Nieuws
Op deze dag in 2011

Vandaag: Ben Saunders wint The Voice Of Holland

Vandaag: Ben Saunders wint The Voice Of Holland
Ben Saunders  The Voice Of Holland  Aretha Franklin  George Harrison  The Monkees  Dolly Dots  Marco Borsato  The Jimi Hendrix Experience  Kelly Clarkson  LL Cool J 

De Top 40 is sinds 1965 de toonaangevende hitlijst van Nederland. In de rubriek Vandaag blikken we terug op gebeurtenissen in de popmuziek die exact X jaar geleden plaatsvonden. In deze aflevering van Vandaag: Ben Saunders wint het eerste seizoen van The Voice Of Holland.

Op 17 september 2010 maakte Nederland kennis met een nieuwe talentenjacht. The Voice Of Holland was bedacht door John De Mol en Roel Van Velzen. Het programma had veel overeenkomsten met bestaande talentenjachten, maar onderscheidde zich door het feit dat de coaches de kandidaten bij hun auditie alleen konden horen en dus niet konden zien. De talenten werden dus enkel op hun stem beoordeeld en niet op hun uiterlijk of uitstraling. Kenmerkend zijn de rode draaiende stoelen waar de coaches in zitten.

In die allereerste aflevering waren de broers Ben en Jamie Saunders te zien. Jamie had Ben opgegeven. Uiteindelijk draaide er echter niemand voor Jamie terwijl bij Ben juist alle stoelen draaiden. Ben, die opviel door zijn getatoeëerde lijf en gouden tanden, zong het nummer Use Somebody van Kings Of Leon. Na zijn auditie koos hij Roel als zijn coach.

In december 2010 zorgde Ben voor een unicum door met het nummer If You Don't Know Me By Now de Top 40 binnen te komen. Dat nummer had hij op 26 november gezongen in de derde liveshow. Zijn Top 40-debuut was bijzonder, omdat het nog nooit was voorkomen dat een deelnemer van een talentenjacht tijdens het lopende seizoen al een hit scoorde in de Top 40. Later zouden Sandra Van Nieuwland En Julia Van Der Toorn dit trucje herhalen. If You Don't Know Me By Now was overigens niet Bens eerste kennismaking met de Top 40. In 2000 hadden hij en zijn andere broer Dean al een hit gescoord met Follow That Dream als leden van het groepje Follow That Dream.

Op 21 januari 2011 zien 3,3 miljoen kijkers dat hij met 59% van de stemmen de finale van The Voice Of Holland wint. Hij is daarmee de allereerste Voice-winnaar ter wereld. De tweede, derde en vierde plaats gaan naar respectievelijk Pearl Jozefzoon, Kim De Boer en Leonie Meijer. Dat weekend kan de vlag uit bij de familie Saunders, want een dag later wint zijn broer Dean het derde seizoen van de SBS6-talentenjacht Popstars.

Ben en Dean halen afzonderlijk van elkaar allebei de Top 40. The Voice is veel beter bekeken dan Popstars en mede daardoor scoort Ben een grotere hit dan zijn broer. Bens eerste single Kill For A Broken Heart komt een week na zijn overwinning op nummer 4 binnen in de Top 40. Dean moet zich tevreden stellen met een 22e plaats voor zijn debuutsingle You And I Both. Ben wint datzelfde jaar nog drie TMF Awards en een Dutch MTV Award. Daarnaast wordt hij genomineerd voor drie Edisons.

Dit gebeurde er nog meer op 21 januari:
Aretha Franklin wordt op 21 januari 1987 als allereerste vrouw opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame.

In 1986 waren Elvis Presley, Sam Cooke, James Brown, Buddy Holly, The Everly Brothers, Chuck Berry, Little Richard, Jerry Lee Lewis, Fats Domino en Ray Charles de eerste artiesten die werden opgenomen in de Rock And Roll Hall Of Fame. Op 3 januari 1987 werden de volgende acts bekendgemaakt die geëerd zullen worden in het Amerikaanse museum. Er zijn vijftien namen vrijgegeven. 

De gelukkigen zijn Jackie Wilson, Marvin Gaye, B.B. King, Roy Orbison, Smokey Robinson, The Coasters, Eddie Cochran, Bill Haley, Carl Perkins, Big Joe Turner, Clyde McPhatter, Bo Diddley, Muddy Waters, Ricky Nelson en Aretha Franklin. Laatstgenoemde vervult de rol van het vreemde eendje in deze groep. Zij is namelijk de enige vrouwelijke artiest, omringd door 24 mannelijke acts. Aan deze 'onderbezetting' door vrouwen blijkt door de jaren heen weinig te zijn veranderd.

