Nieuws
Op deze dag in 2023

Vandaag: Beyoncé schrijft Grammyhistorie

Vandaag: Beyoncé schrijft Grammyhistorie
Beyoncé  Milow  50 Cent  Justin Timberlake  Smokie  Dolly Dots  Christopher Plummer  George Kooymans  Golden Earring  Britney Spears  Kim Petras 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Beyoncé breekt een bijzonder Grammyrecord.

Beyoncé krijgt op 5 februari 2023 een bijzonder record in handen. Tijdens de Grammy-uitreikingen hoort ze met vier Awards tot de grote winnaars van de avond. Haar hit Break My Soul wordt verkozen tot 'Best Dance/Electronic Recording' en het album Renaissance tot 'Best Dance/Electronic Album'. Daarnaast worden de nummers Plastic Off The Sofa en Cuff It uitgeroepen tot respectievelijk 'Best Traditional R&B Performance' en 'Best R&B Song'.

Het feit dat ze vier Grammy's op één avond wint, is nog niet eens zo bijzonder. Dat deed ze vorig jaar ook al. In 2004 had ze overigens al eens vijf Grammy's gewonnen en in 2010 zelfs zes. Wat wel bijzonder is, is dat Beyconé in totaal nu 32 Grammy's gewonnen heeft. Daarmee heeft ze het record gebroken van de Hongaarse dirigent Georg Solti (1912-1997). Hij had sinds 1984 het record van meeste Grammy's op zijn naam staan en verzamelde er in totaal 31. Zijn voorganger was overigens Henry Mancini. Bij Beyconé moet er wel worden bij gezegd dat haar vier Grammy's die ze won als lid van Destiny's Child en The Carters bij het totaal zijn opgeteld.

Dit gebeurde er nog meer op 5 februari:
Milow covert op 5 februari 2008 de hiphoptrack Ayo Technology van 50 Cent en Justin Timberlake.

Milow is te gast in het Studio Brusselprogramma Volt. Hij krijgt van het programma het verzoek om een cover van een recente hit op te nemen. De Belgische singer-songwriter had een jaar eerder een enorme hit te pakken in Vlaanderen met zijn ballad You Don't Know. Hij speelt akoestische popmuziek en wekt dan ook verbazing als hij het hiphopnummer Ayo Technology van 50 Cent en Justin Timberlake in een nieuw jasje steekt. 

Milow weet het lied helemaal naar zijn stijl te maken en het resultaat is verbluffend. Twee maanden later maakt hij een professionele opname van het nummer die in juni op de verzamel-cd Rendez-Vous verschijnt. Daarop spelen Vlaamse muzikanten covers van bekende nummers uit de afgelopen 25 jaar. Milow speelt het nummer ook tijdens concerten en langzaam groeit de interesse in zijn versie van Ayo Technology. In september verschijnt het nummer in Vlaanderen op single en een maand later volgt Nederland. De videoclip wordt zelfs opgepikt door de populaire Amerikaanse blogger Perez Hilton en Kanye West. Zowel in Vlaanderen als Nederland bereikt Ayo technology de eerste plaats van de hitparade en ook in andere Europese landen waaronder Duitsland en Zweden scoort Milow een grote hit.

Milow wil niet bekend worden van enkele hiphopcovers, dus gaat daarna verder met zijn eigen materiaal. Na het succes van Ayo Technology besluit Milow zijn Belgische debuutsingle You Don't Know ook in Nederland uit te brengen. Met succes, want het nummer bereikt de zevende plaats in de Top 40. Het is echter de laatste grote hit van Milow in Nederland. De opvolger One Of It flopt en in 2011 piekt You And Me (In My Pocket) op een troosteloze 34e plaats.

In de zomer van 2014 verschijnt Milow echter weer in de schijnwerpers in Nederland. Hij is dan te gast in het NOS-programma Studio Brasil. Het programma over het WK voetbal 2014 wordt elke dag afgesloten met een ode van Milow aan een gebeurtenis op het WK op die dag. Na zijn optredens neemt het aantal Nederlandse fans weer toe. In 2020 is hij de eerste buitenlander die meedoet aan het televisieprogramma Beste Zangers.

Verder op deze dag:
1977:
Smokie stijgt naar de felbegeerde koppositie met Living Next Door To Alice. De Engelse rockband begint hiermee aan een succesvol jaar. Opvolger Lay Back In The Arms Of Someone bereikt eveneens de eerste plek.
1988: De Dolly Dots kondigen hun afscheid aan. Hun laatste optreden geven ze op 2 oktober in de Escape in Amsterdam. In 2007 komen de meiden opnieuw bij elkaar voor een drietal concert in de Ahoy.
2021: De Canadese acteur Christopher Plummer overlijdt op 91-jarige leeftijd. Een van zijn bekendste rollen was die van kapitein Von Trapp in The Sound Of Music. In die hoedanigheid scoorde hij in 1965 een Top 40-hit met het lied Edelweiss.
2021: George Kooymans maakt bekend dat hij aan de ziekte ALS leidt. Dit nieuws betekent direct ook het einde voor de Golden Earring, de oudste rockband van Nederland.
2021: In Amerika gaat de documentaire Framing Britney Spears in première. De film creëert veel nieuwe belangstelling voor haar curatelesituatie en de #FreeBritney-beweging, die stellig gelooft dat de zangeres via geheime boodschappen probeert wanhoopskreten naar de buitenwereld te sturen.
2023: De Duitse zangeres Kim Petras is de eerste openlijke transvrouw die een Grammy Award wint. Ze wint samen met Sam Smith in de categorie Best Pop Duo/Group Performance. Synthesizerpionier Wendy Carlos had als transvrouw weliswaar in 1970 al drie Grammy's gewonnen, maar van haar werd eind jaren 70 pas bekend dat ze was geboren als man.

Vandaag geboren:
1941 - Cory Wells, bij overlijden 74 jaar, Three Dog Night
1942 - Tammy Wynette, bij overlijden 56 jaar,
1943 - Chuck Winfield, Blood, Sweat & Tears
1944 - James R. Cobb, bij overlijden 75 jaar, Classics IV | Atlanta Rhythm Section
1947 - Rikkert Zuiderveld, Elly & Rikkert
1948 - David Denny, The Steve Miller Band
1953 - Freddie Aguilar,
1957 - Gemma Van Eck, Babe
1960 - Pete Williams, Dexy's Midnight Runners
1964 - Duff McKagan, Guns n'Roses | Velvet Revolver
1968 - Bobby Brown, New Edition
1968 - Christopher Barron, The Spin Doctors
1973 - Trijntje Oosterhuis, Total Touch
1975 - Brainpower, ADHD | Dance4Life United
1976 - Janine Abbring, Tido
1982 - Richy Brown, Los Angeles The Voices
1996 - Fireboy DML,

Vandaag op nummer 1:
1966 - 1 (1) We Can Work It Out / Day Tripper- The Beatles (Parlophone), 7 weken op nummer 1
1972 - 1 (1) Sacramento- Middle Of The Road (RCA), 3 weken op nummer 1
1977 - 1 (2) Living Next Door To Alice- Smokie (Rak), 1 week op nummer 1
1983 - 1 (1) Goodnight Saigon- Billy Joel (CBS), 2 weken op nummer 1
1994 - 1 (1) Ik Wil Niet Dat Je Liegt / Waarheen Waarvoor- Paul De Leeuw / Annie De Rooy (Varagram), 4 weken op nummer 1
2000 - 1 (1) Drop It- Scoop (Antler-Subway), 3 weken op nummer 1
2005 - 1 (1) Als Je Iets Kan Doen- Artiesten Voor Azië (EMI), 4 weken op nummer 1
2011 - 1 (1) Rolling In The Deep- Adele (XL), 2 weken op nummer 1
2022 - 1 (1) Dat Heb Jij Gedaan- Meau (Excited About Music), 6 weken op nummer 1

(05/02/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi