Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 38

Top 4: Opgevallen! week 38
Roger Whittaker  De Ajax Selectie  Duncan Laurence  Lou and The Hollywood Bananas 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (--) Roger Whittaker

Vorige week maandag werd bekend dat Roger Whittaker is overleden. De Britse zanger overleed al op 13 september, maar de familie besloot het nieuws pas twee dagen na zijn uitvaart op 16 september bekend te maken. Roger kampte al langer met gezondheidsproblemen en kreeg onlangs een beroerte waarvan hij niet meer herstelde. Europa leerde Roger Whittaker kennen op 8 juli 1967. Hij maakte deel uit van Britse ploeg die meedeed aan het beroemde songfestival van Knokke. Hij zong daar het musicalnummer If I Were A Rich Man en bewees met Mexican Whistler dat hij ook heel aardig kon kunstfluiten. Rog, zoals hij toen ook wel genoeg werd, was de grote ster van het festival en won met zijn land een paar dagen later de finale. If I Were A Rich Man en Mexican Whistler bereikten een maand na het festival allebei de top 10. In 1970 scoorde hij echter pas zijn grootste hit met het anti-oorlogslied I Don't Believe In If Anymore. Na zijn laatste grote internationale succes met The Last Farewell in 1975, richtte hij zich op de Duitstalige markt, waar hij verschillende hits scoorde. Roger overleed in het Zuid-Franse dorpje Montaigu-de-Quercy. Hij was 87 jaar. Zijn grootste hits hebben we onder elkaar gezet in een speciale Roger Whittaker-top 5.

2 (--) Ajax

Er was een tijd dat Ajax okay was. Daar is nu allerminst sprake van. Studio Sport vatte afgelopen week zelfs samen als een rampweek voor Ajax. Deze maand hebben de Amsterdammers nog geen enkele wedstrijd kunnen winnen en dan is het 3-3-gelijkspel tegen Marseille in de Europa League nog wel de kleinste smet op de afgelopen week. Sven Mislintat raakte in opspraak toen bekend werd dat hij een speler had aangekocht via een zaakwaarnemerskantoor, dat aandelen bezit in een privébedrijf van hem. Ajax startte een onderzoek naar deze zaak, maar zondag maakte de club bekend dat Mislintat was ontslagen. Dat gebeurde na de dramatisch verlopen thuiswedstrijd tegen Feyenoord. Die wedstrijd werd halverwege gestaakt nadat Ajaxsupporters een plastic bekertje en vuurwerk op het veld hadden gegooid. Daarna werd hoofdingang E van de Johan Cruijff ArenA bestormd door hooligans, die daar ernstige vernielingen aanrichtten. Hoe en of de wedstrijd tegen Feyenoord uitgespeeld zal worden is op dit moment nog onbekend. Deze week staan Volendam en RKC op het programma. Hopelijk lukt het Ajax om snel weer uit het dal te klimmen en hoger te komen dan de 14e plaats in de Eredivisie.

3 (--) Duncan Laurence

Afgelopen week was de week van Duncan Laurence. Vrijdag verscheen zijn tweede album Skyboy. Dat zou eigenlijk eind mei al zijn verschenen, maar werd toen uitgesteld. Dat had te maken met de mentale inzinking waarin Duncan was terechtgekomen na alle negativiteit in de media over zijn rol op het afgelopen Eurovisiesongfestival. Daarover sprak hij donderdag voor het eerst voor de camera's aan tafel bij Humberto. Daar gaf hij toe dat hij dingen onderschat had over zijn rol als creative director bij Mia Nicolai en Dion Cooper en dat hij meer naar de voorgrond had moeten treden. Hij vertelde verder wat alle bedreigingen en kritiek die hij ontving met hem persoonlijk hebben gedaan en dat hij nog steeds last heeft van spanningen en angsten. Zaterdag stond er ook een groot artikel over Duncan in het Algemeen Dagblad en stond hij centraal in Beste Zangers. In dat programma had hij begin deze maand zelf veel indruk gemaakt met zijn vertolking van Douwe Bobs I Do, die inmiddels in de Tipparade staat. In de aflevering van Duncan zong Numidia een krachtige, Nederlandstalig-Berberse vertaling van zijn grootste hit Arcade. Komende donderdag staat Numidia zelf centraal.

4 (--) Lou Deprijck

Naast Roger Whittaker overleed er afgelopen week nog iemand die in de jaren 70 op nummer 2 heeft gestaan. Nou ja, eigenlijk heeft de Belgische zanger en producer Lou Deprijck nooit zelf op nummer 2 gestaan, maar hij heeft de nummer 2-hit Ça Plane Pour Moi van Plastic Bertrand wel geproduceerd, gecomponeerd én ingezongen. Dat laatste kwam aan het licht nadat een gerechtelijk expert zich in 2010 over deze kwestie had uitgesproken. Lou had destijds besloten om zijn nummer te laten playbacken door Plastic Bertrand, omdat hij zichzelf op zijn 31e niet meer geloofwaardig vond als punkzanger. Lou Deprijck scoorde in 1979, een jaar na Ça Plane Pour Moi, alsnog zelf een hit met het reggaenummer Kingston, Kingston als Lou and The Hollywood Bananas. Daarnaast scoorde hij ook nog twee hits als zanger van Two Man Sound, waaronder de sambamedley Disco Samba, die in 1986 de top 10 bereikte. Lou Deprijck overleed op 19 september in het Erasmusziekenhuis in Brussel aan een bloedvergiftiging als gevolg van een infectie. Hij is 77 jaar geworden.

(Foto: Nationaal Archief / Anefo)

(25/09/2023)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Joost - Europapa
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Dasha - Austin
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Dua Lipa - Training Season
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Frenna - Pretty Girls
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Rondé - Undecided
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Di-Rect - My Blood
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Hozier - Too Sweet
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Dua Lipa - Illusion
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Claude - Écoutez-Moi
Details La Fuente - Ratata
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)