Dat heeft in 2013 tot gevolg dat de Rock And Roll Hall Of Fame door de Welshe zangeres Charlotte Church beschuldigd wordt van seksisme. Ze rekent uit dat 259 van de 295 acts in de eregalerij mannelijke artiesten of volledig mannelijke groepen zijn. Zij vertegenwoordigen daarmee 91,5% van de opgenomen acts in het museum. Charlotte weet met haar statement echter geen revolutie op gang te brengen, zo blijkt in 2014 en 2015. In deze twee jaren worden in totaliteit zestien muzikanten voorzien van een plekje in de Hall of Fame. Daarvan zijn er twee vrouw: Linda Ronstadt in 2014 en Joan Jett (& the Blackhearts) in 2015.

De daadwerkelijke opname in de Rock And Roll Hall Of Fame vindt plaats op 21 januari 1987. Daarbij is Aretha zelf niet aanwezig. Rolling Stones-gitarist Keith Richards houdt - niet geheel nuchter - een korte toespraak en reikt vervolgens het bijbehorende beeldje uit aan haar producer Clive Davis en broer Cecil Franklin.

Verder op deze dag:
1966:
George Harrison van The Beatles stapt in het huwelijksbootje met fotomodel Pattie Boyd. In 1974 wordt Harrison door Boyd vervangen door zijn goede vriend Eric Clapton.
1967: The Monkees stijgen naar de eerste plaats met I'm A Believer. Het doel van de groep is uitgroeien tot de Amerikaanse tegenhanger van The Beatles. I'm A Believer is echter de enige nummer 1-hit voor The Monkees, tegenover zestien nummer 1-hits voor The Beatles.
1984: De Dolly Dots voeren voor een weekje de Top 40 aan met Love Me Just A Little Bit More. Voor de Nederlandse meidengroep is het de eerste en laatste nummer 1-hit.
1995: Marco Borsato scoort zijn tweede nummer 1-hit met Waarom Nou Jij. De ballad blijft één weekje bovenaan, wat in schril contrast staat met voorganger Dromen Zijn Bedrog (twaalf weken).
1997: Op de stoep van het gebouw van AIE Music in Seattle wordt een standbeeld van Jimi Hendrix onthuld. De gitaargenie werd in 1942 in de Amerikaanse metropool geboren.
2006: Kelly Clarkson stijgt naar nummer 1 met Because Of You. Voor de voormalige winnares van American Idol blijkt het een eenmalige ervaring als hitlijstaanvoerster.
2010: Radio 538, 3FM, Q-Music, Radio 2, Radio Veronica en SLAM! FM slaan de handen ineen en zenden deze hele dag gezamenlijk uit onder de naam Radio 555. De radiozenders zamelen geld in voor slachtofferhulp in Haïti, waar negen dagen eerder een verwoestende aardbevind plaatsvond.
2016: Rapper LL Cool J heeft een ster op de Hollywood Walk Of Fame. De Amerikaan is daarmee de eigenaar van de 2571e ster op de legendarische stoep.

Vandaag geboren:
1922 - Telly Savalas, bij overlijden 72 jaar,
1941 - Placido Domingo,
1942 - Edwin Starr
, bij overlijden 61 jaar,
1942 - Freddy Breck, bij overlijden 66 jaar,
1944 - Robin Sarstedt,
1945 - Pete Kircher,
Honeybus | Status Quo
1947 - Pye Hastings, Caravan
1947 - Jim Ibbotson, Nitty Gritty Dirt Band
1950 - Billy Ocean,
1954 - Anneke De Roo, Zusjes De Roo
1965 - Robert Del Naja, Massive Attack
1971 - Rob Klerkx, Moke
1976 - Llewy Is Sel, Relax
1976 - Emma Bunton, Spice Girls
1980 - Tamir Ruffin, Dru Hill
1981 - Michel Teló,
1993 - Cris Cab,
1994 - André Hazes Jr., EenMaal Voor Allen
1999 - Em Beihold,
2001 - Griff,
2005 - IShowSpeed

Vandaag op nummer 1:
1967 - 1 (3) I'm A Believer- The Monkees (RCA Victor), 1 week op nummer 1
1978 - 1 (1) Mull Of Kintyre- Wings (Capitol), 5 weken op nummer 1
1984 - 1 (2) Love Me Just A Little Bit More (Totally Hooked On You)- Dolly Dots (WEA), 1 week op nummer 1
1989 - 1 (1) Can't Stay Away From You- Gloria Estefan and Miami Sound Machine (Epic), 2 weken op nummer 1
1995 - 1 (2) Waarom Nou Jij- Marco Borsato (Polydor), 1 week op nummer 1
2006 - 1 (1) Talk- Coldplay (Parlophone), 4 weken op nummer 1
2012 - 1 (1) Ai Se Eu Te Pego! - Nooossaa!- Michel Teló (CNR), 2 weken op nummer 1
2017 - 1 (23) Shape Of You- Ed Sheeran (Asylum), 1 week op nummer 1
2023 - 1 (1) Ladada (Mon Dernier Mot)- Claude (Cloud 9), 6 weken op nummer 1

(21/01/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi