Nieuws
Wie vielen ons op?

Top 4: Opgevallen! week 11

Top 4: Opgevallen! week 11
Joost  Mathilde Santing  Hans Teeuwen  Johnny Cash 

In deze rubriek blikken we terug op de afgelopen week. Welke artiesten vielen ons op en bepaalden de actualiteit?

1 (1) Joost

Joost voert voor de tweede week op rij de Top 40 aan en in deze rubriek is dat niet anders. Donderdag trad de 26-jarige Fries op in de 013 in Tilburg. Het was de eerste keer dat hij zijn songfestivalliedje Europapa live ten gehore bracht. Bij dit concert gold een streng telefoonbeleid. Alle bezoekers moesten hun telefoon in een verzegelde etui doen voordat ze de zaal binnengingen. Vorig jaar verschenen na het eerste liveoptreden van Mia Nicolai en Dion Cooper beelden van Burning Daylight op het internet, waarna directe een mediastorm losbarstte omdat het duo niet helemaal zuiver zong. De telefoonban van Joost had echter niets te maken met angst voor een herhaling van dit scenario. De zanger wilde zelf beelden maken voor een speciale videoclip van de live-uitvoering van Europapa. Die video verscheen een dag later op YouTube. In dit zwart-witfilmpje is onder meer te zien hoe Joost in het midden van een grote moshpit staat en door het publiek op handen naar het podium wordt gedragen. Naar hoe hij deze energie op het Eurovisiepodium gaat overbrengen is het op dit moment nog gissen. We weten wel dat Joosts makker Gover Meit, voorheen bekend als Stefano Keizers, als leider van het creatieve team meegaat naar Malmö.

2 (--) Mathilde Santing

Sinds deze maand is het vierde seizoen van Secret Duets op RTL 4 te zien. In de aflevering van afgelopen donderdag kwamen enkele oudere bekenden voorbij. Zo mocht panellid Donnie een duet zingen met Dennie Christian en April Darby met Baas B. Maar de bijzonderste secret singer van deze week was toch wel de duetpartner van René Froger. Hij mocht Blame It On The Boogie samen zingen met Mathilde Santing. Buddy Vedder was het enige panellid dat de stem van de 65-jarige zangeres wist te herkennen. De hints in het filmpje verwezen naar haar rol als Glinda in The Wiz en haar overstap naar jazzrepertoire, maar de hits die het meeste weggaf, was het cd'tje met de titel 'Mooie Mensen'. Die verweest natuurlijk naar haar eerste Top 40-hit Beautiful People uit 1997. Later las presentator Jamai ook nog een hint voor die verwees naar haar nummer Inspiratie, een liedje uit de musical Joe, waarmee ze datzelfde jaar en Tipparade haalde.

3 (--) Hans Teeuwen

Hans Teeuwen is een van de vele cabaretiers die ooit met een hit in de Top 40 hebben gestaan. Hans deed dit in 2021 met het nummer Lockdown Lul, een klein coronahitje waarop producer Bjørgen de stem van de Brabantse cabaretier gesampled had. De sample van Lockdown Lul was afkomstig uit Smerige Spelletjes. Dat was een reeks van korte filmpjes die Hans tijdens de eerste coronalockdown bij hem thuis had opgenomen en die in juni 2020 op televisie was uitgezonden. Tegenwoordig zet Hans nog af en toe thuis opgenomen filmpjes online. Zo ook op 12 maart, toen hij een filmpje op Instagram zette waarin hij de Amsterdamse burgemeester Femke Halsema persifleert. Niet veel later stonden er zes agenten aan zijn deur. In het filmpje was namelijk een luchtbuks te zien. Zulke wapens zijn verboden als die teveel op echte wapens lijken. De politie heeft het wapen in beslag genomen, maar Hans werd niet gearresteerd. In de media is met verontwaardiging gereageerd op deze inval en volgens wapenexperts was op het filmpje duidelijk te zien dat het om een legaal luchtdrukpistool ging. Hans Teeuwen is inmiddels geen verdachte meer en mag zijn wapen ophalen. Hij heeft echter aangegeven dat Femke Halsema zijn wapen mag hebben.

4 (--) Johnny Cash

We besluiten deze rubriek met Johnny Cash. Zondag zond Net5 de film Walk The Line uit. Deze film over het leven van 'The Man In Black' was tussen 2005 en 2015 de succesvolste muzikale biopic uit de Amerikaanse filmgeschiedenis. De film moest het record uiteindelijk afstaan aan de film Straight Outta Compton over de hiphopformatie N.W.A. Tegenwoordig is het record in handen van de film Bohemian Rhapsody. De hoofdrollen in Walk The Line worden gespeeld door Joaquin Phoenix en Reese Witherspoon. Die laatste won voor haar rol als Johnny's echtgenote June Carter de Oscar voor beste actrice. Joaquin wist zijn Oscarnominatie niet te verzilveren, maar won wel (net als Reese) een Golden Globe en een BAFTA. Walk The Line laat zie hoe Johnny Cash omgaat met zijn verslaving en welke invloed dit heeft op zijn relatie. Het bijzondere aan de film is dat de hoofdrolspelers de nummers zelfs hebben ingezongen.

(Foto: NPO Start | YouTube | Het is kwetsbaar en tegelijkertijd knettergek - Europapa - Joost Klein | Sophie en Jeroen | BNNVARA | CC BY-SA 3.0)

(18/03/2024)

Alle Top 40-hits

Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Cyril - Stumblin' In
Details Joost - Europapa
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Noah Kahan - Stick Season
Details Teddy Swims - The Door
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Dua Lipa - Training Season
Details Dasha - Austin
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Frenna - Pretty Girls
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Ofenbach feat. Norma Jean Martine - Overdrive
Details Rondé - Undecided
Details Flemming, Zoë Tauran, Ronnie Flex - Alles Op Gevoel
Details Kygo with Ava Max - Whatever
Details Di-Rect - My Blood
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Dua Lipa - Houdini
Details Chef'Special - Speed Of Light
Details Ariana Grande - We Can't Be Friends (Wait For Your Love)
Details Hannah Mae - Waterdicht
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details David Guetta & Kim Petras - When We Were Young (The Logical Song)
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Bankzitters - Entourage
Details Djo - End Of Beginning
Details Galantis, David Guetta & 5 Seconds Of Summer - Lighter
Details Hozier - Too Sweet
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Oscar and The Wolf - Angel Face
Details Davina Michelle - I Said No Sir
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Antoon - Blindelings
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Claude - Écoutez-Moi