Nieuws
Nieuws

Tina Turner (83) overleden

Tina Turner (83) overleden
Tina Turner  Ike & Tina Turner 

In haar huis in het Zwitserse Küsnacht is Tina Turner overleden. Tussen 1966 en 2020 stond ze met 37 hits in de Nederlandse Top 40. Haar eerste 6 hits waren samenwerkingen met haar toenmalige echtgenoot Ike. De overige hits waren solohits of samenwerkingen met andere mannen. Haar grootste hit was de nummer 1-hit Tonight met David Bowie. Tina overleed na een lang ziekbed. Ze was 83 jaar.

Het nieuws werd woensdagavond bekendgemaakt via sociale media. "Met groot verdriet delen wij mede dat Tina Turner is overleden," staat te lezen op haar Instagrampagina. "Met haar muziek en haar grenzeloze passie voor het leven betoverde ze miljoenen fans van over de hele wereld en inspireerde zij de sterren van morgen. Vandaag nemen we afscheid van een goede vriendin die ons achterlaat met haar meest geweldige werk: haar muziek. Ons oprechte medeleven gaat uit naar haar familie. Tina, we zullen je heel erg missen."

Tina laat haar echtgenoot Erwin Bach en twee stiefzonen van haar eerdere echtgenoot Ike Turner achter. Tina's biologische zonen Raymond en Ronnie overleden in respectievelijk 2018 en 2022. Ike overleed al in 2007.

Tina werd op 26 november 1939 geboren als Anna Mae Bullock in Brownsville, een kleine stadje in Tennessee. Ze groeide op in het nabijgelegen dorpje Nutbush, waar ze later nog over zong in haar hit Nutbush City Limits. Dat was haar enige nummer waarmee ze zowel solo als met haar echtgenoot Ike in de Top 40 heeft gestaan. Als jong meisje zong ze al in het kerkkoor.

In 1957 ontmoette ze Ike Turner, die al actief was als zanger. Hij gaf haar de gelegenheid om zangeres te worden in zijn achtergrondkoortje. In 1960 brachten zij hun eerste single uit als duo: A Fool In Love. Het nummer bereikte de 27e plaats in de Billboard Hot 100. Tot in de jaren 70 zouden er nog vele hits volgen. De bekendste zijn River Deep-Mountain High, dat in Nederland zowel in 1966 als in 1969 de top 10 haalde, en de Creedence Clearwater Revival-cover Proud Mary uit 1971. In 1962 waren Ike en Tina met elkaar getrouwd, echter achter het succes ging een verhaal schuil van jarenlang huiselijk geweld, dat samenhing met Ikes drugsverslaving.

Op 2 juli 1976 verliet Tina na een gewelddadige ruzie haar echtgenoot om nooit meer bij hem terug te keren. In 1978 scoorde het duo nog wel een hit met Nutbush City Limits, maar dat kwam door een heruitgave van de single. Het nummer komt oorspronkelijk uit 1973. Na haar scheiding had ze grote moeite om rond te komen. Ze leefde van een uitkering en had torenhoge schulden door het plotselinge afbreken van de Ike & Tina Turner Revue. Tina koos ervoor om na de scheiding haar artiestennaam Tina Turner te behouden.

In 1983 maakte Tina een succesvolle comeback met het nummer Let's Stay Together. In Nederland bereikte dit nummer de 4e plaats. Daarna werd het ook in Amerika uitgebracht. Daar strandde haar eerste solohit op nummer 26, maar het grote succes liet ook daar niet lang op zich wachten. Met de single What's Love Got To Do With It - net als Let's Stay Together afkomstig van het legendarische album Private Dancer - scoorde ze haar eerste nummer 1-hit in Amerika. In september 1984 stond het nummer drie weken op de eerste plaats.

In Nederland moest Tina tot 1989 wachten op haar eerste nummer 1-hit. In dat jaar bereikte haar liveduet Tonight met David Bowie de eerste plaats in de Top 40. Terwijl dit nummer in andere landen geen hit werd, werd het in ons land juist de grootste hit uit haar carrière. Later dat jaar scoorde ze ook een top 10-hit met The Best. Deze powertrack groeide uit tot een klassieker die ook nu nog vaak in voetbalstadions wordt meegebruld.

