Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 4

Top 4: Opgevallen! week 4
Melanie  Pommelien Thijs  Frank Farian  Son Mieux 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Melanie

Vorige week dinsdag overleed Melanie. De Amerikaanse singer-songwriter stond tussen 1969 en 1972 met vijf hits in de Nederlandse Top 40, die allemaal de top 10 haalden. Met Lay Down was ze in 1970 bovendien de eerste zangeres die met een zelfgeschreven nummer de eerste plaats haalde in de Nederlandse Top 40. Andere bekende hits van Melanie waren Brand New Key (haar enige nummer 1-hit in de Amerikaanse Billboard Hot 100) en Beautiful People. Dat nummer werd alleen in Nederland een top 10-hit. In andere landen brak ze pas later door. Vóór haar grote doorbrak was ze trouwens een van de slechts drie vrouwelijke soloartiesten die in augustus 1969 optraden op het legendarische Woodstock-festival, naast Joan Baez en Janis Joplin. Ter nagedachtenis aan Melanie hebben we een speciale Melanie-top 5 gemaakt, waarin we dieper ingaan op de hits van Melanie.

2 (--) Pommelien Thijs

Afgelopen week werd bij onze zuiderburen de week van de Belgische muziek gevierd, met als hoogtepunt de uitreiking van de MIA's op woensdag. De MIA's, oftewel de Music Industry Awards, zijn de belangrijkste muziekprijzen van België. De avond kende een overduidelijke winnaar. Pommelien Thijs verzilverde vijf van haar negen nominaties en was daarmee de enige act die met meerdere MIA's het Sportpaleis mocht verlaten. Omdat ze zoveel MIA's had gewonnen, en bij de uitreiking in 2023 haar drie MIA's op de grond had laten vallen, kreeg ze van presentator Niels Destadsbader een speciale tas mee om ze in te doen. Die was zelfs niet groot genoeg voor vijf MIA, want bij het persmoment na de prijsuitreikingen liep Pommelien rond met een boodschappentrolley, waar haar awards in zaten. Pommelien won in de categorieën Nederlandstalig, Pop, Solo Artiest, Hit Van Het Jaar (voor Erop Of Eronder) en Album (voor haar debuutalbum Per Ongeluk). Opvallend is dat deze categorieën allemaal juryprijzen waren. Haar andere vier nominaties waren in sectorcategorieën (toegekend door mensen uit de muziekindustrie), maar daarvan verzilverde ze er dus geen.

3 (--) Frank Farian

Melanie is niet de enige Top 40-artiest van wie vorige wee afscheid hebben moeten nemen. Op de sterfdag van Melanie werd namelijk bekend dat ook Frank Farian was overleden. In de jaren 70, 80 en 90 had deze Duitse producer en songwriter wereldwijd succes met verschillende acts. Daarvan zijn Boney M. en Milli Vanilli veruit het bekendst, maar hij was ook de man achter onder meer Eruption, No Mercy, La Bouche en Gilla. Frank haalde in 1976 ook als zanger de Top 40 met het nummer Rocky, dus in ons land beter bekend werd dankzij de Nederlandstalige uitvoering van Don Mercedes. In totaal heeft Frank met meer dan 40 hits in de Top 40 gestaan en daarom hebben we een speciale Frank Farian-top 40 gemaakt, die je elders op deze site vindt. Zes van zijn hits bereikten de eertse plaats in ons land. Frank Farian overleed in de Amerikaanse stad Miami, waar hij de laatste jaren van zijn leven woonde. Hij is 82 jaar geworden.

4 (--) Son Mieux

Zaterdagavond werd op RTL 4 de televisieregistratie van de 26e editie van De Vrienden Van Amstel LIVE! uitgezonden. 22 acts gaven tussen 9 en 24 januari acte de présence in de grootste kroeg van Nederland. Wie niet aanwezig was in Ahoy had op 19 januari al kunnen meegenieten via een livestream op Videoland, maar deze week stond voor de lineaire televisiekijker dus een ingokorte registratie op het programma. Tussen die 22 acts zaten een paar VVAL-debutanten: Zoë Tauran, Meau, Bizzey, Claude, La Fuente en Son Mieux. Die laatste act werd als een van de hoogtepunten van deze editie gezien. De Haagse band rond zanger Camiel Meiresonne speelde hun grootste hit Multicolor en dook daarna met hun stadsgenoten van Di-Rect op in een speciale discoblokje, waar ze samen Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), Da Ya Think I'm Sexy? en Why Tell Me, Why speelden. Dat laatste nummer was helaas niet opgenomen in de televisieregistratie. Son Mieux zelf heeft het optreden bij De Vrienden Van Amstel Live! als een warm bad ervaren en zal ongetwijfeld bij toekomstige edities weer van de partij zijn.

(29/01/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi