Nieuws
Overig

Hot in 2016: Justin Bieber succesvolste artiest van 2016

Hot in 2016: Justin Bieber succesvolste artiest van 2016
Justin Bieber 

Deze week kijken we in Hot in 2016 tot aan de Top 100 van 2016 op 31 december, terug op Top 40-hits die in 2016 in de Lijst der Lijsten stonden. Justin Bieber is de succesvolste artiest van 2016, maar de wereldster van dit moment leek niet altijd gelukkig.

Daar stond hij dan, met een blauw winkelmandje aan zijn voeten in een supermarkt in Buitenveldert. The Biebs deed inkopen met Martin Garrix, misschien wel zijn beste maatje. En misschien is onze Martijn wel de enige die hem op dit moment echt begrijpt. Desondanks toonde de foto, die daarna viral ging hét leed van een wereldster. Ondanks je populariteit op veel momenten doodongelukkig zijn, eenzaam vooral. We zagen het al eerder bij verschillende supersterren.

Toch is 2016 het jaar van Bieber. De meest succesvolle Top 40-act van 2016 was dit jaar snel bekend. Die prijs was dit jaar al vroeg voor Justin die met zes Top 40-hits een onoverbrugbare voorsprong had op nummer 2 Shawn Mendes. Wat wil je ook, met nummer 1-hits als Sorry, Love Yourself, Cold Water en Let Me Love You. De oorsprong van het succes van dit jaar, ligt in de eerste weken van 2016.

Record na record
Het begon allemaal op 9 januari, toen de Bieberbaas The Beatles, Michael Jackson, Marco Borsato en Kane evenaarde. Love Yourself was de derde nummer 1-hit van het album Purpose en dat deden alleen de eerdergenoemde acts hem na. Maar de track zorgde ook nog voor een waar Top 40-record: Justin was de eerste zanger in de ruim 51 jaar van de Top 40, die zichzelf weet te vervangen op de eerste plaats. Hij trad daarmee in de voetsporen van The Beatles, Mud en Adele. Hij was de vierde act én geen andere zanger wist hem dat eerder na te doen.



Er kwamen nog meer records op het pad van de Canadees. Zo stond hij vier weken aaneengesloten op de nummers 1 en 2 via Love Yourself en Sorry. In de geschiedenis van de Top 40 waren er slechts twee artiesten die datzelfde trucje wisten te flikken: Adele en Pharrell Williams. Op 6 augustus van dit jaar schreef Justin vervolgens nog een mooi feitje op zijn naam.

Cold Water (met Major Lazer & Mø) sprong toen namelijk van 29 naar nummer 1. Het was de 38e hit in de Top 40-geschiedenis die zo snel omhoog wist te schieten. Daarnaast was de hunk de tweede artiest in ruim 51 jaar Top 40-geschiedenis die er, in een tijdsbestek van een jaar, in is geslaagd om met vier verschillende hits op nummer 1 te komen. Op 19 september 2015 kwam What Do You Mean? bovenaan de Top 40, gevolgd door Sorry (op 5 december 2015) en Love Yourself (op 9 januari 2016). In de geschiedenis van de Top 40 zijn er 26 acts die 4 of meer nummer 1-hits hebben weten te pakken.



Let Me Love You
En toen kwam Let Me Love You met DJ Snake ook nog even om de hoek kijken. Dankzij die track bereikte de zanger alweer een hoogtepunten in zijn Top 40-carrière. In de Top 40 van 10 september stond hij zowel op nummer 1, met Cold Water (met Major Lazer en Mø), als op de nummer 2, met Let Me Love You. Een jaar eerder stond The Biebs ook gelijktijdig op de eerste twee plaatsen met Love Yourself en Sorry. Justin nam met zijn prestatie het record over van The Beatles en Pharrell Williams. Beide acts wisten elk zes keer gelijktijdig op plek 1 en 2 te staan in respectievelijk 1965/1966 en 2013.

Let Me Love You werd uiteindelijk ook een dikke nummer 1-hit. De Frans-Canadese combi stond 17 weken bij de populairste vijf hits van ons land. Slechts 6 hits wisten - in bijna 52 jaar Top 40 - langer in de top 5 te verblijven met Somebody That I Used To Know (van Gotye, uit 2011) als recordhouder: 21 weken. En deze week werd bekend dat de track een plek heeft gekregen bij de 100 grootste hits die ons land ooit heeft gekend. Voor Justin Bieber is dat inmiddels zijn vierde succes in dat lijstje van 100. Eerder kwamen ook Sorry (nummer 73), Love Yourself (nummer 78) en What Do You Mean (nummer 86) in de top 100 aller tijden.

(31/12/2016)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)