de Top 40, maar met Scars To Your Beautiful scoort Alessia Cara nu toch een hit in Nederland. Toch gaan we even terug naar Wild Things. Volgens Alessia kun je heel wat homoseksuele mensen zich vinden in deze track: "Het gaat over jezelf omarmen en je niet druk maken over labels, die mensen op je willen plakken. Seksualiteit is voor mij een deel van wie je bent. Er hoeft geen stempel op je te worden gedrukt!"



KING – Years & Years
Als er iemand opkomt voor de gay rechten, dan is het Years & Years-zanger Olly Alexander wel. Zelfs op een groot festival als Glastonbury liet de zanger zich afgelopen zomer horen. Olly heeft een relatie met voormalig Clean Bandit-violist Neil Milan en wist daarmee de schijnwerpers op zich te richten. Ook de teksten van Years & Years gaan vaak over een relatie tussen twee mannen. “Mijn lyrics gaan over relaties tussen dezelfde sekse, omdat dat is wie ik ben. Het is belangrijk voor me, dat ik me prettig voel bij hoe ik me uit. Ik word altijd geraakt door verhalen van mensen, die me vertellen dat ze zich zo kunnen vinden in mijn teksten omdat ze voor hen herkenbaar zijn.”



SAME LOVE – Macklemore & Ryan Lewis ft. Mary Lambert
Same Love is misschien wel de ultieme protestsong over de acceptatie van LHBTIQ+. Macklemore, Ryan Lewis en Mary Lambert scoorden er in 2013 een top 20-hit mee in de Nederlandse Top 40. En misschien droeg de confronterende videoclip daar ook wel aan bij. Onvergetelijk is het optreden van het duo en de zangeres, tijdens de uitreiking van  Grammy Awards van 2014. Tijdens het nummer, trouwden 33 LHBTIQ+-stellen. Een mooi statement!



ELEVATOR – Erik Arbores x DJ Fresh
Erik Abores, die in het echte leven Erik van den Boom heet, kwam vorig jaar uit de kast. De dj en producer werd al meerdere keren in gayclubs gespot, maar maakte destijs bij Shownieuws bekend dat hij een vriend had. "Het ging een beetje geleidelijk, het is niet zo dat je op een dag wakker wordt en denkt: hé, ik ben homo. Op m'n 14e, 15e kwam ik erachter en ik ben op m'n 15e, 16e een beetje uit de kast gekomen." Het was voor Erik niet zo lastig om uit de kast te komen: zijn ouders steunden hem volledig. Vorig jaar was hij nauw betrokken bij de Amsterdam Gay Pride, waarmee hij zich inzette voor meer tolerantie.



HANDS OF LOVE – Miley Cyrus
Miley is een voorvechtster van homorechten. De zangeres ziet zich als panseksueel en was de afgelopen maanden vooral in het nieuws vanwege haar campagne tegen Donald Trump. Afgelopen zomer droeg ze nog een pet met de tekst: “Make America Gay Again”. Dat verwijst natuurlijk naar de bekende slogan van de Republikein. In een interview vertelde ze over haar eigen geaardheid: “Ik voel me niet gay, maar ik voel me ook niet hetero. Ik haat het woord biseksueel, omdat ik me dan in een hokje geplaatst voel. Op de middelbare school openden mijn ogen. Mijn eerste relatie was met een chick!” Hands Of Love gaat over twee vrouwen die met elkaar een relatie hebben.



Een greep uit de Top 40-acts, die zich ook inzetten voor de acceptatie van LHBTQ+'ers:
OUTSIDE – George Michael
DIVA – Dana International
BORN THIS WAY – Lady Gaga
LIKE THE WAY I DO – Melissa Etheridge
DEAR MR. PRESIDENT - P!nk
OME JAN - Willeke Alberti
SAY SOMETHING – A Great Big World ft. Christina Aguilera
STEP RIGHT UP – Jamai
I'M STILL STANDING - Elton John
GIRLS JUST WANNA HAVE FUN - Cindy Lauper
YMCA - The Village People
WHY TELL ME, WHY - Anita Meyer
I’M THE ONLY ONE – Sam Smith
WHATAYA WANT FROM ME – Adam Lambert

(09/12/2016)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)