Na haar 50e verjaardag, in de jaren 90, ging Tina gewoon door met het scoren van hits. Samen met Rod Stewart scoorde ze in 1990 een grote hit met een cover van It Takes Two. In de tweede helft van het decennium zong ze het titelnummer van de Bondfilm GoldenEye en haalde ze de top 5 met Cose Della Vita - Can't Stop Thinking Of You, een duet met de Italiaanse zanger Eros Ramazzotti. Bovendien werd in dit decennium haar leven verfilmd. What's Love Got To Do With It, met Angela Bassett als Tina Turner, werd een van de succesvolste biopics over popsterren die er tot dan toe gemaakt waren.

Doordat ze zolang doorging, werd Tina weleens de oma van de rock-'n-roll genoemd. Een eervollere bijnaam die ze had, was The Queen Of Rock And Roll. Na de jaren 90 scoorde Tina geen nieuwe Top 40-hits meer en in 2009 stopte ze op 69-jarige leeftijd definitief met optreden. Toch had ze in 2020 nog een hit te pakken dankzij Kygo. Hij maakte een bewerking van haar nummer What's Love Got To Do With It. Deze remix bezorgde Tina haar laatste Top 40-hit. Ze was op dat moment 80 jaar en daarmee brak ze het record van oudste zangeres die ooit in de Top 40 heeft gestaan.

De laatste jaren stond Tina nog volop in de belangstelling. In 2018 ging er een musical over haar leven in première en in 2021 verscheen er een documentaire over haar. Afgelopen zomer was deze film nog op televisie te zien. De laatste jaren van haar leven woonde Tina met haar tweede echtgenote Erwin Bach, met wie ze in 2013 getrouwd was, teruggetrokken in Zwitserland.

Elders op deze site hebben we de vier grootste hits van Tina Turner op een rij gezet in een speciale Tina Turner-top 4.

(24/05/2023)

Alle Top 40-hits

Details Joost - Europapa
Details Cyril - Stumblin' In
Details Dasha - Austin
Details Roxy Dekker - Sugardaddy
Details Mark Ambor - Belong Together
Details Teddy Swims - The Door
Details Beyoncé - Texas Hold 'em
Details Jaxomy, Agatino Romero & Raffaella Carrà - Pedro
Details Benson Boone - Beautiful Things
Details Rondé - Undecided
Details Alex Warren - Before You Leave Me
Details Sabrina Carpenter - Espresso
Details Post Malone & Morgan Wallen - I Had Some Help
Details Dua Lipa - Training Season
Details Mr. Belt & Wezol - It's Not Right But It's Okay
Details Frenna / Frenna feat. Jonna Fraser & Emms - Pretty Girls / Pretty Girls (Remix)
Details David Guetta & OneRepublic - I Don't Wanna Wait
Details Tino Martin & Anouk - Voor Je 't Weet
Details Zerb, Sofiya Nzau / Zerb, Tiësto & Sofiya Nzau - Mwaki / Mwaki - Tiësto's VIP Mix
Details Artemas - I Like The Way You Kiss Me
Details Kris Kross Amsterdam & Inna - Queen Of My Castle
Details La Fuente - Ratata
Details Dua Lipa - Illusion
Details Douwe Bob - Nothing To Lose
Details Purple Disco Machine & Ásdís - Beat Of Your Heart
Details Chef'Special - Fly Like Me
Details Lost Frequencies & Bastille - Head Down
Details Shaboozey - A Bar Song (Tipsy)
Details Hozier - Too Sweet
Details Mark Ambor - Good To Be
Details Billie Eilish - Lunch
Details Michael Marcagi - Scared To Start
Details Meau - Stukje Van Mij
Details Robert Van Hemert - Zoet Zout Zuur
Details Di-Rect - My Blood
Details Imagine Dragons - Eyes Closed
Details Kygo with Zak Abel & Nile Rodgers - For Life
Details Becky Hill - Outside Of Love
Details Nemo - The Code
Details Noah Kahan - Stick Season